Ce înseamnă “rezultate măsurabile”?

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cred că una dintre cele mai reuşite expresii pe care i-a fost dat preşedintelui Klaus Iohannis să o lanseze în spaţiul public este “rezultate măsurabile”. Criticând ritmul foarte lent al reformelor, care au întârziat nepermis de mult, preşedintele începe să se desprindă de fostul guvern. Discursul, rostit chiar de Ziua Naţională, dacă încă nu poate fi considerat o „schimbare de paradigmă”, marchează, totuşi, o schimbare de atitudine. Până la urmă pandemia i-a învins pe politicieni.

Criza i-a obligat să îngroape securea războiului şi să încerce o nouă formulă de a-şi exercita puterea, nu prin confruntare, ci prin colaborare.

Încă este prea devreme să ne dăm seama cum îşi vor împărţi sarcinile cele două partide aflate la guvernare. Nu ştim nici cum îşi vor aroga meritele după ce îşi vor face apariţia primele „rezultate măsurabile”.  În sfârşit, nu ştim ce înţelege preşedintele prin „rezultate măsurabile”. Ajunşi în acest punct trebuie să spunem că premierul Cîţu şi-a măsurat rezultatele aproape exclusiv prin creşterea economică. Dar una este să spui că România a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri economice din UE şi alta vezi când te uiţi în frigiderul unei familii.

Atâta vreme cât creşterea economică nu se oglindeşte în nivelul de trai, avem doar nişte simple cifre.

  Creşterea economică, dacă există, este un apanaj al marilor companii, al multinaţionalelor. Rezultatele măsurabile de care vorbeşte preşedintele trebuie să însemne o majorare a veniturilor şi o scădere a preţurilor. Degeaba se majorează pensiile dacă cresc preţurile.

Nu s-a uscat bine cerneala pe actul de învestire a guvernului că PSD a furat deja startul, arogându-şi meritul de a fi forţat luarea unor măsuri sociale. Printre altele, Marcel Ciolacu insistă pe creşterea salariului minim pe economie. Numai că PSD omite să spună că banii o să-i dea firmele, nu statul. Sunt, într-adevăr, aproape două milioane de angajaţi cu salariul minim, dar PSD uită să spună că munca este excesiv taxată. Statul ia practic mai mult de jumătate din veniturile unei firme. Statul îşi ia partea leului din nenorocitul de salariu minim.

Lucrurile sunt mai complicate decât le prezintă atât preşedintele Iohannis cât şi Marcel Ciolacu. Ambii politicieni, până acum pe baricade diferite, au dreptate pe jumătate. Dar importantă este jumătatea în care greşesc. Până acum preşedintele Iohannis nu s-a remarcat decât prin proiectul „România educată”. Proiect rămas fără „rezultate măsurabile”.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu nu s-a remarcat decât printr-o atitudine negativă la adresa adversarilor politici, dublată de o anumită ignoranţă la adreasa mediului de afaceri. Ca orice partid de stânga, PSD are o puternică latură sindicalistă. PNL, deşi de dreapta, suferă de o uşoară tendinţă populistă. Este de înţeles atâta vreme cât vrea voturi cât mai multe din zona bazinului electoral de stânga.  Oricât de importante sunt problemele sociale şi economice, prioritatea absolută este pandemia. Aici, într-adevăr rezultatele sunt măsurabile. Aici, chiar dacă PSD deţine ministerul Sănătăţii, responsabilităţile sunt egal împărţite.

Introducerea certificatului verde va da măsura voinţei politice a noului guvern, modul în care coaliţia PSD-PNL-UDMR înţelege să-şi exercite autoritatea în faţa grupurilor anti-vacciniste care abia aşteaptă să iasă în stradă.

Cum bine se observă, până acum noul prim ministru Nicolae Ciucă nu s-a făcut remarcat prin declaraţii controversate.

Ca majoritatea politicienilor, foloseşte facebook-ul pentru a-şi prezenta activitatea. De pildă în 29 noiembrie notează că împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a vizitat o fermă de pui şi o fabrică de nutreţuri din judeţul Vâlcea, unde a discutat despre problemele  cu care se confruntă fermierii români.

Cam genul acesta de activităţi trebuie să aibă în vedere un şef de guvern. Dar nu era  recomandabil să-i ia cu el şi pe preşedintele Iohannis şi pe Marcel Ciolacu? Poate va veni şi vremea când responsabilii supremi de situaţia României vor face în mod obişnuit astfel de vizite. Dar nearanjate.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 04 decembrie 2021, ora 12:11

    comentariul meu l-am scris degeaba ?…

  2. Dac Bulibas a spus: 03 decembrie 2021, ora 11:37

    Rezultatele masurabile pot fi pozitive sau negative in functie de nivelul de trai si de bunastare reala a populatiei majoritare !. Cresterea economica pt. Catu a insemnat cresterea nejustificata, exagerata si nerusinata in mod artificial cu scop de jaf ordinar pt. populatie a preturilor la energie, gaze si combustibil !. Cresterea economica nu are acoperire reala in sectorul productiv !!!!. Daca si in politica ar exista FALIMENTUL atunci in romanica n-ar mai exista politica si nici politicieni !!!.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517