Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Greu de înțeles ce s-a întâmplat cu adevărat în interiorul coaliției PNL-USR PLUS- UDMR.

Cum au guvernat trei partide care au interese atât de divergente? Nu prea ușor. Nu i-a fost ușor PNL-ului să-și impună agenda proprie. Despre  implementarea programului USR PLUS nici nu putea fi vorba. Mai onest, UDMR a tăcut și a făcut.

Ca să nu vorbim despre interese de partid, deși s-ar părea că tocmai interesele de partid au condus la criza guvernamentală actuală, putem înlocui cuvântul “interese” cu un cuvânt mai simplu și mai cuprinzător: agendă.

În primul rând agenda guvernului nu coincide cu agenda cetățeanului. Cetățenii sunt preocupați de creșterea prețurilor, în timp ce principala preocupare a guvernului pare să fie programul PNDL. Mai departe, agenda USR PLUS nu coincide cu agenda PNL. Sau invers, agenda PNL nu se mulează pe agenda USR PLUS.

Disensiunile au apărut între cele două partide. În urmă cu câteva luni, când a fost demis ministrul Sănătății fără să fie consultată conducerea partidului din care făcea parte. Câteva luni mai târziu, tot fără consultarea conducerii USR PLUS,  premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul de Justiție. După prima demitere, în coaliție s-a semnat un acord în care

se stipula că primul ministru nu poate demite un ministru fără să se consulte cu conducerile partidului din care face parte respectivul ministru.

Avea USR PLUS toată îndreptățirea să se revolte? Desigur.

În spatele demiterii lui Stelian Ion se află adevăratul motiv.  USR PLUS nu este de acord cu adoptarea programului PNDL prin care sunt alocate 50 de miliarde de lei. Banii sunt destinați primăriilor din mediul rural. Cum USR PLUS nu prea are primari în mediul rural, era normal să se opună. Motivele deciziei USR PLUS de a nu-l mai susține pe Florin Cîțu în funcția de prim ministru sunt limpezi. Important este însă ce se va întâmpla mai departe. Dan Barna și Dacian Cioloș nu au pierdut vremea.

Chiar a doua zi au început consultările cu AUR și au decis să înainteze împreună o moțiune de cenzură.  Această moțiune se suprapune peste moțiunea pregătită de PSD.

Orice criză guvernamentală se rezolvă în parlament. Așadar, în acest moment mingea este în terenul partidelor de opoziție. Printre ele trebuie deja inclus și USR PLUS? Acest partid este de acord să rămână în coaliție, dar fără premierul Cîțu.

Așadar, problema pare să fie un om, Florin Cîțu, nu PNL sau UDMR. Va demisiona premierul pentru a salva coaliția? În niciun caz. El pare să aibă în continuare sprijinul președintelui Iohannis.

În urmă cu câteva săptămâni președintele și-a arătat nemulțumirea față de modul în care lucra Stelian Ion. Este clar că Florin Cîțu a avut girul președintelui Iohannis când l-a demis pe ministrul de Justiție.

Ce a fost a fost. Ce-i de făcut mai departe?  Pentru continuarea guvernării în formula PNL-USR PLUS-UDMR  trebuie să plece Florin Cîțu. PNL, aripa premierului, se opune.  A doua variantă ar fi un nou premier. Se vehuculează numele lui Ilie Bolojan, liberalul care a înregistrat cel  mai mare succes în județul Bihor. Este posibil ca Ilie Bolojan să refuze.

  O altă variantă ar fi revenirea lui Ludovic Orban. S-ar părea că nu-l agreiază partizanii lui Cîțu, dar nici președinte Iohannis. Alte variante încă nu s-au avansat. De fapt încă nu au avut loc întâlnirea față-n față a conducerilor celor trei partide. Liderii coaliției nu s-au întâlnit nici cu președintele Iohannis.

Criza guvernamentală este în derulare. Toate partidele, președinția, întreaga țară  așteaptă finalul acestui meci politico- financiar urât. Ce-i de făcut? Toată lumea se întreabă, nimeni nu știe.