Image 1
Image 2

Ce fel de prim-ministru va fi Ludovic Orban?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă în prima campanie electorală pentru primul tur nu s-au văzut aproape deloc candidaţii, toată atenţia fiind aţintită asupra guvernului, iată că în campania pentru turul doi guvernul intră într-un con de umbră.

Deşi rezultatul este previzibil, oamenilor le place să-i urmărească pe candidaţii prezidenţiali rămaşi în cursă pas cu pas. Viorica Dăncilă a reuşit să capete o notorietate la care nu a visat niciodată. Ca premier a lăsat lucrurile să curgă în direcţia dată de Liviu Dragnea.

Reţeta succesului a fost simplă: majorări de pensii şi salarii. În rest, fiecare să se descurce cum poate.

Olguţa Vasilescu, una din vocile cele mai prezente în spaţiul public, a scăpat o perlă de gândire socialistă genială: eu ştiu să măresc pensii şi salarii. A dublat şi pensiile speciale, de la vreo 9 000 de lei la 18 000. Talentul ei nu se putea manifesta dacă nu-l avea ca partener pe ministrul de finanţe care să-i ţină isonul spunând ceva de genul: eu ştiu creşte taxe şi impozite. 

Campania electorală va trece. Abia atunci populaţia se va concetra pe activitatea guvernului, a primului ministru. Nu va fi privit cu aceeaşi ochi nici preşedintele.

Reconfirmat în funcţie, lui Klaus Iohannis nu i se va mai ierta nicio greşeală. El deja este asimilat cu noul guvern. Nu se va mai face nicio deosebire între preşedinte şi prim ministru. Greşelile guvernului vor fi trecute în contul preşedintelui. Greşelile fiecărui ministru vor fi plătite de şeful guvernului.

Klaus Iohannis şi Ludovic Orban îşi vor împărţi atât rezultatele bune, cât şi eventualele eşecuri. Ei deja sunt receptaţi ca un tandem, ca un cuplu politic de nedespărţit.

Un model de conlucrare preşedinte-premier a fost Traian Băsescu şi Emil Boc, dar şeful guvernului a fost considerat o simplă marionetă.

Acum nu se va întâmpla acest lucru pentru că respectul pe care îl afişează Ludovic Orban faţă de Klaus Iohannis nu pare deloc a fi slugărnicie, aşa cum părea în cazul lui Emil Boc.

Dar dincolo de orice comparaţii, dincolo de partea strict politică, Ludovic Orban se profilează a fi un prim ministru foarte bun.

În primul rând cunoaşte nevoile economiei. Dacă un partid de stânga îşi arată zi de zi grija faţă de om, un guvern de centru dreapta trebuie să susţină economia şi să lase în seama economiei grija faţă de om.

Guvernele PSD, mai ales ultimul, au ocolit economia, limitându-se să adune bani de la agenţii economici şi să-i împartă direct la o parte a cetăţenilor, în cazul de faţă pensionarilor şi bugetarilor.

Banii de investiţii au fost redirecţionaţi către potenţialii alegători ai partidului de guvernământ. Iată că PSD nu a fost votat de cei pe care îi credea fidelizaţi prin creşteri de salarii şi pensii.

Un nou guvern este suficient să nu facă greşelile pe care le-a făcut guvernul Dăncilă. Nu pentru că face greşeli de limbă română, nu pentru că nu ştie vorbi englezeşte, ci pentru aceste uriaşe greşeli de gândire economică trebuia să fie demisă Viorica Dăncilă din fruntea guvernului.

  Situaţia economică lăsată în urmă de PSD este catastrofală. Deficitul, după calculele prezentate de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, pare să fie de peste 4%.

Desigur, trebuie să luăm în calcul şi o exagerare din motive electorale, dar dacă lucrurile stau într-adevăr aşa cum le prezintă ministrul de Finanţe, situaţia este mai mult decât îngrijorătoare.

Klaus Iohannis insistă pe partea de încălcare a democraţiei, dar “moştenirea” este grea în cifre, nu în încălcări ale democraţiei.

Oricare ar fi realitatea, cert este că guvernul Orban trebuie să lucreze cu cea mai mare atenţie. După o guvernare hazardată, PNL-ului nu i se va tolera nici cea mai mică greşeală.