Image 1
Image 2

Ce fel de opoziție vor face USR și AUR?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul ce se va constitui printr-o forțată alianță dintre două partide adversare trebuie considerat un guvern al pandemiei. De regulă când se formează o majoritate parlamentară puternică, lumea începe să deplângă soarta opoziției.

Acum, între PNL și PSD nu s-a semnat un armistițiu, ci o declarație de război împotriva covidului. O alianță anti-criză. Cele două partide intră într-un război comun la care, se pare că USR și AUR nu participă.

Dacă USR părea un partid promițător, după modul în care și-a exercitat puterea miniștrii săi, nu a lăsat o imagine prea bună, de forță politică pricepută la administrație. Nu strălucesc nici aleșii lui locali. Prin urmare, nu regretă foarte mulți plecarea useriștilor de la guvernare.

Ajuns principalul partid de opoziție, USR are acum ocazia de a-și arăta abilitatea de a face o critică aplicată, constructivă la adresa ambelor partide, unul de dreapta, altul de stânga. Devenit lider unic al celor două partide care au fuzionat, sarcina de a relansa partidul îi revine lui Dacian Cioloș. Este privizibil că el va fi și candidatul prezidențial, în 2024, dacă nu va fi schimbată Constituția.
Dar nu USR va fi adevăratul adversar al guvernului PSD-PNL. Criza medicală, criza energetică, scumpirile, dar mai ales pandemia, va fi adevărata opoziție. Cred că este clar pentru toată lumea că măsurile luate de fostul guvern condus de Florin Cîțu nu s-au bucurat de aprecierile populației.

PNL nu se poate lăuda decât cu investițiile. Ceea ce și face, însă creșterea economică în sine este o abstracție dacă nu se reflectă în creșterea bunăstării. PSD va veni cu măsuri protecționiste, parte dintre ele populiste, ceea ce înseamnă că va puncta electoral, în detrimentul PNL. De aici se poate naște o competiție care va deturna guvernul de la misiunea lui istorică de a salva țara.
De fapt, despre cel fel de salvare este vorba? Din punct de vedere social înseamnă o calmare a prețurilor la energie și la alimentele de bază.

Din punct de vedere economic salvarea înseamnă susținerea firmelor pentru a putea rezista crizei. Din nou trebuie spus că PNL nu și-a onorat promisiunile de a ajuta firmele, în special cele din domeniul HORECA. Dacă se vor acorda ajutoarele promise, partidul care va trece drept salvatorul HORECA va fi tot PSD.

În sfârșit, o competiție politică se poate declanșa în jurul banilor din Planul Național de Redresarare și Reziliență. PSD și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care a fost negociat cu Comisia Europeană. În special au fost nemulțumiri pentru că nu s-au alocat fonduri pentru agricultură. Acum, iară se anunță o criză mondială la alimente. Deci și capitolul agricultură din PNRR va trebui reajustat. Dacă se mai poate.

Va fi interesant de văzut cum se va raporta USR la acest subiect major, care prin ministrul Cristian Ghinea a făcut și a negociat dosarul PNRR. Indiferent cât de bine intenționate vor fi cele două partide de guvernare, se vor găsi suficiente motive de a fi criticate.
AUR desigur că va merge în direcția care a consacrat acest partid ca forță anti-sistem. Mulți nu iau AUR în serios, pentru simplul fapt că el însuși nu se ia în serios. Este ca un copil de trei ani care vrea să dea bacalaureatul direct de la grădiniță, grupa mică.

Cu toate acestea va face în continuare ceea ce știe face mai bine, adică zgomot. Fiind amândouă în opoziție, normal ar fi ca USR și AUR să colaboreze. Adevărul este că și ele, odată cu instalarea unui guvern PSD-PNL-UDMR, vor intra în competiție. Ambele partide se află acum în marja de 10-15% în intențiile de vot. Care va urca și care vă scădea? Mai are vreo importanță? Desigur, mai ales pentru USR.

Populația așteaptă lideri cu viziune

Mă uit peste câteva sondaje și încerc să înțeleg de ce partidul Dianei Șoșoacă, al cărui program nu-l știu, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europe ar obține un rezultat uluitor de 8%. Cu trei procente peste UDMR.