Ce fel de criză traversează omenirea?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »


Spania: aerul condiţionat vara se fixează la 27 de grade, iar iarna centrala termică la 19 grade. Cât sunt de ascultători spaniolii, nu ştim. Că Spania are o climă mai blândă decât zona estică a Europei se ştie.
De asemenea, se ştie că Spania a avut parte de un regim dictatorial, nu atât de dur ca România din punctul de vedere al regimului alimentar, ci mai degrabă generalul Franco s-a axat pe respectarea doctrinei de dreapta.
Mai mult decât atât, spre deosebire de un Nicolae Ceauşescu şi decât Ion Iliescu, conducătorul a cerut ca după moartea lui să fie reinstaurată monarhia.

Deci este greu să faci o paralelă între istoria noastră şi istoria modernă a Spaniei. Cum ar fi fost România dacă Nicolae Ceauşescu proceda ca generalul Franco? După ce a fost primit ca un rege în Marea Britanie, ne-am fi putut aştepta la aşa ceva.

Dar să revenim la centrala termică de la iarnă care va fi fixată la maximul 19 grade şi la aerul condiţionat care este limitat la 27 de grade. Poate fi urmat acest exemplu? Nu poate. Catalonia care îşi cere autonomia va respecta măsurile luate de guvernul central spaniol?

Politicienii de pe toate meridianele lumii sunt tentaţi să anunţe măsuri care ştiu că nu pot fi respectate. Politicienii prin natura lor forţează nota pentru a ieşi în evidenţă. Iată avem un exemplu recent în Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite căreia i-a intrat în cap că trebuie să facă o vizită în Taiwan.
Preşedintele Joe Biden a avut o rezervă, mediul politic american, democraţi şi republicani, i-au spus că nu este momentul să tensioneze relaţiile cu China, dar “Doamna Tanc”, cum este supranumită, s-a dus în Taiwan. În timpul vizitei, avioane de luptă chineze au survolat spaţiul aerian taiwanez, navele militare americane din zonă au fost în alertă, dar doamna Pelosi şi-a urmat traseul.

Sunt două exemple extreme, dar se pare că spre o astfel de realitate politică se îndreaptă lumea. În contextul războinic actual sunt şi voci mai puţin radicale.

Fostul cancelar Schroder, consilier al titanului Gazprom, anunţa că Rusia este gata să demareze negocieri pentru terminarea crizei, dar nimeni nu-l ia în seamă.
S-ar părea că opinia publică mondială nu este dispusă să aplece urechea la propuneri mai puţin războinice. La fel ca premierul Viktor Orban, doamna Pelosi simţea nevoia să fie beneficiara unei glorii fie şi de o singură zi.
Sinteză a 20 de secole de cultură şi civilizaţie, în mod paradoxal secolul 21 dă la iveală oameni politici de slabă factură.

Şi indivizii dotaţi, valoroşi, personalităţile de excepţie care ar putea schimba istoria lumii în bine, s-au dat la o parte cam peste tot în lume.

În toiul evenimentelor care se derulează cu o viteză ameţitoare, guvernele au cam pierdut controlul. O firmă din industria petrolului după scumpiri a înregistrat un profit cu 80% mai mare decât înainte de criză. Ce fel de criză este asta? Nu cumva este o criză de sistem care încurajează formaţiunile anti-sistem? Este într-adevăr o criză a materiilor prime sau o criză politică?

În prea mulţii ani de pace, probabil s-a acumulat prea multă energie şi frustrări şi acum orgoliile politicienilor dau pe dinafară. Este clar că nu există un conflict între naţiuni, ci între conducători. Nu ruşii şi americanii nu pot ajunge la o înţelegere privind rezolvarea războiului din Ucraina, ci Vladimir Putin şi Joe Biden, cu susţinătorii lor, au o problemă.
Federaţia Rusă nu a fost sancţionată de populaţia din zona UE şi NATO, ci de guvernele ţărilor NATO şi UE.
Asta se întâmplă în democraţiile reprezentative. Poporul votează o listă propusă de nişte partide, iar partidele respective îşi desemnează oamenii care conduc ţările şi lumea din zona ţărilor cu regim democratic.

Nu spaniolii au votat să li se limiteze temperatura la locurile de muncă şi locuinţe, ci guvernul rezultat în urma voturilor.
Aşa se prezintă situaţia globală în primul sfert al secolului 21. Cum se va termina nebunia asta?

Abonează-te acum Online!