Image 1
Image 2

Ce dobândă primeşte un client care îşi blochează timp de un an banii în bancă?

Dacă în luna decembrie a anului 2012 cea mai mare dobandă oferită de o bancă a fost de 6,75%,oferită de ATE Bank , în aceiași perioadă a anului 2013 dobanda cea mai mare ere de 5 %, oferită de Carpatica
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dacă în luna decembrie a anului 2012 cea mai mare dobandă oferită de o bancă a fost de 6,75%,oferită de ATE Bank , în aceiaşi perioadă a anului 2013 dobanda cea mai mare ere de 5 %,  oferită de  Carpatica
În luna decembrie a anului 2012 cea mai mare dobandă oferită de o bancă a fost de 6,75%,oferită de ATE Bank , în aceiaşi perioadă a anului 2013 dobanda cea mai mare ere de 5 %, oferită de Carpatica

A devenit o obişnuinţă deja ca Banca Naţională să reducă regulat dobanda de politică monetară. Începând cu 6 noiembrie 2013 aceasta a scăzut de la 4,25%, la 4,% cat era pana în prezent, BNR încercând prin aceasta măsură să relanseze creditarea. Cu toate acestea în prezent, cea mai mare dobândă pentru un depozit cu scadenţă peste 12 luni ajunge doar până la 5% , oferit fiind de Banca Carpatica,BRD, Raiffeisen sau TBI Bank cea mai tânără instituţie de credit din piaţă, care încearcă astfel să-şi facă loc.

Cea mai mare dobândă plătită de o bancă locală pentru un depozit pe 12 luni era de 6,75% pe an în decembrie 2012. Dobânda era bonificată de ATE Bank, o bancă de talie redusă, care a fost vândută anul acesta de grupul elen Piraeus omului de afaceri Dorinel Umbrărescu şi care va opera din 2014 sub numele de BRCI.

Bancherii au redus rapid dobânzile la depozite în a doua jumătate a anului 2013 ca răspuns la decizia BNR de a relua ciclul de relaxare a politicii monetare. Dobânda-cheie la lei a scăzut la 4% pe an în prezent, faţă de 4,25% pe an la jumătatea lui 2013.

Dobânda nu este însă principalul criteriu după care se ghidează sau ar trebui să se ghideze deponenţii, soliditatea unei instituţii de credit sau brandul fiind elemente la fel de importante.

Clasamentul băncilor care plătesc cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pe un an s-a schimbat vizibil faţă de anul trecut. Astfel, din listă au dispărut ATE Bank, Bank of Cyprus, OTP Bank şi Garanti şi şi-au făcut loc TBI Bank, BRD, Raiffeisen şi Intesa Sanpaolo. Continuara pe http://www.zf.ro/

Potrivit datelor agregate de ZF, clasamentul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozite în lei cu scandeţă la un an de pe anul 2013 este considerabil mai mică faţă de acelaşi clasament efectuat pentru anul 2013, astfel pentru anul 2014 cei care doresc să depună sau să îşi schimbe banca trebuie să fie foarte prudenţi.

Dacă în luna decembrie a anului 2012 cea mai mare dobandă oferită de o bancă a fost de 6,75%,oferită de ATE Bank , în aceiaşi perioadă a anului 2013 dobanda cea mai mare ere de 5 %, oferită de Carpatica, bancă care în 2012 oferea o dobandă doar de 6,25% cu mult sub ceea ce deponenţii probabil îşi doreau în acea perioadă . De asemenea dacă în anul 2012 instituţii bancare precum Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP bank, Banck of Cyprus ofereau o dobandă de 6,5%, în anul ce nu de mult a trecut dobanzile au scăzut considerabil, majoritatea dintre cele menţionate mai sus ajungând să ofere cu două procente mai puţin cum este cazul Alpha Bank, Banca Transilvania sau OTP Bank, ori chiar cu mai mult mai puţin de atât.

Dacă bănci precum Libra Bank, B. Feroviara şi Garanti Bank, în anul 2012 ofereau cele mai scăzute procente la depozite în lei cu scandeţă la un an şi anume 6% şi 5,9%, în 2013 ori şi-au menţinut poziţia ori au urcat în clasament, având în contextul actual bineînţeles. Astfel B. Feroviara oferă un procent de 4,8% pe când Libra Bank doar 4,5%.

Ce-a mai mică dobandă oferită în luna decembrie 2013 de către o bancă a fost de 4,25 %, oferită de Raiffeisen Bank şi Intesa Sanpaolo.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with