Cazul Rovana Plumb | Informaţia Zilei

Cazul Rovana Plumb

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-au adeverit spusele lui Băsescu despre candidatul propus de România pentru funcţia de comisar european de Viorica Dăncilă.  Susţinută fără probleme de întreaga conducere a PSD, Rovana Plumb nu a trecut de exigenţele comisiei juridice a Parlamentului European.

Acuzată că şi-a omis din declaraţia de avere o sumă de circa 200.000 de euro, bani cu care ar fi sponsorizat PSD, împrumutaţi de la o persoană fizică, fostul ministru în mai multe guverne pune într-o situaţie neplăcută România.

La fel s-a întâmplat şi cu candidatul Ungariei, Laszlo Trocsanyi, respins şi el definitiv din cursa pentru ocuparea funcţiei de comisar european.

Întrebarea este de unde ştia Traian Băsescu despre ce probleme are Rovana Plumb? Este vorba despre informaţii la zi, nu de bănuieli vechi. Fostul cel mai informat român, pe când era preşedinte, să aibă în continuare Traian Băsescu oameni care îl informează?

Dacă fostul preşedinte primeşte în continuare informaţii compromiţătoare despre oameni politici, strict la cazul de faţă, înseamnă că Rovana Plumb a fost spionată. Acest lucru nu este în regulă.

  De exemplu actualul preşedinte nu pare să primească informaţii de la oamenii din servicii pe filieră personală. Cel puţin nu se laudă că ar avea informaţii compromiţătoare despre adversari. Este un semn de normalitate. Normal ar fi ca nici alţii să nu beneficieze de informaţii venite de la „surse” care lucrează în sistemul de stat.

Dar să ne întoarcem la PSD şi la candidatul său respins. PSD este un partid cu o mare rezervă de cadre. Încă de la înfiinţare a fost partidul funcţionarilor din administraţia de stat. A rămas partidul directorilor, al adjuncţilor, al şefilor de secţii, al angajaţilor pe pile şi relaţii. Desigur, PSD nu este singurul partid care şi-a rotunjit bazinul electoral cu funcţionari de stat.

Când a ajuns la guvernare, PNL şi PDL au procedat la fel.  La începutul guvernului Tăriceanu aparatul de stat era cu puţin peste 600.000 de persoane. După 2005 s-au făcut angajări la greu de persoane înregimentate politic în partide de dreapta.

Din rândul acestora mulţi nu ar fi trecut de exigenţele comisiei JURI. Rovana Plumb nu este un caz izolat. Traian Băsescu, dacă ar fi fost nominalizat pentru funcţia de comisar european, comisia juridică a Parlamentului European i-ar fi găsit probleme de integritate.

Dacă ne gândim şi mai bine, însuşi preşedintele Klaus Iohannis ar fi fost întrebat din ce bani şi-a cumpărat cele şase case din Sibiu. 

Totuşi, să nu ne grăbim să punem capac peste cazul Rovana Plumb. După ce s-a anunţat că i-a fost respinsă candidatura, a apărut o ştire contradictorie. Comisia JURI nu a expus în scrisoarea de respingere toate motivele astfel încât să nu existe niciun dubiu.

  Aşadar, este sau nu respins candidatul propus de România? Viorica Dăncilă, aşa cum se procedează la PSD, unde solidaritatea este mai solidă decât la alte partide, a declarat că nu-şi pierde încrederea în Rovana. Dacă, totuşi, va fi acceptată, o anumită umbră de neîncredere se va aşterne şi peste încrederea în instituţiile europene, în Parlamentul European.

Încet, încet, pe măsură ce ne vom integra mai profund, ne vom da seama că politicienii europeni nu sunt cu mult mai integri decât ai noştri. Oameni  supuşi greşelilor şi tentaţiilor sunt şi ei.

De pildă şi asupra candidatului olandez au planat suspiciuni de corupţie. Şi a fost respins? Nu.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345