Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Cazul Oprea

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu ştiu dacă se mai poate vorbi azi despre generaţii în adevăratul sens al cuvântului. În politică, mai  degrabă există promoţii care nu ţin de vârstă, ci de conjunctură. Ascensiunea unei persoane depinde în primul rând de liderul local şi naţional. Nu neapărat în această ordine. Privit de sus, parlamenatul este un amalgam în care se regăsesc colegi mai în vârstă la primul mandat alături de colegi mai tineri aflaţi la al doilea sau al treilea mandat. La fel se întâmplă şi în consiliile locale. Oamenii intră în vârtejul vieţii politice la vârste diferite şi din motive diferite. La fel se face şi ieşirea. Pe vremuri, în literatura romantică a anilor ’60 printre tractoriştii la modă, era o vorbă: “intrarea gratis, ieşirea pe brânci”. Azi nu mai ştim de unde a apărut şi la ce se referea  “metafora” aceasta. Dar parcă începe să fie valabilă şi azi.

Unul dintre cei care păreau să fi intrat gratis în viaţa politică a fost Gabriel Oprea. De fapt, este. De ce să vorbim la trecut despre el atâta vreme cât se numără printre parlamentarii români? Aflat într-o poziţie de drepţi în timpul guvernului Năstase, întotdeauna la dispoziţia şefului, Gabriel Oprea şi-a descoperit adevărata vocaţie după desprinderea de Adrian Năstase. Ajuns parlamentar pe listele PSD, supărat pe partid, a desprins un grup de parlamentari ajutându-l pe Traian Băsescu să realizeze o majoritate parlamentară în jurul PDL. A făcut acest gest, pe care unii l-au catalogat drept trădare, în interes naţional. Repeta figura făcută de Dan Voiculescu înainte cu un mandat, în 2005, când “soluţia imorală“ numită PUR sau PC, se deslipea de PSD pentru a intra la guvernare alături de Alianţa DA.

Ascensiunea lui Gabriel Oprea este destul de diferită de a lui Dan Voiculescu, dar pare să-i fie rezervată aceeaşi ieşire. Nu pe brânci, adică pe mâini, ci cu mâinile legate. În urmă cu câteva zile, fostul vicepremier, fostul ministru de interne, dar mai ales omul-cheie în două guverne diferite, ajuns simplu senator, le cerea colegilor să nu încuviinţeze cerea DNA de începe a urmăririi penale. Omul a avut ghinion. În timpul unei deplasări cu girofaruri, un motociclist a căzut într-o groapă deschisă în stradă murind pe loc. Acuzat de ucidere din culpă, se consideră nevinovat. Cum să omori un om de pe bancheta din spate a unei limuzini? Marile crime, şi nu facem aici nicio aluzie, se fac de oameni aşezaţi în fotolii confortabile. Poate chiar mai cofortabile decât fotoliile din parlament. Cam acest lucru voia să-l demonstreze DNA atunci când cerea încuviinţarea Senatului pentru rezolvarea cazului.

Fără îndoială, Gabriel Oprea se află la finalul carierei sale politice. Fără niciun dubiu motivul este groapa, moartea poliţistului de pe motocicletă, nu dorinţa partidelor de reformare, de reîmprospătare a activului. Căpitanul, printr-o avansare fulger, la excepţional, ajuns general, a fost un simplu pion sau o piesă importantă pe tabla de şah a politicii ultimilor 8 ani? Că este el o figură reprezentativă nu se îndoieşte nimeni. Când  despre clasa politică se spune că este aşa cum este, se are în vedere figuri gen Gabriel Oprea. Ei nu fac parte din nicio generaţie. Ei fac parte dintr-o clică greu de descris, din personalităţi atât de diverse încât nu le găseşti decât un singur punct comun: setea de putere. Aceeaşi sete de putere, neostoită, le alimentează nu numai paronoia, ci şi conturile.

Cum să elimini din viaţa publică această categorie de politicieni, nocivă prin simplul fapt că există? Teoretic, prin reformarea partidelor, printr-o selecţie reală a celor care se înregimentează politic. Practic, eliminarea lor ţine de o justiţie necruţătoare, capabilă să discearnă între bine şi rău. Avem o asemenea justiţie?

Abonează-te acum Online!