Image 1
Image 2

MOMENT ISTORIC

Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului a aniversat 85 de ani de la zidire

Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” s-a aflat în aceste zile la ceas de sărbătoare, împlinind 85 de ani de la zidire, timp în care i-a primit pe credincioşi cu dragoste, spre a-şi alina suferinţele şi grijile cele de toată vremea.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Manifestările dedicate celor opt decenii şi jumătate de la înfiinţare au rezervat momente cu totul aparte pentru întreaga suflare a sfântului lăcaş, preoţi şi credincioşi deopotrivă.

Fragment din moaştele Sf.
Martir Constantin
Brâncoveanu, dăruit
Catedralei

Vineri, 26 august, după amiaza, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de părintele Emil Nedelea Cărămizaru, preot paroh al bisericii Sfântul Ghe-orghe Nou din Bucureşti a dăruit catedralei o icoană cu un fragment din moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu şi a adus spre cinstire mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, ce se află în patrimoniul bisericii. Credincioşii s-au putut închina moaştelor Sf. Nicolae până duminică, 28 august. Delegaţia Patriarhiei Române a fost întâmpinată de preoţii slujitori ai catedralei, în frunte cu părintele paroh, pr. dr. Cristian Boloş.

Episcopul Timotei a sfinţit
iconostasul şi celelalte
lucrări de înfrumuseţare
a bisericii

Duminică, 28 august, în ziua prăznuirii celor 85 de ani de la zidirea bisericii în mijlocul cre-dincioşilor sătmăreni s-a aflat Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Episcopul a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească alături de delegaţia Patriarhiei Române, condusă de către părintele Emil Nedelea Cărămizaru şi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Pe lângă Sfânta Liturghie Arhierească, evenimentul a rezervat un moment cu totul special, cel al sfinţirii iconostasului Catedralei sătmărene, a icoanei Maicii Domnului “Prodromiţa” din Sfântul Munte Athos (replică), a icoanei Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care poartă în sine un fragment din moaştele Sfântului Voievod şi Martir Constantin Brâncoveanu şi a mobilierului din lemn sculptat din Sfântul Altar.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de cunoscuta corală “Armonia” din
Constanţa, care a susţinut şi un scurt recital de cântece patriotice.
La ceas aniversar au fost acordate numeroase diplome de merit tuturor celor care s-au implicat şi au contribuit la lucrările de înnoire ale bisericii.

Crucea brâncovenească
a fost aşezată temporar
în curtea catedralei

De asemenea, la finalul slujbei a avut loc dezvelirea şi sfinţirea monumentului “Biserica şi Armata Română”, amplasat în curtea bisericii cu titlu temporar, sculptură realizată de artistul Radu Ciobanu. Cu acest prilej au fost prezente aproximativ 50 de cadre miliare din Satu Mare, Argeş şi Vâlcea.
După cum a subliniat, col. (r) Voicu Şichet, preşedintele Asociaţiei Tempora şi a revistei Eroii Neamului a fost o adevărată binecuvântare de a vedea finalizat acest proiect închinat celor care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaş, Biserica şi Armata Română, astfel că s-a dorit şi o participare mai numeroasă din partea structurilor Armatei, însă prezenţa a fost destul de modestă.
Cert este că monumentul a primit aprobarea din partea Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu şi acordul Primăriei Satu Mare de a fi amplasat temporar în curtea bisericii până la finalizarea întregii documentaţii şi a autorizărilor, după care îşi va lua în primire locul ce i-a fost rezervat şi anume în parcul din vecinătatea Policlinicii CFR de pe b-dul Vasile Lucaciu.
“În 26 august, Crucea brâncovenească a ajuns cu bine la Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare, al doilea hram al bisericii fiind chiar Sfinţii Martiri Brâncoveni. Zi istorică, zi de bucurie, zi de dăruire! Această adevărată bijuterie Sacră, dăruită bunului Dumnezeu! Simbolul omagiului nostru pentru jertfa Armatei Române, cu sprijinul căreia a fost zidită catedrala, prima biserică ortodoxă din oraşul Satu Mare, construită în urmă cu 85 de ani. Simbol al recunoştinţei noastre faţă de truda ctitorilor catedralei, preoţi slujitori, credincioşi, binefăcători. Mulţumim din tot sufletul tuturor celor ce ne-au fost alături la realizarea monumentului Biserica şi Armata Română. Un proiect la care muncim de mai bine de un an… şi nu a fost uşor…. a fost şi cu lacrimi, tristeţe sau dezamăgire… dar ştim că tot ce e important se realizează cu trudă, jertfă, sacrificiu! Le dăruim pe toate comunităţii ortodoxe sătmărene, dar şi sătmărenilor care îşi iubesc oraşul, le dăruim celor ce-şi iubesc istoria, străbunii, eroii, neamul românesc şi valorile identităţii naţionale. Spre Slava bunului Dumnezeu, care le rânduieşte pe toate!”, a notat pe pagina personală de facebook, dr. Daniela Bălu, director al Muzeului Judeţean Satu Mare.
În încheierea evenimentelor, părintele paroh dr. Cristian Boloş a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor şi pentru slujire, asemenea şi oaspeţilor sosiţi în municipiu, şi, în semn de recunoştinţă, a dăruit Preasfinţiei Sale, o Plachetă Omagială cu imaginea lăcaşului de închinare şi un coş cu flori.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with