Image 1
Image 2

Catedrala din inima Parisului a fost o sursă de amintiri și inspirație pentru numeroși sătmăreni

Lucrare inspirată de Notre Dame a artistului sătmărean Ioan C. Sălăjan
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lucrare inspirată de Notre Dame a artistului sătmărean Ioan C. Sălăjan
Lucrare inspirată de Notre Dame a artistului sătmărean Ioan C. Sălăjan

Unul dintre cele mai vizitate locuri sacre și monumente istorice din lume, Notre Dame de Paris i-a încântat și inspirat și pe mai mulți sătmăreni. Unii dintre ei locuiesc sau au fost în vizită în capitala franceză chiar în aceste zile tragice pentru catedrală.

“Simbol al Parisului. Inconturnabil pentru orice turist care vrea să viziteze această capitală de vis. Catedrala Notre Dame este iubită, venerată, admirată. Un loc în care se întâmplă evenimente istorice, căsătoria lui Napoleon, înmormântările câtorva președinți ai Republicii Franceze: De Gaulle, Pompidou, Mitterand. Cântată, filmată… Exceptionalul film după opera unui ilustru scriitor francez, Notre Dame de Paris, a făcut și mai cunoscută lumii întregi povestea acesteia. Din fața ei, unde este punctul zero al Franței, pleacă toate drumurile… Notre Dame care ne-a făcut atâtea bucurii în decursul istoriei a îndoliat aseară o lume întreagă. Va fi reconstruită și sper că destul de repede. Un reper istoric, religios, artistic, de talia impunătoarei Doamne nu piere. Va renaște din propria cenușă”, ne spune Mariana Basti, născută Vereș, profesoară pensionară de limba franceză, care a vizitat Parisul de foarte multe ori.

Pentru mulți turiști și chiar localnici Notre Dame era reperul esențial al orașului. “Ce incendiu? Glumești, desigur! Fix acum un an eram în fața ei. Doar mi-am trântit bagajele la hotel și am luat-o la fugă spre Sena…”, a spus o sătmăreancă la aflarea veștii.

Pulsul Parisului de azi

O doamnă aflată chiar în aceste zile în vizită la Paris ne-a povestit: “Nebunia nu a luat amploare, fiindcă pompierii au fost extraordinari: au făcut baraj viu și au oprit focul, care nu a trecut de acoperiș și zona posterioară. Notre Dame ieri a fost în centrul atenției, evident, toate televiziunile etc. Însă e liniște pe tot frontul, și catedrala e salvată în integritatea ei structurală. Au pierdut doar acoperișul și flech-a (turla – n.r.), care oricum erau adaosuri de sec. XIX. Personal, îmi place mai mult acum, dezbrăcată la modelul original de sec. XVI, pe alocuri chiar XII. Bineînțeles că vor reface însă partea superioară. Înțeleg că nu vor închide catedrala complet.

Francezii erau ieri supărați, însă și ușurați de faptul că pierderile nu sunt totale, poate că nici măcar majore. Am văzut mulți tineri francezi plictisiți din cauza circului mediatic – ceea ce mi se pare păcat, fiindcă îi duce la atitudini de sfidare (normală la vârsta lor) și la gesturi adolescentine de disprețuire a valorii catedralei ca monument istoric și cultural unic.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui

BISERICA ORTODOXĂ

Creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui

Creștinii ortodocși intră în cel mai lung și mai aspru post de peste an, și anume cel al pregătirii pentru Învierea Domnului. Postul Paștelui are o durată de 48 de zile, timp în care credincioșii vor acorda o mai mare atenție momentelor de rugăciune și curățenie sufletească, lăsând la o parte bucatele de origine animală, precum carne, produsele lactate și ouă.