Image 1
Image 2

Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” a sărbătorit 75 de ani de la înălţare

Lume la slujba
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

ortodoxepiscop2A doua zi de Crăciun a strâns la Catredala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului“, din municipiul Satu Mare, credincioşi din toate colţurile judeţului pentru a sărbători împreună şi a-şi aminti încă odată ce semnificaţie are această Sfântă Sărbătoare pentru întreaga creştinătate de pretutindeni. Slujba a fost săvârşită de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, alături de un sobor compus din 14 preoţi. Cu această ocazie s-au aniversat 75 de ani de la înălţarea Catedralei ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului“, iar municipiul Satu Mare a intrat oficial sub protecţia Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

În finalul anului 2013, consilierii parohi au decis să se aniverseaze 75 de ani de la înălțarea Catedralei ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului“. Frumosul așezămșnt ecumenic a fost construit între anii 1937-1938, prin efortul și contribuția credincioșilor, în frunte cu preoții slujitori și consilierii parohiali, reprezentșnd una dintre capodoperele arhitectonice din nord-vestul Romșniei. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost sfințită de către Preasfințitul dr. Nicolae Popovici, Episcopul Oradiei, iar planul Catedralei a fost întocmit de maestrul arhitesct I. Liteanu din București, sub a căreui supravegere s-a zidit biserica din cărămidă, situată între structuri solide de beton și acoperită cu tablă de aramă. Cupola centrală a catedralei are o înălțime de 55 metri, fiind situată între patru cupole mai mici, iar lucrările din mozaic din interior au fost realizate în anul 1993 de către Emanuil Gștu. Catedrala a fost dată în folosință în 1 noiembire 1940, fiind zidită în stil bizantin, imitșnd biserica voievodală de la Mănăstirea Curtea de Argeș prin cupole și prin brșul care îi înconjoară zidul.

Cu ocazia acestei aniversări, Consiliul Local Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Primăria municipiului Satu Mare au colaborat și ajutat financiar pentru ca totul să decurgă cșt mai bine. Astfel s-a tipărit o gramată episcopală și o serie de pliante, ce conține istoricul și explică importanța lăcașului de închinare, care au fost împărțite credincioșilor. Pentru a cinsti această zi s-au mai tipărit și o serie de plachete comemorative, date cadou mai multor instutuții, trusturi de presă și reprezentanți de seamă a credincioșilor ortodoxi.

Municipiul ocrotit de Constantin si Elena

Tot în cadrul acestei eveniment Preasfințitul Iustin Sigheteanu a oficializat intrarea sub protecția Sfinților Împărați Constantin și Elena a municipiului Satu Mare. Episcopia Maramureșului și a Sătmarului a dăruit primăriei o icoană care să fie pusă la loc de cinstre în Palatul Administrativ, luată în primire de către viceprimarii Radu Roca și Marcela Papici.

Ca și o consecință a acestei onorifice titulaturi primite de către municipiul nostru, Preasfințitul Iustin Sigheteanu a sugerat ca o icoană ce îi întruchipează pe Sfinții ocrotitori să fie prezentă în fiecare instuție publică din oraș.

 

ortodocsiMai mulţi demnitari şi parlamentari din Satu Mare au primit din partea Episcopiei Crucea Voievodală, iar instituţiile ce au ajutat sau au colaborat cu Catedrala de-a lungul anilor au primit Gramate Episcopale pentru suportul oferit. La eveniment au mai fost prezenţi: Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, europarlamentarul Ovidiu Silaghi, deputatul Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, consilierii Vasile Ciocan, Ioan Viman, Rudolf Fatyol, Liviu Marta, Mircea Leţiu şi mulţi alţii.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with