Image 1
Image 2

Catedra Sfântului Apostol Petru

Catedra Sfantului Petru si introducerea crestinismului in Antiohia si la Roma
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Catedra Sfantului Petru si introducerea crestinismului in Antiohia si la Roma
Catedra Sfantului Petru si introducerea crestinismului in Antiohia si la Roma

Pentru a aminti două etape importante din activitatea Principelui Apostolilor, Sfântul Petru, şi introducerea creştinismului mai întâi la Antiohia şi apoi la Roma, Martirologiul Roman propune la 22 februarie sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru la Antiohia, iar la 18 ianuarie aceea a Catedrei sale la Roma.

Recenta revizuire a calendarului a unificat aceste două comemorări la 22 februarie, dată care se întemeiază pe o veche tradiţie transmisă de “Depositio martyrum”. Conform acestei tradiţii, în ziua de 22 februarie se celebra şi la Roma Catedra Sfântului Petru, dar în părţile Galiei, mai târziu, a fost fixată la 18 ianuarie, pentru a nu cădea în timpul Postului Mare. În cele din urmă, a fost introdusă şi la Roma sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru tot la 18 ianuarie. Aşa s-a ajuns la o dedublare, eliminată de noul calendar.

Catedra înseamnă scaunul fix pe care se aşează Papa sau Episcopii atunci când învaţă în mod oficial. Are un loc precis şi permanent în Biserica mamă a unei Dieceze (de unde şi numele de Catedrală), şi este simbolul autorităţii Episcopului şi al puterii de a învăţa în Biserica locală. Catedra Sfântului Petru reprezintă deci locul de frunte pe care Petru îl deţinea în Colegiul Apostolic, conform voinţei explicite a lui Isus de a conduce noul popor al lui Dumnezeu, Biserica.

Această investitură din partea lui Cristos, reînnoită după Înviere, a fost respectată. Într-adevăr, îl vedem pe Petru cum, după înălţarea la cer a lui Isus, îşi împlineşte rolul de conducător. Prezidează adunarea Apostolilor, care l-au ales pe Matia în locul lui Iuda Iscarioteanul, vorbeşte în numele celorlalţi atât mulţimii adunate în faţa cenacolului în ziua coborârii Spiritului Sfânt, cât şi mai târziu în faţa Sinedriului.

Însuşi Irod Agrippa este convins că va da o lovitură mortală Bisericii prin eliminarea capului, şi îl arestează pe Sfântul Petru. Prezenţa lui Petru la Antiohia rezultă în mod incontestabil din scrierile Noului Testament, în schimb venirea lui la Roma în primii ani ai împăratului Claudiu nu are dovezi clare în Noul Testament.

Dezvoltarea creştinismului în capitala imperiului, dezvoltare dovedită de scrisoarea Sfântului Pavel către Romani (scrisă în jurul anului 57), nu poate fi explicată fără prezenţa unui misionar de prim rang.

Venirea Sfântului Petru la Roma, oricare ar fi data la care a avut loc, precum şi moartea lui aici, sunt afirmate de cele mai vechi tradiţii, acum acceptate în întregime şi de cercetărorii necatolici.

Este dovedită într-un mod care nu poate fi contrazis istoriceşte şi prin săpăturile făcute în 1939 din ordinul Papei Pius al XII-lea, în Grotele Vaticane, sub Bazilica Sfântului Petru. Rezultatele acestor săpături sunt acceptate favorabil şi de oamenii de ştiinţă necatolici.

Comemorarea de astăzi cuprinde deci un fapt istoric şi un adevăr de credinţă, care sunt împlinirea în timp a voinţei şi cuvântului lui Cristos: “Eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu înceteze credinţa ta. Tu dar, când te vei întoarce, întăreşte pe fraţii tăi”.

(Vieţile Sfinţilor)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sighetu Marmației

Sfânta Liturghie de hram la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului locaşului de închinare, paroh Pr. Dan Ioan Sidău.

IFPLUS CALENDAR BISERICESC

1 noiembrie -Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Demian

Originari din Asia, acești sfinți au trăit în secolul al IV-lea. Au studiat la școli vestite și au devenit doctori iscusiți. De la Dumnezeu au primit darul de a tămădui orice suferință sufletească și trupească, fiind de folos atât oamenilor, cât și dobitoacelor.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now