Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Câte partide, tot atâtea voci

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Agenda partidelor în prag de campanie electorală este de o complexitate năucitoare. Este greu, spre imposibil, să găseşti câteva puncte comune. Fiecare are repertoriul său. Fiecare cântă cel doare mai mult. PSD se detaşează prin dorinţa de a obţine cât mai multe funcţii în instituţii. Având majoritatea în comisiile parlamentare are posibilitatea de a bloca iniţiativele guvernului. Cel mai recent, PSD a blocat organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli.

Forţa acestui partid se ascunde în măiestria cu care ştie ocupa funcţii-cheie în structurile statului, în administraţia locală şi naţională. Nivelele doi şi trei din majoritatea instituţiilor sunt ocupate de oameni selectaţi de PSD. Aceeaşi situaţie se perpetuează la nivelul consiliilor judeţene, al primăriilor şi după ultimele alegeri locale. Practic se va intra în campania electorală pentru Parlament cu o armată PSD-istă intactă.

PNL a cerut de nenumărate ori guvernului Cioloş să depolitizeze administraţia, cu referire directă la oamenii PSD. Pedeserizarea, urmată de pesedizare, a fost un proces politic îndelung practicat, care în final îşi arată roadele. Social-democraţii, după cum este şi normal la un partid de stânga, susţin bugetarii, pensionarii, într-un cuvânt personalul din sistemul de stat. Mare parte din cei peste 1,2 milioane de bugetari fac parte din nucleul dur al PSD. Lor li se adaugă alte milioane de pensionari.

PNL îşi găseşte mai greu punctele adecvate pentru o campanie electorală eficientă. Prin fuziune s-au spart “nucleele dure” atât PNL cât şi PDL. Alina Gorghiu are dreptate să fie nemulţumită de PMP şi ALDE, dar afirmaţia că sunt “partide de nişă toxice” este uşor deplasată şi nu spune nimic concret. Un punct fierbinte pe agenda PNL este creionarea unei relaţii cu USR.

Pe de o parte PNL şi USR adresându-se aceluiaşi electorat sunt în competiţie, pe de altă parte PNL are nevoie de un USR care să intre în parlament cu un număr cât mai mare de parlamentari ca să poată face o majoritate. Deocamdată relaţia dintre cele două partide este neclară. Nici unul, nici altul nu şi-au clarificat direcţia. USR încă bâjbâie. Pentru cei doi lideri, Nicuşor Dan şi Clotilde Armand, ţara este o imensă necunoscută. Teritoriul lor a fost strict delimitat la problemele din Bucureşti.

Şi acum, în prag de campanie pentru parlamentare, USR abordează tot problematica bucureşteană, apă caldă, construcţii, şedinţe furtunoase la consiliul general al Capitalei. Noul primar general, Gabriela Firea, le face faţă cu brio, datorită unei bune strategii de comunicare. De la ea ar putea învăţa mulţi primari ce trebuie să comunice, şi mai ales, cum trebuie să comunice.

ALDE se detaşează de restul partidelor prin atitudinea faţă de DNA. Tăriceanu, profitând de statutul său de preşedinte al Senatului, reuşeşte să se profileze ca susţinător al drepturilor la apărare ale cetăţeanului în faţa abuzurilor procurorilor. Este direcţia pe care va merge ALDE, cu intenţia de a-şi constitui şi consolida un nucleu dur anti-abuz, în realitate anti-DNA.

Până la un punct, perseverând în aceeaşi direcţie, se întâlneşte cu PMP. Şi Traian Băsescu a intuit că există un electorat nemulţumit de arestările preventive propuse de DNA şi încearcă să sensibilizeze un anumit electorat. Fostul preşedinte, politician abil şi cu experienţă, ştie că un partid are şanse de reuşită dacă orbitează în jurul unui nucleu dur.

Un nucleu dur se creează printr-o atitudine dură, uneori radicală. Şi ALDE, şi PMP pariază pe poziţia anti-DNA şi din motive strict personale, vizând în acelaşi timp şi victimizarea, care, de asemenea, aduce voturi.

În sfârşit, UDMR recurge la aceeaşi tactică. Toate campaniile încep cu lansarea unui scandal în |inutul Secuiesc având drept scop sensibilizarea electoratului maghiar. De data aceasta a căzut în capcană însuşi ambasadorul SUA, fotografiindu-se cu steagul secuiesc. Kelemen Hunor a reacţionat în consonanţă cu strategia UDMR, arătându-se surprins de reacţiile isterice, inclusiv la nivel înalt.

Vocile polifonice ale liderilor politici acoperă, din păcate, o realitate crudă. România se îndreaptă spre o criză ale cărei consecinţe sunt greu de apreciat.

Abonează-te acum Online!