17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Câte ceva despre defectele PSD şi orbul găinilor la PNL

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Greu de crezut, dar pe măsură ce se apropie campania electorală PSD pare să aibă probleme cu pornirea motorului. I se înfundă câte o bujie, constată că i-a pus cineva apă în benzină, îi bagă cineva câte un cui în roată… Cea mai mare problemă o are la acceleraţie. Maşinăria nu prinde viteză, astfel încât călătorii se pot da jos din mers.

E posibil să fie o impresie înşelătoare. Despre PSD se poate spune, la fel ca despre URSS, că este un urs adormit pe care nu e bine să-l trezeşti. Până la urmă, ca de fiecare dată, probabil că maşinăria de vot va porni în trombă. PSD se laudă că a câştigat toate alegerile parlamentare. Şi în 1996, şi în 2004 s-a situat pe primul loc. Obţinând procente mai mari decât celelalte partide sau alianţe şi în 2004, la fel ca în 1996, a fost forţat să rămână în opoziţie. A contat voinţa preşedinţilor.

Aşa se va întâmpla şi după alegerile din 11 decembrie. Condiţia ar fi ca PSD şi ALDE să nu obţină peste 50% din mandatele parlamentare. Chiar şi atunci, după modelul “soluţiei imorale” şi al UNPR, se poate desprinde un grup de parlamentari.

Grupurile disidente se coagulează în jurul unei persoane oarecare, dar mai cu seamă în jurul unei personalităţi. PRU, partid care sapă la temelia PSD, după cum cu insistenţă o spune liderul său, Diaconu, are ca principal scop desemnarea lui Victor Ponta ca premier. Nu spune însă ce se va întâmpla dacă Ponta nu va fi nominalizat de PSD. Este posibil ca PRU să nu intre în Parlament, dar cu siguranţă pe listele PSD, pe locuri eligibile, se află mulţi oameni ai lui Ponta. Desigur, este greu de crezut azi că Victor Ponta ar putea trăda PSD-ul, cum au făcut-o Gabriel Oprea şi Cristian Diaconescu. Se pare însă că disputa dintre Dragnea şi Ponta este reală. Fiecare îşi pune oamenii lui pe liste. Tensiunea dintre ei poate creşte până la ruperea totală.

  Efectele disensiunilor se fac simţite de pe acum, afectând capacitatea de mobilizare a PSD. Este posibil să se amplifice pe măsură ce se apropie data declanşării campaniei electorale. Pe de altă parte, în zona PNL se simte o revigorare în urma ieşirii lui Dacian Cioloş cu Platforma România 100.

Este ceva ce nu are PSD. Este un miez în jurul căruia se poate broda o platformă electorală. USR, cu sloganul său uşor vulgar, “în sfârşit, ai cu cine”, a sesizat momentul şi punctează. Nu este mare lucru, nu sunt în dezbatere mari idei, deşi sunt punctate problemele care frământă opinia publică, de la sănătate la educaţie, de la autostrada care să străbată Carpaţii la valorificarea patrimoniului istoric şi cultural, de la anti-sărăcie la anticorupţie. Nu este o Declaraţie de Independenţă, dar este o formă de a pune problemele în stil american.

PSD nu are aşa ceva, şi din această pricină bate în retragere.

De aici până la receptarea taberei Cioloş, flancat de PNL şi USR, ca fiind Nordul, iar PSD şi ALDE, forţe anti-DNA, ca fiind Sudul nedemocratic, este însă cale lungă. Drumul spre victorie poate fi scurtat de o întâmplare, care poate să vină sau nu. Cel ce ar trebui să-şi asume rolul de a scurta drumul dreptei spre victorie este preşedintele Klaus Iohannis. Sunt multe metode.

Dincolo de prerogativele pe care i le conferă funcţia, preşedintele este un simbol. Contează fiecare gest, pentru că fiecare gest este supus interpretării de către opinia publică. PSD nu are parte de un om care să fie în atenţia opiniei publice, căruia i se vânează fiecare gest, fiecare declaraţie. Liviu Dragnea şi Victor Ponta sunt personalităţi de mâna a doua. PNL nu ştie profita de acest handicap al stângii. Mai mult, are doi lideri informali de primă mărime, Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, dar în ciuda acestui fapt nu ştie capta atenţia electoratului. Se vede foarte limpede lipsa unei culturi politice. S-a rupt până şi de experienţa din primii ani de după 1990, de parcă în partid nu mai există nimeni care a trăit în preajma marilor oameni politici, Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu, Sergiu Cunescu. În fine, PNL, atins de orbul găinilor, are avantaje de care nu se ştie folosi, în vreme ce PSD are din ce în ce mai multe boli ruşinoase pe care nu se străduieşte să şi le vindece, pentru că electoratului său nu-i pasă de ele.

Abonează-te acum Online!