20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Catastrofalele partide mici şi jucăuşe

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Specialist în guverne minoritare, Călin Popescu Tăriceanu nu se arată deloc îngrijorat că prin eliminarea vicepremierului Daniel Constantin ar putea destabiliza guvernul. Se vede şi de data aceasta rolul nefast pe care îl joacă partidele mici pe scena politică. Grupările minuscule pornite din iniţiativa unor persoane extrem de orgolioase, transformate în partide parlamentare fără să fi participat la alegeri, au făcut jocurile politice în special după 2005.

Preşedintele Traian Băsescu a ridicat la rangul de politică de stat fracţionarea partidelor astfel încât majoritatea parlamentară să fie decisă de partide formate peste noapte. În acest sens UNPR a excelat în jocul de ping pong trecând “în numele interesului naţional” de la PSD la PDL şi iarăşi de la PDL la PSD. Lui Călin Popescu Tăriceanu i-a plăcut atât de mult mişcarea lui Gabriel Oprea încât la prima ocazie i-a urmat exemplul rupând o bucată din PNL şi punând la dispoziţia PSD. Traian Băsescu, inventatorul lui Gabriel Oprea, a procedat la fel înfiinţând PMP. Victor Ponta le-ar putea urma exemplul, însă nici Dacian Cioloş nu este departe de a aplica formula patentată de Oprea şi Tăriceanu.

Fărâmiţarea partidelor politice este opera exclusivă a unor lideri politici pentru care moralitatea nu are ce căuta în politică. Pragmatismul lor nu include interesul general, ci doar cel personal. Nici măcar nu se poate vorbi despre un interes de grup. Abia după ce apare liderul iniţiator se formează grupul din jurul său. El, liderul, este singurul care ia decizii. O demonstrează cu prisosinţă cazul Daniel Constantin. Omul a simţit că este o simplă marionetă şi la un moment dat a reacţionat.

Privind în urmă, nu mai departe decât la alegerile parlamentare, este foarte posibil ca fără fuziunea cu PC partidul lui Tăriceanu nu ar fi atins pragul electoral. Dar aceste lucruri nu mai contează. Este cert că şi fostul lider al PC avea o agendă ascunsă, urmărea şi el un scop personal. Dacă din poziţia de vicepremier şi ministru nu a reuşit să-şi atingă ţintele înseamnă că a pus ştacheta pretenţiilor personale foarte sus.

Nu este exclus să fi primit oferte mai bune din altă parte. Jocul la două capete nu iese niciodată din modă. Grupul de parlamentari care îl vor urma, din câte se speculează, s-ar putea lipi de grupul de fideli ai lui Victor Ponta, iar împreună să formeze o entitate politică suficient de consistentă pentru a pune probleme actualei majorităţi parlamentare.

Daniel Constantin nu poate pleca dintr-o poziţie atât de înaltă în ierarhia statului aşa ca prostul satului. Trebuie să fi avut un plan de rezervă. Când a apelat la justiţie pentru clarificarea situaţiei din ALDE ştia foarte bine că Tăriceanu îi va ridica sprijinul politic.

Indiferent de cum va fi evaluată situaţia de conducerile PSD şi ALDE, opoziţia se va folosi de acest prilej pentru a-şi face simţită prezenţa pe scena politică. Se va folosi sau ar trebui să se folosească. Nu ştim în ce formă pentru că nu există o voce cu autoritate. Raluca Turcan nu depăşeşte faza de chibiţ. Intervenţiile sale sunt fără efect.

Şi de data aceasta mingea este în terenul preşedintelui Klaus Iohannis. Este singurul care mai poate exprima un punct de vedere care să pună în relativă dificultate alianţa PSD-ALDE. Nu ştim în ce fel o va face, dar implicarea sa este imperios necesară pentru a mai da o gură de oxigen opoziţiei.

   Nu în ultimul rând se aşteaptă reacţia străzii. Dacă în locul lui Daniel Constantin va fi nominalizată o persoană cu probleme penale, cuplul Tăriceanu-Dragnea nu va face altceva decât să pună paie pe focul protestelor. La cât sunt de neatenţi la opinia publică nu ar fi de mirare. Parcă trăiesc sub clopote de sticlă. Contactul lor cu realitatea este tot mai slab.

Abonează-te acum Online!