18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial

Scris de Mihaela Ghiţă, 04 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cataracta este una din afecţiunile oftalmologice care poate să apară după vârsta de 40 de ani. Studiile arată că această boală afectează unul din doi vârstnici. Este considerată o parte a procesului natural de îmbătrânire şi este complet reversibilă.

Însă ceea ce s-a constatat este că 70% dintre românii de peste 60 de ani nu merg la un control oftalmologic o dată pe an, iar 66% dintre pacienţii cu cataractă nu sunt informaţi că îşi pot corecta şi  alte defecte ale vederii odată cu operaţia  de cataractă.

De curând, Societatea Română de Cataractă şi Chirurgie Refractivă împreună cu Societatea Română de Oftalmologie a lansat campania „Vezi diferenţa!”. Scopul campaniei, aşa cum notează :coala Pacienţilor este de a informa publicul larg despre simptomele, riscurile şi soluţiile pe care le au persoanele cu această afecţiune.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire şi presupune o opacifiere a cristalinului natural. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Afecţiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalenţa crescând odată cu vârsta.

Potrivit unui studiu realizat recent în 12 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, 2 din 3 români de peste 60 de ani nu ştiu nimic sau au foarte puţine informaţii despre cataractă. Studiul scoate în evidenţă nevoia de informare despre cataractă şi soluţiile pentru tratamentul acesteia.

Potrivit OMS, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Operaţia de cataractă poate corecta şi alte defecte ale vederii.

Intervenţia este compensată de casele de asigurări

Anual, în ţară se fac aproximativ 94.000 de operaţii de cataractă, dintre care aproape 50.000 în clinicile private. În România există 75 de spitale cu departament de oftalmologie şi 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie.  Sunt înregistraţi 1.200 de medici oftalmologi, dintre care 260 sunt chirurgi.

Pentru realizarea intervenţiei, casele de asigurări alocă fonduri. Valoarea compensată a acestor cristaline este 284 de lei în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În clinicile private costul operaţiei este cuprins între 1.500 şi 5.500 lei. În UE, anual, sunt realizate 4,2 milioane de operaţii de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenţie chirurgicală.

Despre cataractă şi alte afecţiuni oculare

  Sunt anumite afecţiuni medicale care favorizează dezvoltarea cataractei cum ar fi: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Alţi factori care au legătură cu apariţia cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire şi este complet reversibilă prin procedura chirurgicală de înlocuire a cristalinului natural, opacifiat, cu unul artificial. Peste 25% din populaţia de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie (scăderea acomodaţiei cu diminuarea vederii de aproape). Peste 70% dintre pacienţii cu cataractă suferă si de astigmatism (vedere neclară, la apropiere şi la distanţă).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.