Image 1
Image 2

Cătălin Drulă, şeful USR, la Satu Mare: Iohannis şi Bode sunt responsabili de eşecul intrării României în Schengen

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aflat într-o incursiune în mai multe judeţe, ieri, Cătălin Drulă, preşedintele USR, a susţinut, la sediul filialei sătmărene a partidului, o conferinţă de presă. A fost prezent şi deputatul Radu Panait, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a USR, alături de staful partidului şi numeroşi jurnalişti.

Întâmplarea a făcut ca momentul conferinţei să aibă loc la mai puţin de 2 ore de la anunţul că România a ratat intrarea în Spaţiul Schengen. Circumstanţele au constituit un prilej pentru şeful USR de a critica dur eşecul diplomaţiei române, reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis şi de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Alocuţiunea lui Cătălin Drulă

“Este un moment ruşinos, atât pentru Guvernul austriac, care fără niciun motiv a refuzat României un drept legitim, dar şi un eşec răsunător al diplomaţiei româneşti. Şi pentru asta trebuie să existe responsabili. (…) Dacă Lucian Bode ne-a spus că Austria va susţine aderarea României la Schengen, atunci trebuie să îşi dea demisia astăzi, când asta nu s-a întâmplat. Şi nu vreau să îl uităm pe cel care este responsabilul ultim, şeful politicii externe a României, Klaus Iohannis. Mandatele sale erau goale după 8 ani, şi până acum, dar azi cu atât mai mult, găunoase şi lipsite de realizări pentru România. Este un eşec colosal”, a spus Cătălin Drulă.

El a mai menţionat că românii au dreptul să fie în Schengen. Au fost amăgiţi de nişte amatori că aderarea este sigură. A mai subliniat şi că multe dintre poziţiile luate de politicienii români, care solicitau boicotarea produselor din Austria şi Olanda, sunt ilare şi nu reprezintă soluţii viabile pentru politica externă a ţării.

Alocuţiunea lui Radu Panait

În cuvântul său, atent elaborat, deputatul Radu Panait s-a referit la bugetul României, programat curând pentru dezbatere în Parlament, ţintind proiecte pentru judeţul Satu Mare. Potrivit parlamentarului, bugetul de anul viitor nu cuprinde proiecte prioritare pentru sătmăreni. ”De exemplu, sunt proiecte care ar putea aduce turişti la noi în judeţ şi care ar putea contribui la creşterea economică de care avem atât de multă nevoie”.

O altă problemă ridicată de Radu Panait a fost cea a despăgubirii celor expropriaţi la realizarea şoselei de centură. ”Din păcate, o parte dintre oameni, nu mulţi, vor rămâne fără bani. Vom lupta în comisia buget-finanţe pentru ca sumele să fie complete pentru toţi sătmărenii ale căror terenuri au fost expropriate”.

Vorbitorul s-a mai referit la judeţele Cluj şi Bihor, care oferă multe oportunităţi oamenilor ”ajungând să se transforme în adevăraţi poli de putere economică. Din acest motiv, sătmărenii decid să plece. Dacă nu în afara ţării, atunci în Cluj, în Oradea, în Timişoara şi aşa mai departe. Aşa rămânem noi, sătmărenii, un fel de fermă de resurse umane pentru cei din jurul nostru, fără să ne putem bucura de acei tineri competenţi, care evident că au plecat”.

Deputatul a promis că va depune amendamente la bugetul de stat pentru a stimula turismul în judeţul Satu Mare prin restaurarea castelului de la Medieşu Aurit şi investiţii suplimentare în ştrandul de la Tăşnad.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

LOCALE

În 2024, Cluj-Napoca are un buget record.

Emil Boc a prezentat cele mai importante proiecte de dezvoltare a municipiului pentru 2024. Primarul a precizat că meritul pentru cel mai mare buget din istoria orașului este al clujenilor și a administrației locale care a fost capabilă să atragă fonduri europene, pentru că ”înainte de a împărți, trebuie să produci”.