10.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliţia PSD-ALDE? (reluare) 01.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 02.35 Cultură, Samfest jazz. 04.45 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Lorand Turos, Romeo Nicoară, Alexandru Horvat. Titlul emisiunii: Război în coaliţia PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 16.00 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 17.00 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest.

Cât va dura starea de nesiguranţă a partidelor?

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pe cât par de clare pe atât de încurcate sunt lucrurile la început de an electoral. Totul pare ordonat, perfect împărţit între stânga şi dreapta. PNL şi PDL au fuzionat, practic unificându-se dreapta. S-au desprins două fragmente, respectiv ALDE din PNL şi PMP din PDL, dar sunt doar două aripi mici care se pot oricând lipi de unde s-au dezlipit. Stânga este la fel de solidă ca în urmă cu ani de zile.

PSD are în apropiere un partid mic, UNPR, desprins după alegerea lui Victor Ponta în fruntea partidului.

Aritmetic, la fel şi ideologic, totul pare în ordine. Dar ceva nu se leagă. Guvernul nu are o majoritate stabilă. Azi este independent, mâine poate fi politic. Azi este susţinut de PNL şi PSD, mâine poate rămâne în aer, fără niciun sprijin. PNL este şi nu este la guvernare. PSD este şi nu este în opoziţie.

S-a intrat într-un an electoral în care se va discerne între stânga şi dreapta sau va rezulta în urma alegerilor tot un guvern în care se vor regăsi partide de orientări diferite? PNL nu ar obţine majoritatea necesară formării unui guvern de dreapta. Dar va accepta o alianţă cu partidul lui Traian Băsescu sau va apela la serviciile lui Gabriel Oprea?

În cazul unui scor puţin mai mare al PSD, acest partid de stânga se va alia cu partide de dreapta mai mic, gen PMP şi UDMR? Nimic nu este clar, iar liderii politici nu fac efortul de a aduce lămuriri. Ca întotdeauna, spun că niciodată nu trebuie să zici niciodată. Altfel spus, te poţi alia cu oricine după alegeri fără să simţi că ai făcut un compromis ruşinos.

Foştii preşedinţi au avut meritul, nu întotdeauna onorabil şi constituţional, de a se fi situat pe stânga sau pe dreapta. Iliescu nu ar fi acceptat niciodată un guvern de dreapta. Constantinescu a făcut tot posibilul să aibă guverne de dreapta. Băsescu a vrut să unească PSD şi PDL într-o mare alianţă, înregistrând un eşec răsunător.

Iohannis vrea un guvern al său, dar nu este destul de tranşant. A avut o problemă cu Victor Ponta şi a rezolvat-o. De atunci nu mai are nicio treabă cu PSD. În acelaşi timp nu este nici destul de apropiat de PNL pentru ca, orice s-ar întâmpla, PNL să aibă siguranţa că va fi adus la guvernare.

Există o anumită stare de nesiguranţă la nivelul tuturor partidelor. PSD se teme că Victor Ponta îşi va înfiinţa o platformă politică şi va rupe din PSD. PSD nu este sigur nici de relaţia cu ALDE. Se chiar spune că Tăriceanu şi Ponta lucrează cot la cot pentru formarea unei noi construcţii politice.

PNL nu ştie în ce direcţie o va apuca Traian Băsescu. Are şi emoţii în ceea ce priveşte prestaţia guvernului pe care îl girează. Dacă dă greş Dacian Cioloş cine va plăti poliţa? Tot PNL, deşi nu se află la guvernare. O limpezire a apelor poate surveni la alegerile locale. Cine va câştiga mai mulţi primari va deveni principalul partid al momentului. Desemnarea preşedinţilor de consilii judeţene va fi un test decisiv în conturarea unei ierarhii a partidelor politice.

Dar nu în funcţie de rezultatele obţinute. Va fi un test al capacităţii de negociere a fiecărui partid. PSD poate câştiga mai mulţi consilieri judeţeni pe ţară, dar să aibă mai puţini preşedinţi de consilii judeţene. Sau invers. Partidele mici ALDE, PMP, UDMR, îşi vor vinde scump pielea, negociind la sânge fiecare funcţie. Lucrurile se vor limpezi puţin după desemnarea candidaţilor la primării.

Abonează-te acum Online!