Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Cât va dura starea de nesiguranţă a partidelor?

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pe cât par de clare pe atât de încurcate sunt lucrurile la început de an electoral. Totul pare ordonat, perfect împărţit între stânga şi dreapta. PNL şi PDL au fuzionat, practic unificându-se dreapta. S-au desprins două fragmente, respectiv ALDE din PNL şi PMP din PDL, dar sunt doar două aripi mici care se pot oricând lipi de unde s-au dezlipit. Stânga este la fel de solidă ca în urmă cu ani de zile.

PSD are în apropiere un partid mic, UNPR, desprins după alegerea lui Victor Ponta în fruntea partidului.

Aritmetic, la fel şi ideologic, totul pare în ordine. Dar ceva nu se leagă. Guvernul nu are o majoritate stabilă. Azi este independent, mâine poate fi politic. Azi este susţinut de PNL şi PSD, mâine poate rămâne în aer, fără niciun sprijin. PNL este şi nu este la guvernare. PSD este şi nu este în opoziţie.

S-a intrat într-un an electoral în care se va discerne între stânga şi dreapta sau va rezulta în urma alegerilor tot un guvern în care se vor regăsi partide de orientări diferite? PNL nu ar obţine majoritatea necesară formării unui guvern de dreapta. Dar va accepta o alianţă cu partidul lui Traian Băsescu sau va apela la serviciile lui Gabriel Oprea?

În cazul unui scor puţin mai mare al PSD, acest partid de stânga se va alia cu partide de dreapta mai mic, gen PMP şi UDMR? Nimic nu este clar, iar liderii politici nu fac efortul de a aduce lămuriri. Ca întotdeauna, spun că niciodată nu trebuie să zici niciodată. Altfel spus, te poţi alia cu oricine după alegeri fără să simţi că ai făcut un compromis ruşinos.

Foştii preşedinţi au avut meritul, nu întotdeauna onorabil şi constituţional, de a se fi situat pe stânga sau pe dreapta. Iliescu nu ar fi acceptat niciodată un guvern de dreapta. Constantinescu a făcut tot posibilul să aibă guverne de dreapta. Băsescu a vrut să unească PSD şi PDL într-o mare alianţă, înregistrând un eşec răsunător.

Iohannis vrea un guvern al său, dar nu este destul de tranşant. A avut o problemă cu Victor Ponta şi a rezolvat-o. De atunci nu mai are nicio treabă cu PSD. În acelaşi timp nu este nici destul de apropiat de PNL pentru ca, orice s-ar întâmpla, PNL să aibă siguranţa că va fi adus la guvernare.

Există o anumită stare de nesiguranţă la nivelul tuturor partidelor. PSD se teme că Victor Ponta îşi va înfiinţa o platformă politică şi va rupe din PSD. PSD nu este sigur nici de relaţia cu ALDE. Se chiar spune că Tăriceanu şi Ponta lucrează cot la cot pentru formarea unei noi construcţii politice.

PNL nu ştie în ce direcţie o va apuca Traian Băsescu. Are şi emoţii în ceea ce priveşte prestaţia guvernului pe care îl girează. Dacă dă greş Dacian Cioloş cine va plăti poliţa? Tot PNL, deşi nu se află la guvernare. O limpezire a apelor poate surveni la alegerile locale. Cine va câştiga mai mulţi primari va deveni principalul partid al momentului. Desemnarea preşedinţilor de consilii judeţene va fi un test decisiv în conturarea unei ierarhii a partidelor politice.

Dar nu în funcţie de rezultatele obţinute. Va fi un test al capacităţii de negociere a fiecărui partid. PSD poate câştiga mai mulţi consilieri judeţeni pe ţară, dar să aibă mai puţini preşedinţi de consilii judeţene. Sau invers. Partidele mici ALDE, PMP, UDMR, îşi vor vinde scump pielea, negociind la sânge fiecare funcţie. Lucrurile se vor limpezi puţin după desemnarea candidaţilor la primării.

Abonează-te acum Online!