18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

Cât mai este până la “tăieri”?

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Liviu Dragnea s-a supărat rău de tot pe ministrul de finanţe după ce acesta a declarat că vor urma şi tăieri de cheltuieli. După doar două luni, crede liderul PSD, este prea devreme să vorbeşti despre “tăieri”.

Politician cu mare experienţă, Liviu Dragnea ştie desigur că sunt guverne care anunţă reduceri de cheltuieli chiar a doua zi după ce sunt instalate. Cu toate că a acuzat fostul guvern că nu a făcut nimic, numindu-l chiar “guvernul zero”, noul guvern nu a ezitat o clipă să anunţe majorări de salarii şi pensii, concomitent cu reduceri de taxe. Nu este un nonsens?  Dacă anul 2016 a fost slab din punct de vedere economic cum se justifică majorările de salarii din 2017? Logica nu intră în calcul atunci când este vorba despre politică.

Totuşi, de ce s-a supărat domnul Liviu Dragnea? Ministrul de finanţe are cu siguranţă acces la mai multe date decât oricine altcineva. Poate interpreta acele date şi este de datoria lui să  le aducă la cunoştinţa publicului. Vorbim aici de transparenţă. Este de datoria fiecărui primar să spună de câţi bani dispune şi cum are de gând să-i cheltuie. Dacă se merge de jos în sus, de la fiecare primărie spre consiliile judeţene, spre ministere, nu este greu de tras concluzia că nu sunt bani. Nu sunt bani de investiţii. Toată ţara pare că lucrează pentru salariile pe care PSD le vrea dublate.

  România, conform declaraţiilor ministrului Sevil Shhaideh, nu are bani pentru accesarea fondurilor europene. Poate că este un simplu zvon. Premierul ar trebui să dea explicaţii, în primul rând în faţa naţiunii, în al doilea rând, mai la concret, în faţa parlamentului.

Liderul PSD ar putea fi supărat şi pe ministrul Agriculturii. Nu se prea vede că ne afăm în plină campanie agricolă de primăvară. De fapt agricultura nu este punctul forte al programului de guvernare. Bazinul electoral al PSD este la ţară. Se pare că nu este reprezentat de fermieri, ci de pensionarii de la ţară. Acestora nu le mai pasă de campania de primăvară. Nu-şi mai cultivă pământul pentru care s-au bătut după 1989 să şi-l recupereze. Nu se mai merită. Poate că mai degrabă în această perioadă ar trebui certat ministrul agriculturii.

După cum se vede mergem din paradox în paradox. Guvernul Grindeanu reuşeşte performanţa să mărească salariile fără să majoreze fondurile de investiţii. Comisarul european Corina Creţu declara că există îngrijorări la Bruxelles în ceea ce priveşte creşterile de salarii din România, fără să existe date suficiente care să justifice luarea acestor măsuri.

Preocuparea majoră a guvernului este să adune mai mulţi bani la buget. Este şi asta o politică. Mai târziu, dar nu foarte târziu, consecinţele nu vor întârzia să apară. Cele de ordin politic foarte probabil le va deconta chiar Liviu Dragnea. Cele de ordin economic vor cădea în cârca premierului Grindeanu.

Când se ajunge la un moment de criză primul sacrificat este liderul partidului. Asupra lui se fac presiuni din toate părţile. Cea mai puternică presiune vine din interiorul partidului, din partea grupului de nemulţumiţi reprezentaţi de Victor Ponta. Până la urmă vor fi nemulţumiţi şi primarii PSD care, deşi se consideră în tabăra Dragnea, nu vor primi de la guvern banii la care se aşteptau.

Încet, încet problemele de ordin economic vor înlocui scandalurile, speculaţiile, jocurile politice. Perioada de graţie trasformată în perioadă de încredere, acordată guvernului este pe sfârşite. Până la urmă totul se reduce la bani. Dacă la un moment dat ministrul de finanţe va spune cuvântul care i-a dat fiori lui Liviu Dragnea s-a terminat cu triumfalismul PSD.  Cât mai este până la “tăieri” nu se ştie.

Abonează-te acum Online!