Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Cât mai este până la “tăieri”?

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Liviu Dragnea s-a supărat rău de tot pe ministrul de finanţe după ce acesta a declarat că vor urma şi tăieri de cheltuieli. După doar două luni, crede liderul PSD, este prea devreme să vorbeşti despre “tăieri”.

Politician cu mare experienţă, Liviu Dragnea ştie desigur că sunt guverne care anunţă reduceri de cheltuieli chiar a doua zi după ce sunt instalate. Cu toate că a acuzat fostul guvern că nu a făcut nimic, numindu-l chiar “guvernul zero”, noul guvern nu a ezitat o clipă să anunţe majorări de salarii şi pensii, concomitent cu reduceri de taxe. Nu este un nonsens?  Dacă anul 2016 a fost slab din punct de vedere economic cum se justifică majorările de salarii din 2017? Logica nu intră în calcul atunci când este vorba despre politică.

Totuşi, de ce s-a supărat domnul Liviu Dragnea? Ministrul de finanţe are cu siguranţă acces la mai multe date decât oricine altcineva. Poate interpreta acele date şi este de datoria lui să  le aducă la cunoştinţa publicului. Vorbim aici de transparenţă. Este de datoria fiecărui primar să spună de câţi bani dispune şi cum are de gând să-i cheltuie. Dacă se merge de jos în sus, de la fiecare primărie spre consiliile judeţene, spre ministere, nu este greu de tras concluzia că nu sunt bani. Nu sunt bani de investiţii. Toată ţara pare că lucrează pentru salariile pe care PSD le vrea dublate.

  România, conform declaraţiilor ministrului Sevil Shhaideh, nu are bani pentru accesarea fondurilor europene. Poate că este un simplu zvon. Premierul ar trebui să dea explicaţii, în primul rând în faţa naţiunii, în al doilea rând, mai la concret, în faţa parlamentului.

Liderul PSD ar putea fi supărat şi pe ministrul Agriculturii. Nu se prea vede că ne afăm în plină campanie agricolă de primăvară. De fapt agricultura nu este punctul forte al programului de guvernare. Bazinul electoral al PSD este la ţară. Se pare că nu este reprezentat de fermieri, ci de pensionarii de la ţară. Acestora nu le mai pasă de campania de primăvară. Nu-şi mai cultivă pământul pentru care s-au bătut după 1989 să şi-l recupereze. Nu se mai merită. Poate că mai degrabă în această perioadă ar trebui certat ministrul agriculturii.

După cum se vede mergem din paradox în paradox. Guvernul Grindeanu reuşeşte performanţa să mărească salariile fără să majoreze fondurile de investiţii. Comisarul european Corina Creţu declara că există îngrijorări la Bruxelles în ceea ce priveşte creşterile de salarii din România, fără să existe date suficiente care să justifice luarea acestor măsuri.

Preocuparea majoră a guvernului este să adune mai mulţi bani la buget. Este şi asta o politică. Mai târziu, dar nu foarte târziu, consecinţele nu vor întârzia să apară. Cele de ordin politic foarte probabil le va deconta chiar Liviu Dragnea. Cele de ordin economic vor cădea în cârca premierului Grindeanu.

Când se ajunge la un moment de criză primul sacrificat este liderul partidului. Asupra lui se fac presiuni din toate părţile. Cea mai puternică presiune vine din interiorul partidului, din partea grupului de nemulţumiţi reprezentaţi de Victor Ponta. Până la urmă vor fi nemulţumiţi şi primarii PSD care, deşi se consideră în tabăra Dragnea, nu vor primi de la guvern banii la care se aşteptau.

Încet, încet problemele de ordin economic vor înlocui scandalurile, speculaţiile, jocurile politice. Perioada de graţie trasformată în perioadă de încredere, acordată guvernului este pe sfârşite. Până la urmă totul se reduce la bani. Dacă la un moment dat ministrul de finanţe va spune cuvântul care i-a dat fiori lui Liviu Dragnea s-a terminat cu triumfalismul PSD.  Cât mai este până la “tăieri” nu se ştie.

Abonează-te acum Online!