12.11.2019 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Pataki Csaba, Radu Panait, Dumitru Păcuraru. Titlul emisiunii: Cum au votat românii în primul tur al alegerilor prezidenţiale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Horia Ungur. Titlul emisiunii: Av. Horia Ungur: Politica şi actele de caritate. (reluare) 04.00 Cultură 05.00 Info Studio(limba maghiară) cu Eva Laczko, invitat: Boros Zoltan. Titlul emisiunii: Să face cunoştinţă cu Hunguest Erkel din Gyula. 06.00 De dragul artei 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Pataki Csaba, Radu Panait, Dumitru Păcuraru. Titlul emisiunii: Cum au votat românii în primul tur al alegerilor prezidenţiale.(reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian. Titlul emisiunii: Rezultate excelente pentru Zanshin la europeanul de karate. 10.50 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Elena Popa. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Horia Ungur. Titlul emisiunii: Av. Horia Ungur: Politica şi actele de caritate. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Pataki Csaba, Radu Panait, Dumitru Păcuraru. Titlul emisiunii: Cum au votat românii în primul tur al alegerilor prezidenţiale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 O familie de artişti cu Vera Pop. 16.40 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Liviu Marta, Kereskenyi Sandor. Titlul emisiunii: Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: dr. Szilagyi Iosif. Titlul emisiunii: Diabetul şi stilul de viaţă. 18.00 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (reluare)

Cât de serios este avertismentul lui Timmermans?

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele socialiştilor europeni a devenit cel mai înverşunat adversar al PSD. Este o ceartă în familie. În cea de-a doua familie politică. PES se mulţumeşte cu locul doi pentru că în Parlamentul European nu există „putere” şi „opoziţie”, funcţiile împărţindu-se proporţional cu mandatele. La rândul ei fiecare ţară are anumite funcţii asigurate.

Poate acesta este şi motivul pentru care confruntarea politică din campania pentru euroalegeri nu este atât de înverşunată ca în cazul alegerilor naţionale.

Toţi eurodeputaţii primesc câte ceva. Dacă nu o funcţie, nişte venituri foarte consistente, de mii de euro pe lună. De asemenea, pensiile se dau în funcţie de numărul de mandate. Din acest punct de vedere eurodeputaţii sunt oameni realizaţi pe viaţă.

Dar să revenim la problema iscată de Frans Timmermans. Este primvicepreşedinte al Comisiei, provine din Olanda, unde partidul laburist, deşi cu rezultate modeste, joacă un rol important în formarea coaliţiilor de guvernare. A făcut parte din mai multe guverne, devenind unul dintre cei mai populari miniştri olandezi. Este un personaj bine informat, cunoaşte mai multe limbi străine, printre care şi rusa, iar în politică s-a remarcat printr-un susţinător înfocat al UE. Ca şi în Regatul Unit, şi în Olanda s-a pus problema ieşirii din Uniune.

În cadrul Comisiei Europene răspunde de legislaţia UE, statul de drept şi garantarea drepturilor fundamentale.

Dată fiind personalitatea lui nu este greu de înţeles de ce PES l-a desemnat pentru funcţia de prim vicepreşedinte al Comisiei Europene, deşi există partide socialiste puternice în ţări precum Italia, Spania, Suedia.

Acelaşi Frans Timmermans cu care nu se înţeleg socialiştii români din partidul condus de Liviu Dragnea este cunoscut ca un politician care, în general, caută şi oferă argumente pentru afirmaţiile lui. În România nu a reuşit să devină popular, deşi partidul din PES din România nu este unul mic. Aşa cum nici România nu este o ţară mică. După numărul populaţiei suntem pe locul 7 din 28 de ţări. Olanda, sau Regatul Ţărilor de Jos, ocupă locul 8, imediat după România.

Se pune întrebarea dacă Timmermans nu iubeşte România sau dacă are doar o problemă cu conducerea PSD. Având o responsabilitate în Carta Drepturilor Fundametale, de ce Frans Timmermans nu este sensibil la protocoalele dintre instituţiile de forţă SRI-DNA? De ce nu a luat niciodată în analiză amestecul serviciilor secrete în justiţie şi până la urmă în politică? Aici este un mare semn de întrebare. Şi nu numai din partea acestui olandez care a trăit în Italia şi Franţa, dar şi a Comisiei Europene în general.

Călin Popescu Tăriceanu nu a reuşit să-i sensibilizeze pe colegii din ALDE European. Abuzurile procurorilor DNA nu au convins instituţiile europene şi nu i-au determinat pe oficialii UE să recomande luarea unor măsuri pentru revenirea la normalitate a Justiţiei.

Dimpotrivă, Frans Timmermans a trimis scrisori de avertisment primilor patru oameni din stat ameninţând că împotriva României se poate declanşa articolul 7 din Tratatul UE care înseamnă scoaterea pe tuşă a ţării noastre.

Să fie vorba doar despre o manevră de campanie electorală? Îi interesează pe olandezi ce spune Timmermans despre guvernul din România?

Liviu Dragnea şi PSD au o singură explicaţie: Frans Timmermans face un joc politic, în spatele căruia se află interesul Olandei pentru portul Constanţa. Olanda s-a opus intrării României în Spaţiul Schengen. Şi în continuare se opune. Recent şi premierul olandez a avut aceeaşi poziţie. Aşadar, trebuie luat în serios avertismentul lui Timmermans? Vom afla numai după alegeri.

Abonează-te acum Online!