20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Cât de larg este orizontul de aşteptare?

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comisia însărcinată cu realizarea proiectului de ţară a avut o primă întâlnire, dar ecoul ei a fost palid. Preşedintele Iohannis a transmis de la Timişoara cu ocazia deschiderii anului universitar un semnal despre sistemul de învăţământ “care minte elevii şi părinţii”. Nicio reacţie. Dacian Cioloş, pentru a atrage opinia publică într-un proiect cultural a lansat adunarea de fonduri pentru cumpărarea “Cuminţeniei pământului”. Nepăsare, reacţie slabă, eşec.

Publicul nu pare interesat de proiecte mari. Dacă la mijloc nu este un scandal, interesul este slab. Toate se construiesc pe miezul unui scandal.  Klaus Iohannis a ajuns preşedinte pentru că a izbucnit scandalul voturilor din străinătate. Actualul guvern a fost instalat după incendiul de la Colectiv. Tinerii au ieşit în stradă, au protestat un pic, Victor Ponta s-a speriat şi a demisionat.

Să nu se creadă că doar în ultimii doi ani scandalul a provocat evenimentele. Guvernul Boc a căzut în urma unor proteste prelungite regizate de PSD. Suspendarea lui Băsescu, însoţită de un scandal internaţional, a săltat USL la 70%.

Totul se învârte în jurul unui scandal în toi sau a unuia aşteptat să izbucnească din moment în moment. Alegătorii au nevoie de un eveniment emoţional pentru a reacţiona, pentru a-şi arăta forţa şi determinarea. Preşedintele Iohannis vorbea, cam cu o jumătate de gură, despre un posibil protest în timpul campaniei electorale. Dacă un parlamentar căruia DNA i-ar cere încuviinţarea pentru reţinere şi arestare ar fi apărat de PSD, lumea ar ieşi în stradă. Vaccinat, PSD s-a învăţat minte după cazul lui Gabriel Oprea. O greşeală asemănătoare ar schimba cursul evenimentelor. Dacă, de pildă, s-ar cere arestarea lui Liviu Dragnea sau a lui Victor Ponta, doar în cele două cazuri parlamentarii PSD ar face zid în jurul lor. Nu se ştie cum ar reacţiona în cazul lui Tăriceanu. Dar este greu de crezut că se va recurge la soluţii atât de radicale.

Se întâmplă un lucru curios. În timp ce populaţia nu reacţionează electoral la propuneri de proiecte serioase, cum este proiectul de ţară sau reforma învăţământului, nu reacţionează violent nici în cazul depistării corupţiei în zona PNL-PDL. S-a trecut relativ uşor peste acuzaţiile la adresa lui Vasile Blaga. Ce dacă din fostul PDL au fost recrutaţi corupţii care au furat cei mai mulţi bani? Corupţia din PNL nu trezeşte emoţia care se resimte în cazul corupţilor din PSD. Este o chestiune de percepţie. Fiind oameni de dreapta lumea parcă se aşteaptă să fie interesaţi de bani. Lumea nu se supără atât de tare când aude că un om care face politică de dreapta a făcut avere. În schimb, când aude despre averile acumulate de cei de la PSD sau din sfera de influenţă a acestui partid de stânga, reacţionează altfel, este revoltată. În acelaşi timp, acceptă că PSD este cel mai corupt partid. Sunt lucruri ciudate, paradoxuri ale vieţii politice româneşti.

Orizontul de aşteptare este diferit în cazul PSD şi PNL.  De la PSD electoratul său aşteaptă doar un singur lucru: să câştige alegerile. La PNL este mai complicat. Electoratul vrea dovezi. Pune condiţii cu mult înainte de alegeri. Sancţionază neputinţa liderilor partidului înainte de a-l vota. Apreciază în bună măsură că guvernul Cioloş a guvernat bine, dar nu transferă această apreciere către partidul care susţine acest guvern. 43%  dintre cetăţeni cred că guvernul Cioloş a guvernat bine, în timp ce doar 30% dintre alegători sunt  decişi să voteze PNL. Unde se pierde diferenţa de 13 procente? În cazul PSD, 40% dintre cetăţeni cred că Victor Ponta a guvernat bine, în timp ce procentul celor care ar vota PSD se ridică la 38-40%. Altă percepţie, alt orizont de aşteptare. Cum poate depăşi PNL acest handicap? În ultima vreme preşedintele Iohannis încearcă să reducă distanţa dintre încrederea în el şi PNL. Premierul Dacian Cioloş, aflat şi el la o distanţă apreciabilă de PNL, încă nu s-a decis să acţioneze. În cazul său, orizontul de aşteptare fiind din ce în ce mai mare, există riscul, dacă nu se implică electoral, să se spargă ca un balon prea tare umflat.

Abonează-te acum Online!