22.10.2019 00.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: 05.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 06.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuț Blăjean, invitat: Attila Pelcz. Titlul emisiuni: Activitate bogată pentru clubul Judo Master Satu Mare. 10.50 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitați: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 14.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Problematica mediului văzută de un important oficial. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Maria Carmen Sas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Rodica Lohan. Titlul emisiuni: Tinerii și sănătatea mintală. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Cât de fierbinte va fi vara politică?

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ședință de guvern în care sunt supuse votului mai multe hotărâri de guvern, unele discutabile. Frământări în PNL pentru controlul organizației de București. Acuzații de fraudare a alegerilor din 26 mai din partea organizatorilor.

Dezbateri aprinse pentru modificarea legii adopțiilor, pentru interzicerea adopțiilor internaționale. Sesiune extraordinară a parlamentului pentru transpunerea în faptă a rezultatului referendumului. Scandal pe marginea cazului fetiței Sorina, agresată de o procuroare.

Sunt doar câteva din elementele unui tablou politic fierbinte înainte de vacanța parlamentară. Cât de fierbinte va fi această vară premergătoare celor mai importante alegeri care consfințesc regimul politic pentru următorii cinci ani?

În tot acest vacarm personajul cel mai important tace. Klaus Iohannis nu și-a exprimat punctul de vedere nici în cazul fetiței Sorina, nici în problemele PNL București, nici în ceea ce privește acuzația de fraudare a alegerilor. A lăsat-o mai moale și cu criticile la adresa guvernului.

Din puzderia de evenimente câteva se vor rezolva de la sine. PSD nu poate rămâne fără lider. Prin urmare de sâmbătă încolo social-democrații, având o conducere legal aleasă, vor fi mai disciplinați, altfel vor urma excluderile pe capete.

La fel, în PNL București se vor calma spiritele odată ce se vor alege noile structuri de conducere. Cea mai mare organizație din țară a înregistrat o înfrângere usturătoare, obținând doar 16% la euroalegeri, în vreme ce alianța USR-PLUS a obținut 46%. Nici PSD nu stă mai bine în Capitală. Dacă se va menține tendința de la euroalegeri, iar Bucureștiul dă tonul, prezidențialele le rezervă o surpriză neplăcută celor două partide tradiționale, PNL și PSD. Vine puternic din spate noua generație de politicieni, susținută masiv și de românii care lucrează în străinătate. Cu toate problemele de la secțiile de votare din străinătate USR-PLUS a obținut peste 43%, în vreme ce PSD este sub pragul electoral. Ironia sorții este că tocmai PSD-ului i se cere să rezolve problema votului din străinătate.

Introducerea votului anticipat, electronic sau prin corespondență, foarte probabil va aduce un ușor avantaj PSD-ului.

Multitudinea de probleme, din interiorul partidelor și cele de interes general, nu are cum să se rezolve în următoarele luni. Atât guvernul cât și partidele vor intra în toamnă cu o grămadă de probleme nerezolvate. În toate partidele sunt mari frământări, iar guvernul lucrează sub presiune. Se vorbește despre o restructurare. După alegerea noii conduceri o parte din miniștri își vor pierde susținătorii. Locul lor va fi pretins de cei ce vor deține puterea la vârful partidului. Așa se petrec lucrurile în PSD, ca de altfel în toate partidele ajunse la guvernare.

O situație ceva mai aparte este în PNL. Noul sosit Rareș Bogdan începe să aibă susținători. Însuși Ludovic Orban își simte amenințată poziția. În ciuda rezultatului bun de la euroalegeri, PNL nu simte din plin beneficiile primului loc. Alianța USR-PLUS vine puternic din spate și nu dă semne că s-ar mulțumi să rămână într-o poziție secundară față de PNL.

Liberalii mai trebuie să fie atenți și la mișcările din PSD. Dacă lucrurile decurg bine, după congres social-democrații se pot mobiliza și, desemnându-și un candidat bun la prezidențiale, se vor califica în turul doi, în detrimentul candidatului PNL.

Oricâte evenimente vor mai avea loc, fierbințeala acestei veri este provocată de lupta pentru Cotroceni.

Abonează-te acum Online!