14.01.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat:Turos Lorand. 04.00 Gala Presei Sătmărene – 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. 06.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii:De la victimizare la maturizare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 10.00 Cultura:Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Turos Lorand. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Ionut Bobit. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat:Gabriela Notarius. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Cât de fierbinte va fi vara politică?

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şedinţă de guvern în care sunt supuse votului mai multe hotărâri de guvern, unele discutabile. Frământări în PNL pentru controlul organizaţiei de Bucureşti. Acuzaţii de fraudare a alegerilor din 26 mai din partea organizatorilor.

Dezbateri aprinse pentru modificarea legii adopţiilor, pentru interzicerea adopţiilor internaţionale. Sesiune extraordinară a parlamentului pentru transpunerea în faptă a rezultatului referendumului. Scandal pe marginea cazului fetiţei Sorina, agresată de o procuroare.

Sunt doar câteva din elementele unui tablou politic fierbinte înainte de vacanţa parlamentară. Cât de fierbinte va fi această vară premergătoare celor mai importante alegeri care consfinţesc regimul politic pentru următorii cinci ani?

În tot acest vacarm personajul cel mai important tace. Klaus Iohannis nu şi-a exprimat punctul de vedere nici în cazul fetiţei Sorina, nici în problemele PNL Bucureşti, nici în ceea ce priveşte acuzaţia de fraudare a alegerilor. A lăsat-o mai moale şi cu criticile la adresa guvernului.

Din puzderia de evenimente câteva se vor rezolva de la sine. PSD nu poate rămâne fără lider. Prin urmare de sâmbătă încolo social-democraţii, având o conducere legal aleasă, vor fi mai disciplinaţi, altfel vor urma excluderile pe capete.

La fel, în PNL Bucureşti se vor calma spiritele odată ce se vor alege noile structuri de conducere. Cea mai mare organizaţie din ţară a înregistrat o înfrângere usturătoare, obţinând doar 16% la euroalegeri, în vreme ce alianţa USR-PLUS a obţinut 46%. Nici PSD nu stă mai bine în Capitală. Dacă se va menţine tendinţa de la euroalegeri, iar Bucureştiul dă tonul, prezidenţialele le rezervă o surpriză neplăcută celor două partide tradiţionale, PNL şi PSD. Vine puternic din spate noua generaţie de politicieni, susţinută masiv şi de românii care lucrează în străinătate. Cu toate problemele de la secţiile de votare din străinătate USR-PLUS a obţinut peste 43%, în vreme ce PSD este sub pragul electoral. Ironia sorţii este că tocmai PSD-ului i se cere să rezolve problema votului din străinătate.

Introducerea votului anticipat, electronic sau prin corespondenţă, foarte probabil va aduce un uşor avantaj PSD-ului.

Multitudinea de probleme, din interiorul partidelor şi cele de interes general, nu are cum să se rezolve în următoarele luni. Atât guvernul cât şi partidele vor intra în toamnă cu o grămadă de probleme nerezolvate. În toate partidele sunt mari frământări, iar guvernul lucrează sub presiune. Se vorbeşte despre o restructurare. După alegerea noii conduceri o parte din miniştri îşi vor pierde susţinătorii. Locul lor va fi pretins de cei ce vor deţine puterea la vârful partidului. Aşa se petrec lucrurile în PSD, ca de altfel în toate partidele ajunse la guvernare.

O situaţie ceva mai aparte este în PNL. Noul sosit Rareş Bogdan începe să aibă susţinători. Însuşi Ludovic Orban îşi simte ameninţată poziţia. În ciuda rezultatului bun de la euroalegeri, PNL nu simte din plin beneficiile primului loc. Alianţa USR-PLUS vine puternic din spate şi nu dă semne că s-ar mulţumi să rămână într-o poziţie secundară faţă de PNL.

Liberalii mai trebuie să fie atenţi şi la mişcările din PSD. Dacă lucrurile decurg bine, după congres social-democraţii se pot mobiliza şi, desemnându-şi un candidat bun la prezidenţiale, se vor califica în turul doi, în detrimentul candidatului PNL.

Oricâte evenimente vor mai avea loc, fierbinţeala acestei veri este provocată de lupta pentru Cotroceni.

Abonează-te acum Online!