20.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.00 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.20 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Mihai Paşolea, Paula Gabor, Larisa Matei. Titlul emisiunii: Care sunt cauzele principale ale accidentelor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 15.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 17.50 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Lovitura de stat din decembrie 1989.

Cât a înţeles premierul Cioloş din ce se întâmplă în ţară?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 august 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După opt luni de la instalare, Guvernul Cioloş parcă începe să înţeleagă cam ce se întâmplă prin România. Încep să se destrame iţele ţesute în jurul instituţiilor. Încep să apară la suprafaţă hibele fostei sau fostelor guvernări. Modul în care s-au împărţit funcţiile-cheie în toate instituţiile s-a cunoscut şi până acum. S-a ştiut şi că se sifonează bani, exact acesta fiind motivul pentru care anumite persoane au fost numite în anumite posturi. Mai pe scurt, guvernul află acum că România s-a transformat într-un stat bugetofag.

Firmele produc, iar bugetarii împart şi consumă cam după bunul plac bani adunaţi din impozite şi taxe. Nimeni nu-i poate opri. Pe măsură ce sunt scoşi din sistem câte unu-doi, o sută, două trei sute de corupţi, alţii le iau locul. Sistemul în întregul său este asamblat în aşa fel încât stoarce toata vlaga acestei ţări.

Ultimul chemat să tragă un semnal de alarmă şi să vorbească despre o “nouă revoluţie” este Victor Ponta. Fostul premier a devenit în ultima vreme unul dintre cei mai îneverşunaţi critici ai actualului guvern. Şi, în general, al situaţiei în care se află ţara. A contribuit din plin la perpetuarea unei stări de lucruri care a permis generalizarea corupţiei. Călin Popescu Tăriceanu, mai cu seamă în ultima vreme, s-a erijat în purtătorul de cuvânt al celor îngrijoraţi că DNA şi SRI încalcă în mod sistematic şi programat drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Sub guvernarea lui s-au îngroşat rândurile bugetofagilor. A inventat funcţii pentru clientela politică, a permis majorarea salariilor la nivele greu de imaginat. Auzi acum despre salarii de la stat de mii de euro, pentru funcţii despre care nici nu se ştia că există. Dacă guvernul PDL a permis şi a încurajat jaful a sute de milioane de euro pentru retrocedări, guvernul Tăriceanu şi Ponta s-au remarcat prin abilitatea cu care şi-au plasat oamenii în funcţii gras plătite. Să nu se înţeleagă de aici că guvernul Boc a făcut excepţie. :i foştii democrat liberali s-au ales cu funcţii în sistemul de stat, la fel ca social democraţii şi liberalii, la fel ca oamenii din partidele mai mici.

Admiţând că guvernul Cioloş are deja o imagine clară a situaţiei din ţară, înseamnă că va lua măsuri? De pildă printr-o lege a salarizării s-ar putea regla toate salariile bugetarilor. De fapt este vorba despre funcţiile de conducere. Bugetarii de rând sunt vai şi-amar de capul lor. Până şi veniturile liderilor sindicali care îi reprezintă pe cei cu salarii mici se urcă până la şapte mii de euro pe lună. Un director de spital poate lua 150 de milioane lei vechi pe lună, în timp ce o asistentă duce acasă 12 milioane pe lună. Sunt salarii uriaşe în primării, consilii judeţene, care depăşesc mult salariile primarilor, a preşdinţilor de consilii judeţene. Nimeni nu poate face nimic.

Ajustarea sistemului la potenţialul real al economiei nu se poate face decât prin legi adoptate de parlament. Dar tocmai parlamentarii sunt cei care au creat această monstruozitate financiar-economică. Guvernul, ca emanaţie a Parlamentului, nu are nici puterea şi nici interesul să facă ordine în sistem. Raţiunea pentru care s-a apelat la un guvern de tehnocraţi este de a face altceva decât un guvern politic. Adică să termine cu numirile pe criterii politice, să facă o nouă distribuire a funcţiunilor în stat. În timpul scurt pe care îl are la dispoziţie poate cel mult face un raport despre starea reală a ţării. Probabil premierul Cioloş a înţeles cu exactitate care este starea reală a ţării. Probabil s-a gândit şi la soluţii. Dar ce poate face un guvern, oricât de bine intenţionat ar fi, dacă nu există o voinţă politică din partea tuturor partidelor?

Abonează-te acum Online!