Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Cât a înţeles premierul Cioloş din ce se întâmplă în ţară?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 august 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După opt luni de la instalare, Guvernul Cioloş parcă începe să înţeleagă cam ce se întâmplă prin România. Încep să se destrame iţele ţesute în jurul instituţiilor. Încep să apară la suprafaţă hibele fostei sau fostelor guvernări. Modul în care s-au împărţit funcţiile-cheie în toate instituţiile s-a cunoscut şi până acum. S-a ştiut şi că se sifonează bani, exact acesta fiind motivul pentru care anumite persoane au fost numite în anumite posturi. Mai pe scurt, guvernul află acum că România s-a transformat într-un stat bugetofag.

Firmele produc, iar bugetarii împart şi consumă cam după bunul plac bani adunaţi din impozite şi taxe. Nimeni nu-i poate opri. Pe măsură ce sunt scoşi din sistem câte unu-doi, o sută, două trei sute de corupţi, alţii le iau locul. Sistemul în întregul său este asamblat în aşa fel încât stoarce toata vlaga acestei ţări.

Ultimul chemat să tragă un semnal de alarmă şi să vorbească despre o “nouă revoluţie” este Victor Ponta. Fostul premier a devenit în ultima vreme unul dintre cei mai îneverşunaţi critici ai actualului guvern. Şi, în general, al situaţiei în care se află ţara. A contribuit din plin la perpetuarea unei stări de lucruri care a permis generalizarea corupţiei. Călin Popescu Tăriceanu, mai cu seamă în ultima vreme, s-a erijat în purtătorul de cuvânt al celor îngrijoraţi că DNA şi SRI încalcă în mod sistematic şi programat drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Sub guvernarea lui s-au îngroşat rândurile bugetofagilor. A inventat funcţii pentru clientela politică, a permis majorarea salariilor la nivele greu de imaginat. Auzi acum despre salarii de la stat de mii de euro, pentru funcţii despre care nici nu se ştia că există. Dacă guvernul PDL a permis şi a încurajat jaful a sute de milioane de euro pentru retrocedări, guvernul Tăriceanu şi Ponta s-au remarcat prin abilitatea cu care şi-au plasat oamenii în funcţii gras plătite. Să nu se înţeleagă de aici că guvernul Boc a făcut excepţie. :i foştii democrat liberali s-au ales cu funcţii în sistemul de stat, la fel ca social democraţii şi liberalii, la fel ca oamenii din partidele mai mici.

Admiţând că guvernul Cioloş are deja o imagine clară a situaţiei din ţară, înseamnă că va lua măsuri? De pildă printr-o lege a salarizării s-ar putea regla toate salariile bugetarilor. De fapt este vorba despre funcţiile de conducere. Bugetarii de rând sunt vai şi-amar de capul lor. Până şi veniturile liderilor sindicali care îi reprezintă pe cei cu salarii mici se urcă până la şapte mii de euro pe lună. Un director de spital poate lua 150 de milioane lei vechi pe lună, în timp ce o asistentă duce acasă 12 milioane pe lună. Sunt salarii uriaşe în primării, consilii judeţene, care depăşesc mult salariile primarilor, a preşdinţilor de consilii judeţene. Nimeni nu poate face nimic.

Ajustarea sistemului la potenţialul real al economiei nu se poate face decât prin legi adoptate de parlament. Dar tocmai parlamentarii sunt cei care au creat această monstruozitate financiar-economică. Guvernul, ca emanaţie a Parlamentului, nu are nici puterea şi nici interesul să facă ordine în sistem. Raţiunea pentru care s-a apelat la un guvern de tehnocraţi este de a face altceva decât un guvern politic. Adică să termine cu numirile pe criterii politice, să facă o nouă distribuire a funcţiunilor în stat. În timpul scurt pe care îl are la dispoziţie poate cel mult face un raport despre starea reală a ţării. Probabil premierul Cioloş a înţeles cu exactitate care este starea reală a ţării. Probabil s-a gândit şi la soluţii. Dar ce poate face un guvern, oricât de bine intenţionat ar fi, dacă nu există o voinţă politică din partea tuturor partidelor?

Abonează-te acum Online!