Image 1
Image 2

Castelul din Medieșu Aurit, protejat cu oțel și sticlă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
asa arata azi castelul Lonyai din Mediesu Aurit
asa arata azi castelul Lonyai din Mediesu Aurit

Primarul comunei Medieșu Aurit, Silviu Zetea a fost vineri, 28 septembrie, invitatul emisiunii “Agenda publică” a postului nostru de televiziune, ITV.

Printre alte teme de interes nu numai pentru locuitorii comunei pe care o conduce ci, sperăm, pentru toți cei ce l-au urmărit, dânsul a vorbit și despre una dintre atracțiile comunei și anume ruinele castelului Lonyai.

 

 

Sigismund Lónyai este cel care a transformat o clădire existentă într-un castel renascentist în jurul anului 1630, unul dintre cele mai frumoase edificii din Transilvania contemporană. O inscripţie pe faţadă demonstrează acest lucru. Construcţia fusese clădită pe ruinele unei fortificaţii deja existente încă din secolele X–XI.

În prezent, castelul este o ruină, dar primarul Zetea are o idee pe care ne-a prezentat-o în cadrul emisiunii. Este vorba despre construirea unui gen de colivie din oțel și sticlă, acoperită de un dom din același material, în care să fie îmbrăcat castelul. Dânsul spune că a aflat despre existența aceastei soluții după ce a vizitat castele medievale din țări precum Germania sau Franța.

Prin această metodă, ruinele castelului vor fi protejate de intemperii, pe o perioadă foarte mare de timp. În interior, pe rând, vor putea fi restaurate porțiuni de zid, apoi încăperi și, dacă interesul pentru trecut va rămâne viu în rândul locuitorilor și a viitoarelor administrații locale, poate că într-o zi, va fi restaurat în cea mai mare parte.

Această soluție vine ca alternativă la restaurarea cel puțin parțială, despre care, invitatul emisiunii, a spus că ar fi atât de costisitoare încât nu ar ajunge tot bugetul comunei pe foarte mulți ani.

Desigur, ideea va trebui studiată de către specialiștii Muzeului județean și apoi de către arhitecți, dar dacă va reuși să o materializeze, va fi probabil prima soluție de păstrare pe sute de ani a unui castel din țara noastră, cel puțin.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with