Castelul din Medieşu Aurit, protejat cu oţel şi sticlă

Scris de Mihai Ghenceanu, 28 septembrie 2012 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
asa arata azi castelul Lonyai din Mediesu Aurit

asa arata azi castelul Lonyai din Mediesu Aurit

Primarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea a fost vineri, 28 septembrie, invitatul emisiunii „Agenda publică” a postului nostru de televiziune, ITV.

Printre alte teme de interes nu numai pentru locuitorii comunei pe care o conduce ci, sperăm, pentru toţi cei ce l-au urmărit, dânsul a vorbit şi despre una dintre atracţiile comunei şi anume ruinele castelului Lonyai.

 

 

Sigismund Lónyai este cel care a transformat o clădire existentă într-un castel renascentist în jurul anului 1630, unul dintre cele mai frumoase edificii din Transilvania contemporană. O inscripţie pe faţadă demonstrează acest lucru. Construcţia fusese clădită pe ruinele unei fortificaţii deja existente încă din secolele X–XI.

În prezent, castelul este o ruină, dar primarul Zetea are o idee pe care ne-a prezentat-o în cadrul emisiunii. Este vorba despre construirea unui gen de colivie din oţel şi sticlă, acoperită de un dom din acelaşi material, în care să fie îmbrăcat castelul. Dânsul spune că a aflat despre existenţa aceastei soluţii după ce a vizitat castele medievale din ţări precum Germania sau Franţa.

Prin această metodă, ruinele castelului vor fi protejate de intemperii, pe o perioadă foarte mare de timp. În interior, pe rând, vor putea fi restaurate porţiuni de zid, apoi încăperi şi, dacă interesul pentru trecut va rămâne viu în rândul locuitorilor şi a viitoarelor administraţii locale, poate că într-o zi, va fi restaurat în cea mai mare parte.

Această soluţie vine ca alternativă la restaurarea cel puţin parţială, despre care, invitatul emisiunii, a spus că ar fi atât de costisitoare încât nu ar ajunge tot bugetul comunei pe foarte mulţi ani.

Desigur, ideea va trebui studiată de către specialiştii Muzeului judeţean şi apoi de către arhitecţi, dar dacă va reuşi să o materializeze, va fi probabil prima soluţie de păstrare pe sute de ani a unui castel din ţara noastră, cel puţin.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517