Image 1
Image 2

“Castelanii” din Carei sărbătoresc o jumătate de veac de existenţă

Castelanii juniori, 1987
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Castelanii juniori, 1987
Castelanii juniori, 1987

 În acest final de săptămână Careiul îşi sărbătoreşte unul din reperele culturale definitorii. Formaţia “Castelanii” împlineşte 50 de ani şi Direcţia de Cultură locală a pregătit o aniversare grandioasă. Se dezveleşte bustul maestrului fondator, Karacsonyi Peter, se adună foarte mulţi dintre foştii membri într-un spectacol de gală şi se lansează monografia trupei.

“Castelanii 1964-2014 – Istoria formaţiei de la începuturi până azi”, astfel se intitulează volumul semnat de Szucs Jozsef, Castelan şi el, actualmente coordonator al cercurilor de muzică uşoară la Centrul Cultural. Din acest volum foarte consistent, elaborat cu mare grijă pentru detaliu, vă prezentăm aici câteva fragmente în avanpremieră.

Cinci decenii de valoare

“Castelanii înseamnă azi 50 de ani de istorie, de tradiţie, de valoare. Acest nume a devenit sinonim cu numele oraşului Carei şi cu cel al eternului profesor Karácsonyi Péter, cel care a înfiinţat formaţia în anul 1964, ca apoi să îşi dedice întreaga viaţă Castelanilor. Aş putea spune, simplificând, că e vorba despre o formaţie de estradă, sau despre una de muzică uşoară, dar în realitate Castelanii înseamnă mult mai mult. înseamnă o adevărată mişcare muzicală ce a antrenat peste 600 de persoane şi care, atât în această privinţă, cât şi în cea a rezultatelor obţinute este unică în istoria oraşului. Un fenomen care a împlinit, a înfrumuseţat şi a influenţat viaţa celor implicaţi şi nu numai, un fenomen care a transformat oraşul Carei în oraşul muzicii uşoare şi a făcut din el un punct de referinţă pe harta muzicală a ţării.

Castelanii cu Corina Chiriac, 1972
Castelanii cu Corina Chiriac, 1972

În cei 50 de ani de existenţă continuă Castelanii au obţinut succes după succes, care a culminat cu premii la prestigioase festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale, înregistrări audio-video, apariţii în programele radio şi de televiziune, editarea mai multor albume. De-a lungul timpului, Castelanii au colaborat cu artişti consacraţi precum Adrian Romcescu, Alexandru Cadian, Angela Similea, Aurelian Andreescu, Bródy János, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Dan Spătaru, Dida Drăgan, Dorin Anastasiu, Florin Piersic, Freddy Staufer, Harangozó Teréz, Kiss Éva, Koós János, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu, Mihai Constantinescu, Mirabela Dauer, Mircea Drăgan, Olimpia Panciu, Poór Péter, Ricky Dandel, Széles Anna etc.

La realizarea repertoriului formaţiei au contribuit compozitori celebri precum Adalbert Winkler, Dan Adrian, Dan Beizadea, Dinu Giurgiu, Ely Roman, Gelu Solomonescu, Horea Moculescu, Ion Vasilescu, Ionel Tudor, Liviu Borlan, Marius Ţeicu, Nicolae Kirculescu, Radu Şerban, Temistocle Popa.

Trebuie evidenţiaţi în mod special compozitorii Aurel Giroveanu şi Zsolt Kerestely, cei care, pe lângă faptul că au îmbogăţit considerabil fonoteca formaţiei, au avut o relaţie specială cu profesorul Káracsonyi Péter şi Castelanii. Mărturie stau scrisorile şi vederile maestrului Giroveanu adresate Castelanilor, iar compozitorul Zsolt Kerestely a jucat un rol decisiv în afirmarea acestora pe plan naţional. Mulţumită implicării personale a compozitorului, Castelanii au avut acces atât la toţi acei invitaţi consacraţi amintiţi mai devreme, cât şi la înregistrările şi filmările efectuate în studiourile Radio-Televiziunii Române. Castelanii nu au cum să nu le fie recunoscători.

Karacsonyi Peter, Profesorul

Toate aceste nume evocă, însă, unul singur. Pe cel al artizanului adevărat, maestrul, profesorul nostru de odinioară, Karácsonyi Péter.

Karacsonyi Peter
Karacsonyi Peter

Cifrele şi literele reci ale CV-ului său ne spun că acesta s-a născut în 25 martie 1940 la Budapesta. în 1956 susţine examenul de Bacalaureat în Carei, în 1959 este licenţiat în electronică la Timişoara, în 1962 obţine o diplomă la Cluj, specializarea construcţii drumuri şi poduri, iar în 1965 obţine şi diploma de pedagog. În 1971 profesorul Karácsonyi termină şi obţine licenţa Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie.

În 1978 devine dirijor, în 1983 primeşte titlul de „Profesor evidenţiat”, iar în 1994 este distins cu Premiul pentru excelenţă în cultură. În 2001, având 62 de ani, în data de 20 octombrie trece în nefiinţă, iar în 2005 este distins post mortem cu premiul Pro-Urbe al municipiului Carei. (La aniversarea de 50 de ani va primi titlul de Cetăţean de Onoare – n.r.)

Sunt, însă, detalii mai puţin cunoscute< pe linie paternă a fost descendentul unei familii de nobili armeni stabiliţi in Transilvania, la Armenopolis (Gherla de azi), la începutul secolului al XVIII-lea. Arborele genealogic al familiei poate fi urmărit până în secolul al XV-lea. O ramură a familiei a migrat în Maramureş (Sighet). De acolo se trage Karácsonyi Károly, tatăl profesorului Karácsonyi, inginer şef al oraşului Carei, doctor în drept, om cult, care mai vorbea şi şapte limbi. Mama, Erdő Márta, originară din Transcarpatia (Úrmező, azi Ucraina) se trage şi ea dintr-o familie înstărită şi avea, cel mai probabil, tot rădăcini armeneşti. Nu se pot omite, însă, originile germane şi maghiare, prezente în ambele ramuri familiale.

Dragostea faţă de muzică a celui evocat şi-a manifestat-o de mic copil. La aceasta au contribuit, cel mai probabil, educaţia muzicală obligatorie la astfel de familii (învaţă pian din clasa I la una dintre cele trei surori piariste din oraş). Nu poate fi omisă pasiunea bunicului Karacsonyi Karoly pentru muzică, în casa căruia se cânta permanent şi unde, pe lângă un pian Lauberger & Gloss, mai existau viori, viole şi un violoncel.

Predestinată, dragostea tânărului Karácsonyi faţă de muzică nu a pălit nici după terminarea a două facultăţi cu profil real. În 1962, imediat ce a obţinut licenţa la Oradea, începe să înveţe muzică de la muzicantul Gombos Gustáv din localitate. Anul următor este deja elev al Institutului de Pedagogie Muzicală din Cluj Napoca.”

În studenţie Karacsonyi Peter făcea parte din orchestra de estradă clujeană “Melodia”, ca trombonist, iar un concert la Carei în 1964 l-a făcut remarcat de directorul Casei de cultură locale, Vasile Maghiaru, proaspăt numit în funcţie. “Directorul Maghiaru, adevărat vizionar, a văzut în Karácsonyi uriașul potențial. Spirit întreprinzător şi iubitor de artă, acesta și-a asumat susţinerea unei formaţii musicale, lucru dificil din punct de vedere financiar chiar și în acea perioadă. Directorul convinge trupa locală de la Clubul Sindicatelor 9 Mai să se mute la Casa Orăşenească de Cultură, iar pe tânărul Karácsonyi, încă student în ultimul an al Institutului Pedagogic Cluj, să accepte conducerea orchestrei. Aceasta urma să devină Formația Castelanii”, se scrie în monografie.

Prima sală de repetiţii a noii trupe s-a amenajat în capela Castelului. După 50 de ani, aici se află biroul lui Bogdan Georgescu. Format, şi el, la Castelanii.

1 comentariu

  1. Felicitari tuturor care s-au implicat in fenomenul Castelanii si in special organizatorilor care au facut posibila sarbatorirea a 50 de ani de la infiintarea formatiei.
    N-am fost prezenta sambata in Carei dar mi-ar fi placut sa fiu.
    Am facut si eu parte din formatia Castelanii cativa ani, chiar daca n-am fost cea mai mare solista ci am cantata mai mult in grupul vocal pot sa spun ca anii petrecuti impreuna cu formatia si cu emeritul sau profesor Peter Karacsonyi nu-i voi uita niciodata. Au fost ani de munca, de turnee, de activitati extrascolare, de bucurii etc.
    Dl. Karacsonyi a fost un om cu suflet mare, un adevarat profesionist si un f. bun pedagog si organizator. Ii placea mult disciplina.
    Formatia Castelanii este un simbol pentru Carei, pentru judetul Satu Mare si pentru Romania.
    Acest fenomen nu trebuie sa dispara si el poate fi continuat de cei care au ramas in Carei (Szucs Jozsef, Bogdan Gergescu etc ) si care fac cu placere in continuare muzica.
    Felicitari Castelanii si multi ani de acum inainte

Lasă un răspuns

Connect with