26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Casa Meşteşugarilor intră în lumea bună a spaţiilor culturale

Scris de Vasile Andreica, 23 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ea a găzduit vineri, în acelaşi timp cu Muzeul Guggenheim din New York, o expoziţie sub semnul lui Brâncuşi

Artiştii prezenţi la vernisaj au fost prezentaţi publicului

Artiştii prezenţi la vernisaj au fost prezentaţi publicului

După ani buni în care locaţia a stat nefolosită în urma falimentului fostului cinematograf Popular, riscând să cadă de tot în paragină, eforturile pasionate şi pasionante ale echipei de restauratori au dat o viaţă nouă clădirii din strada Ştefan cel Mare, care a primit înapoi numele său istoric: Casa Meşteşugarilor.

Primul eveniment găzduit acolo, la finalul anului trecut, a adunat laolaltă lucrările celor mai renumiţi artişti plastici care au trăit şi creat în Satu Mare în ultima sută de ani. A fost un prim semnal că – pe lângă expoziţia permanentă dedicată istoriei meşteşugurilor şi tradiţiei breslelor din Sătmar, una de altfel foarte interesantă şi păstrând atmosfera anilor de început de veac trecut – Casa Meşteşugarilor are o vocaţie mai largă, de spaţiu cultural modern şi polivalent.

Această vocaţie s-a reconfirmat vineri, 23 februarie, când a avut loc aici un workshop şi o expoziţie de sculptură reunite sub deviza “Following Brâncuşi” (Pe urmele lui Brâncuşi), înscrise în calendarul mai larg, la nivel naţional şi chiar mondial, al evenimentelor care leagă aniversarea naşterii lui Constantin Brâncuşi la Hobiţa în 19 februarie 1876 de Centenarul Marii Uniri a tuturor românilor. De pildă un astfel de eveniment are loc în aceste zile la Muzeul Guggenheim din New York, aşadar Casa Meşteşugarilor din Satu Mare este într-o companie mai mult decât selectă. Dimensiunea internaţională a momentului a fost sporită de faptul că printre sculptorii care au onorat evenimentul cu prezenţa şi lucrările lor se numără şi ecuadorianul Fidias Vasquez.

O zi sub semnul elanului brâncuşian

Nouă sculptori au ţinut să-şi reunească creativitatea în acest context: Radu Ciobanu (Satu Mare), Alexandru Ciobotariu (Satu Mare), Dan Daniel (Oradea), Felix Deac (Cluj Napoca), Edward Herczeg (Satu Mare), Vasile Popa-Oltean (Cluj Napoca), Eugeniu Tibuleac (Timişoara), Gheorghe Ungurean (Cluj Napoca), Fidias Vasquez (Ecuador). Expoziţia lor, curatoriată de Judit Erdos şi Felix Deac, a fost prezentată publicului de Cristina Gloria Oprişa şi mai sus pomenitul artist clujean, ambii subliniind importanţa momentului Brâncuşi pentru dezvoltarea artei sculpturii spre inventivitatea şi simbolismul ei de azi. O evocare a vieţii şi carierei lui Constantin Brâncuşi a prezentat Marius Deac Florian din partea Centrului Cultural “G.M. Zamfirescu”, iar salutul Primăriei a venit de la viceprimarul Doina Feher, nelipsită de la asemenea prilejuri culturale.

Atelierul de modelaj din lut

Atelierul de modelaj din lut

Dar până la vernisaj artiştii invitaţi s-au întâlnit în mod nemijlocit cu cei dornici să înveţe tainele sculpturii, tehnici ale acestei arte. Timp de câteva ore ei s-au ocupat de doritori, în mare majoritate elevi, care au lucrat în lut şi au putut la finalul atelierului să îşi ducă acasă lucrarea în care, dincolo de orice aprecieri estetice, au investit creativitate şi suflet. În fond, un nou geniu al artelor plastice poate răsări de oriunde, dacă există oameni dispuşi să-i vegheze creşterea, iar Brâncuşi e un exemplu din cele mai potrivite în acest sens.

Simbolistica şi elanul brâncuşian pot fi regăsite în expoziţia deschisă vineri, în lucrări ca avântatul “Pegasus” al lui Fidias Vasquez sau stâlpii-totem, axe ale lumii, aşezaţi chiar la intrare de Gheorghe Ungurean. Desigur, fiecare artist are materialul şi maniera proprie. De valenţele expresive ale siliconului ne convinge Felix Deac, iar Eugeniu Tibuleac arată că este posibil să redai textura pufoasă a norilor în piatră sau să creezi cetăţi din poveste. Radu Ciobanu rămâne credincios bronzului satyric, în timp ce Eduard Herczeg concepe un simbol al maternităţii dintre cele mai explicite. Alexandru Ciobotariu glosează pe teme gotice, Vasile Popa-Oltean desenează o muză graţioasă în lemn, iar Fidias Vasquez, tot în lemn, imprimă forţa şi energia taurului, simbol hispanic consacrat.

Dar cel care a fost ales să primească premiul special prin votul celor prezenţi la vernisaj a fost Dan Daniel, cel care reuşeşte performanţa să transpună în marmură, cu mare fineţe, structuri şi viziuni cosmice, făcând ca imaginile telescoapelor de mare putere să devină obiecte de lux lucrate tridimensional cu mare migală. Un tur de forţă, atât conceptual, cât şi ca realizare plastică efectivă.

Dezvoltări potenţiale

În timp ce la etaj se derula expoziţia dedicată lui Brâncuşi, la parter a început amenajarea expoziţiei itinerante “Natura în Art Nouveau”, care va fi deschisă în mod oficial săptămâna viitoare.

Ar fi greşit să considerăm Casa Meşteşugarilor ca un loc destinat doar expoziţiilor. Muzicienii din cvartetul Quasi Cosi au fost încântaţi de acustica sălii, potrivită muzicii de cameră, iar sala mare a fostului cinematograf poate primi spectacole de teatru sau recitaluri actoriceşti cu o minimă amenajare scenică. În fond, peste cinci ani se va împlini un secol de când în acest loc cântau George Enescu şi Bela Bartok. Aşa că dezvoltările potenţiale de evenimente nu se vor opri aici.

Abonează-te acum Online!
  1. satmarean a spus: 25 februarie 2018, ora 10:33

    Există şi în oraş şi în judeţ meşteri sau artişti care practică diferite meşteşuguri tradiţionale sau actuale, ar fi normal ca anumite spaţii din această clădire să fie folosite de ei, chiar acolo să lucreze sau să se facă demonstraţii practice, ateliere – expoziţii, cursuri pentru cei ce doresc să înveţe un meşteşug. La parter, cu vedere spre stradă ar fi potrivit un magazin în care să se vândă aceste produse meşteşugăreşti sau de artizanat, iar în curte o terasă unde cursanţii, meşterii sau vizitatorii să poată servi o cafea, într-o atmosferă ”retro-art”. Pentru că meşteşugurile sunt în sine o adevărată artă, cu excepţia celor de tipul ”kitsch”. Este o clădire cu un mare potenţial, prin poziţia centrală, arhitectură, spaţii interioare, curte, posibil a fi utilizată chiar şi ca un mic cinematograf în aer liber….etc!

  2. tisasomes a spus: 24 februarie 2018, ora 09:51

    Felicitari pentru cei implicati in redarea spre activitati culturale ale acestui imobil

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.