Image 1
Image 2

Casa de cultură G.M. Zamfirescu, Satu Mare, în centrul unui scandal “cultural” fără precedent

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Centrul Multicultural Poesis, preşedinte Dumitru Păcuraru, în numele unor asociaţii nedreptăţite de modul în care au fost atribuite sumele pentru proiecte culturale  pentru anul 2023 a depus o Contestaţie prin care cere anularea Concursului de proiecte cu finanţări nerambursabile organizat de către Primăria Satu Mare prin Casa de cultură G.M. Zamfirescu, preşedinte de comisie primarul Kereskenyi Gabor.

“Contestaţie

Subsemnatul Dumitru Păcuraru, preşedintele Centrului Multicultural Poesis, depun azi, 22 martie 2023, a treia zi de la publicarea rezultatelor Concursului de proiecte cu finanţări nerambursabile de către Primăria Satu Mare prin Casa de cultură G.M Zamfirescu pe anul 2023, următoarea

                                                                CONTESTAŢIE

împotriva modului în care s-a desfăşurat întregul concurs, conducând la crearea, în oraş, a unei stări de profundă nemulţumire, de revoltă, în rândul unei părţi a comunităţii culturale sătmărene, scriitori, oameni de cultură din toate domeniile, stare transmisă în rândul întregii comunităţi româneşti din municipiul Satu Mare.

Dacă şi în cultură se pot petrece asemenea nedreptăţi, încălcări ale legii, dar ale principiului îndreptăţitei egalităţi, se pot trage concluzii în totală defavoare a modului în care se desfăşoară viaţa întregii societăţi locuitoare, mai mult sau mai puţin vremelnic, în municipiul Satu Mare.

  1. În numele tuturor asociaţiilor care au fost depunctate la analiza superficială a dosarelor depuse, acelor 27 de scriitori români sătmăreni care au semnat un protest în acest sens, atragem atenţia că au fost încălcate flagrant normele stabilite prin Legea 350/2005, pe baza căruia s-a desfăşurat concursul de proiecte nerambursabile derulat de Primăria Satu Mare, prin Casa de Cultură G.M Zamfirescu.

Astfel s-au încălcat prevederile articolului 12 din Legea 350, care stipulează că “nivelul finanţării nu poate depăşi o treime din totalul fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetul autorităţii finanţatoare respective”.

Astfel Fundaţia Identitas Alapitvany, a depus două proiecte, prin care i s-a atribuit suma de 90 000 lei şi suma de 35 000 lei. 125 000 lei reprezintă 41,66% din suma totală de 300000 lei.

  1. Printre asociaţiile cărora li s-a distribuit sume importante se regăsesc două entităţi care doar colateral îndeplinesc criteriilede asociaţii culturale care intră în atribuţiile unei case de cultură.

Este vorba despre Asociaţia Agricultorilor Maghiari din judeţul Satu Mare – Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete,  căreia i s-a atribuit suma de 30 000 lei, din 50000 cerută,

şi Asociaţia viniviticultorilor sătmăreni din podgoriile tradiţionale sătmărene, căreia în mod simetric, i s-au atribut tot 30 000 lei, din 50 000 cerute.

Articolul 3, paragraf  4  din Legea 350/2005, arată că “Finanţările nerambursabile nu se acordă pentru activităţii generatoare de profit”.

Se poate bănui că aceste asociaţii, ca participante, să zicem la Zilele Partium organizate în grădina Romei, vor comercializa produsele rezultate din munca lor, de altfel foarte apreciate de toată lumea, dar care, totuşi, nu fac parte din ceea ce îndeobşte se înţelege prin cultură.

Aşadar, cunoscându-se modul de calcul, dintr-un foc, patru asociaţii au consumat 185 000 lei din totalul fondului acordat, ceea ce reprezintă 61% din suma totală.

Prin urmare, restul asociaţiilor au fost punctate în aşa fel încât să intre în 40% din suma totală.

  1. Să trecem la cazul asociaţiei Centrul Multicultural Poesis care a depus proiectul “125 de ani de la naşterea lui George Mihail Zamfirescu” O sută de ani de la înfiinţarea primei reviste literare în Satu Mare” care, împreună cu punctele pe care le enumerăm mai jos se constituiau într-o “Săptămână a culturii româneşti sătmărene” pentru că era vorba despre o săptămână a culturii româneşti, organizată simetric cu “Zilele culturii maghiare Partium”  cu această ocazie pe lângă omagierea celui mai cunoscut scriitor care a trăit în Satu Mare, proiectul mai scotea în evidenţă câteva personalităţii sătmărene ignorate sau total necunoscute în oraşul lor, care merită să figureze printre cetăţenii de onoare post-mortem.

          Dariu Pop şi Anton Davidescu fondatorii ziarului SATU MARE în limba română din Satu Mare şi a revistei de cultură generală “Ţara de Sus” după Marea Unire din 1918.

         Ştefan Mărcuş, muzicolog, tenor, scriitor, autor al monografiei “Sătmar”, Talia Română” etc.

         Vasile Herman, compozitor, critic muzical, profesor la Conservatorul din Cluj, fiul profesorului de limba română de la Liceul Eminescu V. Herman, traducător din opera poetului Ady Endre, împreună cu scriitorul şi profesorul Gabriel Georgescu, de la a cărui moarte se împlinesc 50 de ani în anul 2023.

         Aurel Popp (1879 -1960) şi Augustin Ferenţiu (1872-1960), fondatorii primului muzeu etnografic din Satu Mare, proiect derulat între anii 1923-1925. Inaugurat în 1925.

         Pornind de la aceste personalităţi care au marcat viaţa culturală  nu doar românească, ci şi maghiară, activităţile proiectului “Săptămână culturii româneşti sătmărene” cuprindeau punerea în scenă, cu actorii de la Teatrul de Nord, a unei piese de teatru  de G.M. Zamfirescu, organizarea unui concert împreună cu Filarmonica Dinu Lipatti,  din compoziţiile lui Vasile Herman, o expoziţie de artă populară, o expoziţie cu manuscrisele lui G.M. Zamfirescu, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, în arhiva căruia se află aceste manuscrise,  inclusiv mobilierul, modest, din camera scriitorului G.M, Zamfirescu, mort la doar 41 de ani, dar cu o operă impresionantă, iese de teatru care se joacă şi azi, romane reeditate, povestiri pentru copii intrate în manuale şcolare.

După o pregătire temeinică, începută încă de anul trecut,  ce urma să se ridice la nivelul manifestărilor dedicate Centenarului dr. Vasile Lucaciu, organizate de Centrul Multicultural Poesis, seria manifestărilor începea în 20 septembrie şi continua până în 8 octombrie, când începea în mod oficial Săptămână culturii româneşti sătmărene cu invitaţi din ţară, manifestările sfârşind printr-o sărbătoare a culturii sătmărene în grădina Romei unde estimam o prezenţă de 10 -15 mii de persoane.  De fapt, estimăm pentru că, fără voia sau cu voia primăriei Satu Mare, a primarului, tot vom face acest eveniment.

Fără să subestimăm cunoştinţele culturale ale distinşilor membri ai comisiei –  ne permitem să reamintit onoratei comisii de contestaţie câteva din activităţile programe. Cităm din proiect:

 În perioada 20 septembrie – 8 octombrie 2023 se vor organiza cursuri/workshop-uri în şcoli din Satu Mare pentru implementarea unui proiect socio-cultural pentru elevii şi tinerii din Satu Mare în domeniul literar şi teatral de calitate.

Workshop-urile la  Secţiunea literatură şi ziaristică vor fi  susţinute de scriitori şi ziarişti,  iar la secţiunea teatru de către actori şi regizori. Aceste cursuri au drept  finalitate selecţia unor tineri talentaţi în vederea înfiinţării unui cenaclu al elevilor şi al unei societăţi de teatru şi cultură în municipiul Satu Mare, după modelul societăţii fondate de G.M. Zamfirescu în 1923  ” Societatea pentru teatrul şi cultura românească”.  Nou înfiinţata  asociaţie culturală a tinerilor români din Satu Mare va funcţiona sub egida Centrului Multicultural Poesis, a revistei Poesis. 

Pentru atragerea tinerilor se vor prezenta materiale privind începuturile activităţii literare în Satu Mare, în perioada 1919- 1929, înfiinţarea ziarului Satu Mare, a revistei Ţara de Sus, de Anton Davidescu şi Dariu Pop, precum şi înfiinţarea primei reviste literare din Satu Mare “Icoane Maramureşene” de G.M Zamfirescu în anul 1923.

 Tinerilor, elevi şi studenţi, li se va prezenta modul în care se organizează o expoziţie complexă care cuprinde materiale de istorie literară, teatru, muzică, arte plastice, cum se face o documentare, precum şi modul de prezentare a manuscriselor,  cărţilor, lucrărilor de artă, de etnografie etc.”

 Pentru a completa lista manifestărilor cuprinse în Săptămâna culturii româneşti sătmărene, cităm   câteva acţiuni, din proiect, modeste, dar cu putere de simbol:

  1. Depunere de coroane la monumentul “Poarta Recunoştinţei – memorie culturală românească”, care face corp comun, simbolic, cu Monumentul Latinităţii Lupoaica,aşezate peste drum de casa în care a murit dr. Vasile Lucaciu,
  2. Depunerea unui buchet de flori la casa în care a locuit G.M. Zamfirescu, strada Tudor Vladimirescu nr. 22, şi aşezarea unei plăci comemorative cu inscripţia “Aici a funcţionat redacţia “Icoane Maramureşene”, prima revistă literară  românească apărută la Satu Mare în noiembrie 1923″.
  3. Aşezarea unei plăci pe clădirea din strada Cuza Vodă nr. 5  cu inscripţia “Aici a funcţionat tipografia Simon şi Vescan la care s-au tipărit numeroase cărţi şi ziare, în limba română şi maghiară”. Pentru a vă face o idee de anvergura acestui proiect mai cităm o manifestare din proiectul săptămânii culturale, fixată pentru data de 10 octombrie 2023:

Deschiderea expoziţiei “Combinata culturală sătmăreană”: literatură, teatru, muzică, film, artă plastică,  artă populară, traduceri din literatura maghiară în limba română etc.

Expoziţia este dedicată personalităţilor care fac obiectul acestui proiect (G.M. Zamfirescu, Dariu Pop, Anton Davidescu, Ştefan Mărcuş, Vasile Herman, Aurel Popp, Augustin Ferenţiu şi altor personalităţi care s-au remarcat de-a lungul timpului prin activitatea lor culturală, literatură, teatru, muzică, arte, mecenat cultural.

Expoziţia  va cuprinde:

         – Publicaţii de epocă, cărţile şi manuscrisele lui G.M. Zamfirescu păstrate  la Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, şi Academia Română.

         – Cărţi,  manuscrise,  partituri muzicale, instrumente muzicale legate de activitatea compozitorului Vasile Herman, a lui Ştefan Mărcuş, Aurel Popp, Augustin Ferenţiu etc.

         – Obiecte de artă populară, unelte agricole şi meşteşugăreşti de dinainte de colectivizarea forţată a agriculturii.

         De asemenea, expoziţia va cuprinde cărţile semnate de scriitori sătmăreni, traduceri din literatura maghiară sătmăreană.

Evenimentul cu public, cu participarea autorităţilor locale, se desfăşoară cu participarea  Casei municipale de Cultură G.M. Zamfirescu, a scriitorilor sătmăreni, a revistelor, Poesis, Acolada, Cronograf, a cenaclurilor literare,  a Teatrului de Nord, Filarmonicii Dinu Lipatti, a filialei Uniunii Artiştilor Plastici Satu Mare, invitaţi din ţară, inclusiv a unor membri ai familiei G.M. Zamfirescu.”

Dacă manifestarea de mai sus tot nu va avea loc, prin depunctarea proiectului de onoraţi membri ai comisiei, la sediul Casei de Cultură G.M. Zamfirescu, ci în altă parte, mai trecem în revistă, manifestările pregătite pentru următoarele zile:

Miercuri, 11 octombrie

Evocare Vasile Herman. (10 iunie, 1929, Satu Mare, – 20 martie, 2010 Cluj), compozitor, profesor la Conservatorul din Cluj.

         Evocare Ştefan Mărcuş, 70 de ani de la moarte.

         Cu participarea Filarmonicii Dinu Lipatti.

         Invitat: Elena Boancă, Cluj, autoarea unei tezei de doctorat dedicată compozitorului Vasile Herman

         – Concert din creaţia compozitorului Vasile Herman, Filarmonica Dinu Lipatti.

Scriitori români sătmăreni, primii traducători din operele marilor scriitori maghiari, Petőfi Sandor şi Ady Endre

         – George Marchiş, primul traducere în limba română din poeziile lui Petőfi Sandor

         – Traducători sătmăreni a poeziei lui Ady Endre< George A. Petre, Costa Carei, Vasile Herman, Paul Georgescu, Corneliu Balla etc.

         Lecturi publice, dezbateri pe marginea conexiuni culturilor în localităţi cu populaţie mixtă. Workshop-uri.

Joi, 12 octombrie

         Simpozion: Primele ziare şi publicaţii în limba română (1919- 1923)

          Rolul lui Anton Davidescu şi Dariu Pop în apariţia ziarului “Satu Mare” şi a revistei de culturalizare “Ţara de Sus”

 Dezbatere:

  1. “Presa: trecut, prezent, viitor.”
  2. “Presa tradiţională versus presa online”.

Cu participarea  AZAS, ziarişti, istorici, artişti – faţă-n faţă cu reprezentanţi ai autorităţilor locale directori de instituţii, politicieni, parlamentari.

  1. Scriitorii sătmăreni îşi prezintă cărţile

În sala de expoziţii:  Proiecţie de filme şi teatre tv. după opera lui G.M Zamfirescu, şi muzică compusă de Vasile Herman.

Cu participarea actori, critici de film şi teatru, scriitori, oameni de cultură, public.                        

Vineri, 13 octombrie

125 de ani de la naşterea lui G.M. Zamfirescu.

  1. Evocare viaţa şi activitatea lui George Mihail Zamfirescu.

 Simpozion, workshop-uri

  1. O sută de ani de la prima revistă românească “Icoane maramureşene”

Invitaţi reprezentanţi ai revistelor literare din ţară, ai Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, actori, scriitori etc. 

Prezentarea unei piese de G.M. Zamfirescu în interpretarea actorilor de la Teatrul de Nord.

Sâmbătă, 14 octombrie

“Sărbătoare românească în grădina Romei” 

Cu participarea:

  1. Centrului judeţean de creaţie
  2. Şcoala Populară de Artă
  3. Asociaţia culturală Ţara Oaşului
  4. Asociaţia culturală Codrenii

  Prezentare de produse locale, specifice Zilei Recoltei.

Manifestări:

– Expunere cu vânzare de produse ale producătorilor sătmăreni

  1. Expoziţie în aer liber: “Vechi unelte agricole şi meşteşugăreşti ale ţăranului de dinainte de colectivizarea forţată”.
  2. Jocuri pentru copii.
  3. Concert, muzică interpretată de artişti locali, şi formaţii invitate.

         Acţiunile proiectului “125 de ani de la naşterea lui George Mihail Zamfirescu” şi  “O sută de ani de la înfiinţarea primei reviste literare în Satu Mare”, prin care au fost evocate o serie de personalităţi culturale din Satu Mare  se va constitui în prima ediţie intitulată “Săptămâna culturii româneşti sătmărene”,  care se va desfăşura anual în prima săptămână a lunii octombrie, după modelul de succes al Zilelor Culturale Partium.

         Notă: O delegaţie a scriitorilor sătmăreni vor participa la manifestarea dedicată lui George Mihail Zamfirescu organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti.”

         Acesta este, în linii mari, proiectul prezentat de Centrul Multicultural Poesis în faţa comisiei de evaluare pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă, şi din fonduri alocate Centrului Cultural G.M Zamfirescu formată din  cei 5 membri şi un secretar:

         Preşedinte: Kereskenyi Gabor – primarul Municipiul Satu Mare,

         Membri: Tămăşan Ilieş Cristina – viceprimar al Municipiului Satu Mare

         Stan Gheorghe – consilier local,

         Masculic Csaba – administrator public

         Covaci Natalia Ileana – şef S.C.C.I.S

         Secretar: Muntean Ciprian – contabil Centrul Cultural G.M. Zamfirescu Satu Mare

         Membru supleant: Fabian Ciprian – referent S.C.C.I.S.

Prezenta Contestaţie o prezentăm în faţa Comisiei de soluţionare a contestaţiilor privind atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă, din fonduri alocate Centrului Cultural G.M. Zamfirescu, formată din:

         Preşedinte: Szejke Otilia – consilier local, (UDMR)

         Membri: Bertici Ştefan – consilier local (UDMR)

         Ghiarfaş Adelin Cristian – viceprimar al Municipiului Satu Mare

         Shannat Stephanie Mercedes – consilier juridic – Serviciul Juridic,

         Ardelean Alexandra – consilier S.C.C.I.S.

         Secretar: Muntean Ciprian – contabil Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

         Membru supleant: Simion Levente – consilier S.C.C.I.S.

Nu pentru a cere suplimentarea fantasticei sume de 10 000 de lei, ci pentru a cere ANULAREA concursului pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă, şi din fonduri alocate Centrului Cultural G.M Zamfirescu pentru încălcarea prevederilor Legii 350, dar şi pentru a atrage atenţia asupra componenţei comisiei care nu cuprinde absolut nicio persoană  din domeniul cultural, scriitor, actor, muzician, organizator de evenimente cultural etc.

 De asemenea, s-a vorbit în cadrul întâlnirii cu scriitorii care au semnat un APEL adresat autorităţile locale, că domnul Kereskenyi Gabor, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale UDMR Satu Mare, ca preşedinte al Comisiei, s-ar afla într-un conflict de interese pentru că Fundaţia Identitas Alapitvany şi Asociaţia Iniţiativa Tineretului Maghiar din Satu Mare, ar fi al UDMR. Nu cunoaştem acest aspect, rugăm să se cerceteze.

Noi le dorim succes acestor asociaţii culturale, dar într-o competiţie cinstită cu restul asociaţiile culturale sătmărene.

În cazul în care concursul de atribuire nu se anulează pentru încălcarea Legii 350/2005, şi organizarea altei sesiuni, cu un juriu independent politic, format din oameni de cultură, suma alocată Centrului Multicultural Poesis de 10 000 de lei, rugăm să fie repartizate în mod egal asociaţiilor din partea a doua ca pondere financiară în atribuirea sumelor destinate manifestărilor culturale.

Satu Mare, 22 martie 2023

Dumitru Păcuraru, scriitor,            

preşedinte Centrul Multicultural Poesis”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with