Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

Casa Darvas – La Roche din Oradea va fi restaurată şi va găzdui Muzeul Art Nouveau

Scris de Vasile Andreica, 08 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Casa Darvas - La Roche

Casa Darvas – La Roche

Monument istoric de importanţă locală, Casa Darvas-La Roche, considerată cea mai originală construcţie din Oradea, prima reşedinţă individuală în stilul vienez Secession, va fi restaurată din această toamnă, urmând să găzduiască Muzeul Art Nouveau.

Primarul oraşului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat: „Casa Darvas – La Roche, pe care intenţionăm s-o transformăm în Muzeu Art Nouveau, va fi reabilitată în perioada următoare din fonduri europene. După evaluarea ofertelor depuse şi stabilirea câştigătorului, în toamnă vor putea începe lucrările. Acest muzeu, alături de viitorul muzeu al francmasoneriei şi de cel al evreilor, va contribui la creşterea atractivităţii turistice a Oradiei”.

Până la data de 3 august au fost depuse trei oferte privind achiziţia de lucrări pentru restaurarea imobilului din strada Iosif Vulcan nr.11: Constructorul Sălard SRL, având ca subcontractant pe SC RO et CO Internaţional SRL; Asocierea formată din Green Capital Partners SRL – lider de asociere şi ICR Impianti E Construzioni SPA; Asocierea formată din SC TRAMECO SA – lider de asociere şi SC CONSTRUCTIM SA – asociat.

Valoarea estimată a lucrării este de 6.203.422 de lei plus TVA, finanţată prin fonduri europene.

Primăria Oradea a anunţat că se vor face lucrări de reparaţii ale şarpantei şi învelitoarei, lucrări de reabilitare a tâmplăriilor, reabilitarea grupurilor sanitare, lucrări de modernizare pentru asigurarea normelor de protecţie la foc, lucrări pentru asigurarea accesului persoanelor cu handicap locomotor, desfacerea tencuielilor interioare şi exterioare afectate de igrasii şi infiltraţii, lucrări de instalaţii, realizarea unor funcţiuni muzeistice şi culturale, recondiţionarea şi restaurarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorică.

Termenul de execuţie este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

„În prezent suntem în perioada de evaluare a ofertelor depuse. Estimăm că lucrările vor începe în toamna acestui an. Toate lucrările de reabilitare şi reamenajare funcţională a clădirii sunt necesare pentru includerea acesteia în circuitele turistice publice interne şi internaţionale”, a declarat Marius Moş, directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

Casa Darvas-La Roche, datată 1910-1911, este situată pe Strada Iosif Vulcan nr. 11 (fostă Rimanóczy) şi poate fi considerată cea mai originală reşedinţă individuală construită la Oradea în stilul secession, un monument de nivel european al arhitecturii 1900, se arată pe pagina de Facebook dedicată edificiului.

Clădirea este a doua vilă construită de fraţii Vágó la Oradea.

Casa se încadrează în acelaşi stil ca palatul Moskovits, Bazarul Árkád, Teatrul Feld (sau teatrul Városliget, astăzi dispărut) din Budapesta şi se înrudeşte cu marea vilă Schiffer din capitala Ungariei.

Darvas Imre a fost un mare întreprinzător din Oradea în domeniul exploatării lemnului. Firma pe care o conducea a devenit societate pe acţiuni, la care acţionari principali au fost Darvas Imre şi bancherul Alfred La Roche din Basel, Elveţia. Darvas Imre a cumpărat casa, pe 7 mai 1908, cu 54.000 coroane, devenind proprietar al imobilului împreună cu soţia sa, Schutz Margit.

Imobilul este amplasat la nivelul străzii, fiind construit în forma literei „L”. Faţada principală se află spre strada Iosif Vulcan, iar faţada secundară spre o curte-grădină pe malul Crişului Repede. Construcţia a fost organizată pe trei nivele: pivniţă (demisol înalt), parter şi etaj, potrivit istoricilor.

Casa impresionează prin elementele decorative, inspirate din arta populară şi din natură. Elementele decorative sunt florale, dar şi elemente geometrice, mai ales pe faţada secundară. Feroneria este realizată cu mare atenţie, iar mozaicul aplicat la bază şi în partea superioară a coloanelor, cu elemente florale, şi este realizat din sticlă colorată.

Flori, lujerul ondulat, laleaua, păsări, elemente geometrice, figuri umane fac parte din compoziţia vitraliilor.

Din 2001, parterul casei a devenit sediul clubului FC Bihor. În anii post-comunismului, în interior şi-au făcut loc oameni ai străzii, prostituatele şi hoţii, care au lăsat cicatrice adânci pe monumentul de arhitectură. Vitraliile valoroase ale imobilului au dispărut, la fel şi fântâna interioară.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.