Casa Corpului Didactic va forma cadre printr-un proiect de mare anvergură | Informaţia Zilei

Casa Corpului Didactic va forma cadre printr-un proiect de mare anvergură

Scris de Vasile Nechita, 05 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Proiectul CRED are un buget de 42 de milioane de euro şi vrea să schimbe faţa învăţământului românesc

Potrivit inspectoarei Adriana Dîngă, în judeţul Satu Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Casa Corpului Didactic au selecţionat 292 de cadre didactice titulare din învăţământul primar. Dintre acestea, 161 de cadre provin din mediul rural şi 131 din mediul urban.

 

Toate aceste cadre vor urma cursuri în cadrul proiectului Curriculum Relevant, Educaţie Deschisă pentru toţi (CRED).
După data de 19 august se va transmite cuprinderea în grupe şi arondarea lor pe locaţii de formare.

Dezvoltarea de competenţe bazate pe înţelegere

Principalul obiectival proiectului este pregătirea profesorilor pentru a preda prin metode moderne, care să pună accent pe dezvoltarea competenţelor cheie ale elevului, pe înţelegere, nu pe memorarea informaţiilor.

Desfăşurare de forţe pentru implementarea CRED

Conform datelor furnizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), proiectul strategic „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi – CRED“ beneficiază de finanţare europeană prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020 şi reprezintă „o intervenţie sistemică de prevenire a părăsirii timpurii a şcolii, prin măsuri care să susţină aplicarea inovativă şi sustenabilă a noului curriculum naţional şi creşterea accesului la experienţe de învăţare de calitate ale elevilor din învăţământul primar şi gimnazial“.
În vederea desfăşurării activităţilor de formare, la nivel naţional, vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori la nivel naţional. Profesorii vor participa la 330.000 de ore de formare, implicând aportul a 900 de formatori. Tot ministerul ne mai informează că „toţi cei 55.000 de participanţi la cursurile de formare vor primi fiecare o subvenţie în cuantum de 600 de lei. Suplimentar, pentru cadrele didactice generatoare de bune practici vor fi acordate 150 de premii“.
Vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice, pe arii curriculare, menite să acopere toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învăţământul primar şi gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaţionale deschise (RED) pentru toate disciplinele, acestea fiind accesibile, în egală măsură, elevilor şi profesorilor din centrele de resurse educaţionale deschise, dar şi pe o platformă on-line de e-learning.

Proiect se întinde pe durata a 4 ani

Prin intermediul activităţilor CRED, se urmăreşte creşterea calităţii şi relevanţei educaţiei în şcolile aflate în zone cu populaţie vulnerabilă, în vederea reducerii ratei de abandon şcolar, prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competenţelor-cheie, în contexte de învăţare curriculare şi extracurriculare stimulative şi motivaţionale, pentru cel puţin 2.500 de elevi, se spune în comunicatul MEN, din care spicuim şi noi acum.
Proiectul „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi – CRED“ se va încheia peste patru ani, în 2021. CRED are la dispoziţie un buget de aproximativ 42 de milioane de euro.
Avem de-a face cu un proiect educaţional de anvergură, poate cel mai mare proiect MEN de după 1989, iar miza este uriaşă: şansa, chiar obligaţia de a schimba, în patru ani, faţa învăţământului românesc prin modernizarea metodelor de predare ale dascălilor şi alinierea sistemului de educaţie din ţara noastră la sistemele surori din celelalte state UE şi nu numai.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517