Cartofi gratinaţi domneşti

Scris de I. Z., 19 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ingrediente:

1,5 kg cartofi, 9 ouă, 300 g cârnaţi de casă afumaţi (sau bacon), 100 g caşcaval afumat, feliat subţire, 100 g caşcaval răzuit, 500 g de smântână, o lingură de ulei de măsline, ulei pentru prăjit cârnaţii, sare.

Mod de preparare:

Cartofii întregi, curăţaţi, şi ouăle se fierb în apă sărată, bineînţeles în vase separate, iar după ce se răcesc ouăle se curăţă de coajă. Cârnaţii feliaţi se prăjesc puţin în ulei, se scot din grăsime, se scurg, apoi toate acestea se împart în câte trei. Fundul unui vas termorezistent se unge cu uleiul de măsline, se feliază prima treime de cartofi, astfel încât feliile să se aşeze într-un strat uniform, puţină sare, apoi se feliază şi primele 3 ouă, se aşează peste ele o treime din cârnaţi, după care se acoperă cu jumătatea caşcavalului afumat şi cu două linguri de smântână. Toată operaţiunea se repetă încă de două ori, doar că ultimul strat nu se mai acoperă cu caşcaval afumat. Toată smântâna rămasă se toarnă peste mâncare, apoi se dă la cuptor. Când începe să prindă o culoare aurie se presară deasupra şi caşcavalul răzuit, apoi se mai lasă la cuptor până când acesta se topeşte.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517