Image 1
Image 2

Cartofi gratinați domnești

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente:

1,5 kg cartofi, 9 ouă, 300 g cârnați de casă afumați (sau bacon), 100 g cașcaval afumat, feliat subțire, 100 g cașcaval răzuit, 500 g de smântână, o lingură de ulei de măsline, ulei pentru prăjit cârnații, sare.

Mod de preparare:

Cartofii întregi, curățați, și ouăle se fierb în apă sărată, bineînțeles în vase separate, iar după ce se răcesc ouăle se curăță de coajă. Cârnații feliați se prăjesc puțin în ulei, se scot din grăsime, se scurg, apoi toate acestea se împart în câte trei. Fundul unui vas termorezistent se unge cu uleiul de măsline, se feliază prima treime de cartofi, astfel încât feliile să se așeze într-un strat uniform, puțină sare, apoi se feliază și primele 3 ouă, se așează peste ele o treime din cârnați, după care se acoperă cu jumătatea cașcavalului afumat și cu două linguri de smântână. Toată operațiunea se repetă încă de două ori, doar că ultimul strat nu se mai acoperă cu cașcaval afumat. Toată smântâna rămasă se toarnă peste mâncare, apoi se dă la cuptor. Când începe să prindă o culoare aurie se presară deasupra și cașcavalul răzuit, apoi se mai lasă la cuptor până când acesta se topește.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Muschiulet de porc cu mazare verde

Cărniţă dulce-acrişoară cu mazăre verde

Mușchiuleț de porc sau pulpe de pui sunt preparate cu salvie și prăjite, servite într-un sos de vin alb și roze cu piper mozaic. Completate de mazăre verde sotată cu bacon, această rețetă oferă o combinație perfectă de carne suculentă și garnitură aromată, ideală pentru o cină specială.

Sărmăluțe în frunză de ștevie

Cronicari de la curtea sultanilor au scris despre sarmale, dar Imperiul Otoman este o putere apărută mult mai târziu decât relatările despre preparat. Se vorbește despre faptul că Alexandru Macedon le-a descoperit în incursiunile armate în Orient. Cea mai veche rețetă de sarmale pare a fi cea datată 782 î.e.n. În muzeele din Armenia se află multe mențiuni și chiar rețete, păstrate în scrieri cuneiforme. De exemplu, o rețetă păstrată datând din anul 782 î.e.n. Aceasta se prepara din carne de pui, ciuperci, brânză, ca o frânghie împletită care se desface în fâșii subțiri ca firele de păr) și nuci.

REȚETE DE SĂRBĂTORI

Cotlet de porc crestat şi umplut

Lăsați-vă seduși de promisiunea unei experiențe culinare de neuitat, unde suculența cotletului de porc se îmbină armonios cu aromele intense ale baconului afumat, răsfățându-vă simțurile cu fiecare înțepătură de furculiță în această capodoperă culinară.