08.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 03.30 Portret de artist 04.40 Concert la Filarmonica Dinu Lipati din Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 09.35 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între necesitate şi realitate.. 10.25 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce facem sacrificii? 11.05 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Arta de a dărui. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 15.37 Teleshopping 15.55 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, Eugenia Sabou (reluare)

Cartelele prepay se pot cumpăra doar cu buletinul

Scris de Vasile Nechita, 11 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Guvernul anunţă 14 măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului 112

Guvernul a stabilit 14 măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului 112, a anunţat preşedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, Raed Arafat.

Una dintre cele mai importante măsuri se referă la vânzarea cartelelor prepay doar pe baza cărţii de identitate.

Poveste de 3 ani

În urmă cu trei ani, Profit.ro relata că la nivelul autorităţilor a fost gândit ca aceste cartele prepay să fie vândute de furnizorii de telefonie mobilă doar cu notarea numelui, codului numeric personal, seriei şi numărului actului de identitate, precum şi adresei e-mail dacă există, în cazul cumpărătorilor persoane fizice, respectiv a codului unic de identificare în cazul firmelor, inclusiv PFA. Toţi au dreptul de a opta, în interval de un an de la introducerea regulii, între păstrarea cartelei cu furnizarea datelor cerute sau renunţarea la aceasta, primind contravaloarea serviciilor plătite şi neutilizate. Argumentul autorităţilor este că astfel va fi asigurat „un climat de normalitate şi siguranţă civică”, făcând posibilă în acelaşi timp şi prevenirea criminalităţii, inclusiv a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism.

Lege neconstituţională

În 2014, o Lege care viza identificarea utilizatorilor de cartele telefonice preplătite şi a utilizatorilor de reţele Wi-Fi a fost declarată neconstituţională. Judecătorii Curţii Constituţionale au considerat atunci că modul în care sunt protejate datele personale ale utilizatorilor nu este unul suficient de sigur. În luna martie 2016 s-a prezentat un document în care era arătat că membrii comisiei de control parlamentar al Serviciului Român de Informaţii (SRI) au convenit cu directorii Serviciului că este necesar să fie promovat un proiect care să reglementeze regimul juridic al cartelelor prepay, din evaluări rezultând că riscurile de tip terorist sunt în creştere pentru România.

Măsuri

Măsuri pe termen scurt (maximum 12 luni): Măsura 1 – Modificarea cadrului legislativ, inclusiv reglementarea vânzării cartelelor prepay. Arafat a precizat că operatorii de telefonie vor avea obligaţia de a furniza datele celor care au cumpărat aceste cartele, strict în relaţia cu sistemul 112; Măsura 2 – Încheierea unui acord cu Google pentru implementarea AML; Măsura 3 – Reconfigurarea infrastructurii de telefonie mobilă în colaborare cu STS; Măsura 4 – Promovarea aplicaţiei 112 create de STS pentru a fi descărcată de un număr cât mai mare de persoane.

Măsuri pe termen mediu (12- 36 de luni): Măsura 5 – Dispecerate integrate în întreaga ţară – ele există la Bucureşti, Târgu Mureş şi în curând la Hunedoara; Măsura 6 – Centre de formare pentru dispeceri. Există deja două, la Târgu Mureş şi Bucureşti. Scopul este pregătirea a 650 de dispeceri; Măsura 7 – Modernizarea sistemului 112 – există deja o licitaţie lansată în acest sens, costul fiind estimat la 600.000 de euro, fără TVA; Măsura 8 – Îmbunătăţirea procedurilor pentru apelurile de urgenţă; Măsura 9 – Implementarea unor tehnologii complementare de localizare întrucât AML are unele limitări; Măsura 10 – Instituirea unui mecanism de verificare periodică a acurateţei gradului de localizare.
Măsuri pe termen lung (36-60 de luni): Măsura 11 – Extinderea dispeceratelor integrate la nivel regional; Măsura 12 – Pregătirea şi formarea continuă a dispecerilor; Măsura 13 – Integrarea tuturor agenţiilor în dispeceratele unice; Măsura 14 – Armonizarea continuă a legislaţiei incidente 112 cu legislaţia Uniunii Europene.

Identificarea utilizatorilor

În ceea ce priveşte identificarea utilizatorilor de cartele preplătite, aceasta se poate realiza fie exclusiv prin prezentarea utilizatorilor în punctele fizice de vânzare ale furnizorilor de comunicaţii electronice, ale partenerilor acestora sau ale unor terţi care comercializează cartele preplătite, caz în care datele de identificare ale utilizatorului sunt colectate prin completarea într-un formular, dovada veridicităţii acestora realizându-se prin prezentarea unui act oficial – act de identitate, permis de conducere sau paşaport pentru cetăţenii străini, fie prin mijloace online (diverse aplicaţii sau platforme de verificare a identităţii – de ex. IDnow), fie prin transmiterea datelor prin mijloace de comunicare la distanţă însoţite de transmiterea unei dovezi de pe un act de identitate sau alt document, acolo unde nu există la nivel guvernamental o bază de date pe care furnizorii să o poată accesa în vederea verificării corectitudinii informaţiilor furnizate de utilizatori.

În concluzie, pentru îmbunătăţirea procesului de localizare a apelantului în situaţiile în care sistemul de apeluri de urgenţă este limitat de tipul terminalului telefonic, acoperirea cu semnal GPS sau existenţa unor reţele Wi-Fi, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele de identificare ale celui care este abonat (in sens generic de beneficiar al unor servicii indiferent de tipul acestora, prepaid sau postpaid). Această ipoteză este specifică situaţiilor în care apelantul este utilizator al unei cartele prepaid pentru care în prezent nu este necesară asocierea cu datele de identificare ale acestuia şi în acest caz este nevoie de modificarea legislaţiei în vederea introducerii obligativităţii de asociere între utilizator şi datele de identificare şi pentru acest tip de abonat, astfel încât informaţiile să fie preluate automat de sistem după interogarea bazei de date (reglementare legislativă care să statueze obligaţia pentru operatorii de telefonie mobilă de a comercializa cartele Prepaid doar pe baza unui act de identitate).

Abonează-te acum Online!
  1. szabi a spus: 11 august 2019, ora 16:36

    Prostie. Se acopera faptul ca oamenii sa poata fi urmariti. Si se ascunde totul sub prostia „de siguranta”

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.