Cartel Alfa: Introducerea impozitului progresiv ar avantaja majoritatea cetăţenilor şi ar aduce mai multă echitate în sistemul fiscal

Scris de Cristina Bursuc, 24 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aplicarea unor trepte de impozitare echilibrate ar duce la câştiguri pentru majoritatea cetăţenilor cu venituri mici şi medii, iar cei care câştigă mult şi foarte mult vor trebui să returneze societăţii puţin mai mult, însă acesta este singurul mod de a reduce inechităţile din ce în ce mai indecente din societatea românească, susţin membrii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa într-o scrisoare deschisă adresată iniţiatorilor şi susţinătorilor Pactului pentru fiscalitate 2022.

Cartel Alfa subliniază că iniţiativa unui Pact naţional pentru fiscalitate este binevenită, în condiţiile în care, în România, sistemul fiscal este neperformant, depăşit şi inechitabil, constituind mai curând o piedică în dezvoltarea ţării. Cu venituri bugetare de numai 27% din PIB, cu mult sub media europeană de 41%, statul român eşuează în misiunea sa constituţională de a asigura bunăstare cetăţenilor săi, spun sindicaliştii.

În România, grosul veniturilor bugetare vine direct de la cetăţeni şi micile afaceri, în timp ce bogaţii şi capitalul plătesc foarte puţin

Însă, CNS Cartel Alfa precizează că sarcina fiscală trebuie repartizată echilibrat între capital şi cetăţean. Organizaţia susţine că evaziunea este doar o parte din problemă, o altă problemă fundamentală a sistemului fiscal fiind aşezarea incorectă a poverii fiscale. În România, grosul veniturilor bugetare vine direct de la cetăţeni şi micile afaceri, în timp ce bogaţii şi capitalul plătesc foarte puţin. CNS Cartel Alfa menţionează că impozitul pe profit asigură 5% din veniturile bugetare, în timp ce în ţările OECD taxele corporatiste reprezintă în medie 9,2% din veniturile bugetare. În timp ce în România taxele pe proprietate aduc doar 1,8% din venituri, media ţărilor OECD este de 5,6%.

Conform sursei citate, nenumăratele regimuri de excepţie şi derogări vin să adâncească problema veniturilor bugetare şi, în plus, alimentează sentimentul general de inechitate.

În opinia CNS Cartel Alfa, iniţiativa Pactului pentru fiscalitate reprezintă o invitaţie la dezbatere, în scopul formării unui consens cât mai larg şi susţinere transpartinică pentru a aşeza sistemul fiscal pe baze solide şi echitabile.

Impozitarea progresivă ar creşte cu aproximativ 200 de lei veniturile lunare nete ale majorităţii angajaţilor

Cetăţeanul este principalul contribuabil la bugetul de stat, se arată în scrisoare. Aproape jumătate din buget e formată din contribuţiile sociale şi impozitul pe salariu (34,8%, respectiv 7,5%), iar dacă adăugăm taxele pe consum (TVA, accize), plătite indirect tot de cetăţeni, atunci se constată că trei sferturi din veniturile bugetare sunt asigurate de cetăţeni şi în principal de lucrători. Efectuarea plăţii taxelor către stat (stoparea la sursă) este strict o sarcină administrativă realizată de angajator, însă banii, obligaţiile şi drepturile corelate cu acestea sunt ale lucrătorului.

„Fiecare menţiune a impozitului progresiv stârneşte un val de reacţii media prin care suntem alertaţi că acest tip de impozit este nociv pentru oamenii harnici şi virtuoşi. În realitate, din aplicarea unor trepte de impozitare echilibrate, ar avea de câştigat majoritatea cetăţenilor cu venituri mici şi medii. Este adevărat că cei care câştigă mult şi foarte mult vor trebui să returneze societăţii puţin mai mult, dar acesta este singurul mod de a reduce inechităţile din ce în ce mai indecente din societatea românească. Să exemplificăm ce ar însemna introducerea unui sistem de impozitare progresiv în cinci trepte: impozit 0% pentru veniturile brute de până la 3.000 lei; impozit 10% la ce depăşeşte 3.000 lei (partea de venit în intervalul 3.000 lei şi 8.000 lei brut); impozit 16% la ce depăşeşte 8.000 lei (partea de venit între 8.000 lei şi 15.000 lei brut); impozit 25% la ce depăşeşte 15.000 lei (partea de venit între 15.000 lei şi 25.000 lei brut); impozit 40% pentru partea de venit de depăşeşte 25.000 lei brut”, se spune în scrisoarea deschisă.

Organizaţia susţine că o astfel de impozitare ar creşte cu aproximativ 200 de lei veniturile lunare nete ale tuturor celor care au un venit brut de până la 8.000 lei, deci cu certitudine ar lăsa mai mulţi bani în buzunar la peste 80% din cetăţenii români cu venituri impozabile. Mai mult, toţi cei care câştigă un venit mediu lunar sub 14.000 lei brut nu ar avea de pierdut. Cei care vor plăti într-adevăr mai mult ar fi cei care câştigă peste această sumă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517