Cartea "Un mic arhipelag", semnată de Radu Sergiu Ruba, a fost lansată la Poesis | Informaţia Zilei

Cartea “Un mic arhipelag”, semnată de Radu Sergiu Ruba, a fost lansată la Poesis

Scris de Ioan Aniţaş, 12 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri, 11 octombrie, la Cafeneaua Poesis Satu Mare a avut loc lansarea cărţii “Un mic arhipelag”, cel mai recent volum de proză scurtă, semnat de scriitorul Radu Sergiu Ruba.

Moderatorul evenimentului editorial, care are loc cu doar câteva zile înainte ca autorul să împlinească frumoasa vârstă de 65 de ani, a fost poetul Felician Pop, cel care a prezentat câteva repere biografice ale celui aniversat.
Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954, în oraşul Ardud, judeţul Satu Mare. Între 1978-1990, a lucrat ca profesor de limba franceză, de limba şi literatura română, ca inspector de specialitate în Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, responsabil cu subsistemul educaţiei speciale pentru deficienţii de vedere. În 2006 este ales preşedinte al Asociaţiei Nevazătorilor din România.

Între 1987-1998 conduce, ca redactor şef, revista Litera noastră, publicată în scriere Braille şi în scriere vizuală. Revine la conducerea acestei reviste, începând de la 1 februarie 2000. A făcut parte din colegiile de redacţie ale săptămânalelor Phoenix şi Tinerama, a colaborat constant la cotidianul Curentul şi la revista Oameni în top, precum şi la numeroase reviste literare. Din 1992, realizează, la Radio România Actualităţi, emisiunea săptamânală Ochiul interior. A realizat de asemenea, în direct, emisiunea de 90 de minute „Tiflo-Antena” pe programul Antena Bucureştilor în perioada 1995-1996. Are statutul de colaborator permanent, cu drepturi de autor, al Societăţii Române de Radiodifuziune. A realizat numeroase materiale pentru Radio Europa Liberă şi Radio Europa FM.

S-a înmânat o diplomă de excelenţă

Apoi, Robert Laszo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a rostit o scurtă alocuţiune de apreciere a activităţii celui sărbătorit, după care i-a înmânat o diplomă de excelenţă din partea Consiliului Judeţean Satu Mare.

Despre activitatea literară mai ales şi despre opera sa au vorbit: Ion Cristofor din Cluj-Napoca, unul dintre eroii volumului de proză, George Vulturescu, Gheorghe Glodeanu, ambii din Satu Mare, Delia Munteanu şi Monica D. Cândea, ambele din Baia Mare.

Radu Sergiu Ruba debutează cu poezie, dar trece destul de lejer la proză. Ca orice prozator serios începe cu nuvele (Contrabanda memoriei, 1997), pentru ca apoi să abordeze, cu toată forţa, romanul. „Demonul confesiunii”, „O vară ce nu mai apune”, „Guantanamo”, „Un mic arhipelag” îl impun ca pe unul dintre cei mai importanţi romancieri români contemporani.

Radu Sergiu Ruba, trăind la Bucureşti, rămâne un om al nordului transilvan prin ceea ce scrie. El este în acest moment cel mai important prozator sătmărean, înscriindu-se într-o serie ilustră de prozatori localnici, unii dispăruţi prematur: Tudor Daneş, Ion Bledea, Ilie Sălceanu.

Radu Sergiu Ruba, prin romanele lui, duce lumea amestecată a nord-vestului ardelean, a Sătmarului, în inima fierbinte a Sudului.

Spre deosebire de alte judeţe, la Satu Mare sunt sărbătoriţi creatorii, oamenii de cultură

A fost apoi subliniat faptul că spre deosebire de alte zone din ţară, la Satu Mare, creatorii, oamenii de cultură sunt sărbătoriţi cu diverse ocazii în perioada vieţii, fapt demn de luat ca model. Satu Mare ar fi mic dacă nu ar avea deschiderea spirituală faţă de cultură.

N-au trecut neremarcate nici cele mai importante titluri care poartă semnătura lui Radu Sergiu Ruba, autorul a 17 volume de poezie şi proză.

Menţionăm câteva titluri din cărţile sale: Spontaneitatea înţeleasă, poezie, Editura Cartea Românească, 1983; Iluzia continuă, poezie, Editura Cartea Românească, 1988; Iubirea şi Orientul, poezie şi nuvele, Ed. Phoenix, Bucuresti, 1994; Contrabanda memoriei, nuvele, Ed. Cartea Româneasca, 1997; Dacă pleci în căutarea mea, antologie personală, Ed. Axa, Botoşani, 1999; Marginal, poeme, Ed. Dacia, Cluj, 2001; Demonul confesiunii, roman, editia a doua, editura Limes, Cluj 2009; Guantanamo, un volum de proză în care autorul se autodepăşeşte, lansată pe piaţă cu câteva luni în urmă.

Alături de cei menţionaţi, printre participanţii la lansarea acestui volum îi menţionăm pe: Carol C. Koka, Loredana Ştirbu, Ioan Andreica, Florina Juncu, Ioan Moldovan, Mihai Sas, Georgeta Govor, Alexandru Zotta, Dana Criste, Enyedi Ştefan, Mircea Florian, Paula Horotan, Gheorghe Gheorghiade, Ioan Tipu Sălăjanu, cel care a dedicat sătmăreanului bucureştean două epigrame şi Adrian Lupescu, un tânăr care a citit un poem din creaţiile proprii.
În finalul acestei întâlniri literare cu profundă încărcătură emoţională, a mulţumit participanţilor pentru cuvintele frumoase adresate, chiar sărbătoritul Radu Segiu Ruba.

Sâmbătă, la Ardud, în sala de festivităţi, Radu Sergiu Ruba o să aibă o întâlnire la ora 13 cu admiratorii şi consătenii săi.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345