Image 1
Image 2

Cartea “Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), activitatea culturală şi politică”, de Adriana Zaharia a fost lansată la Catedrala Greco-Catolică în faţa unui numeros public (Video, Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Volumul a fost prezentat de scriitorul George Vulturescu, istoricul dr. Blaga Mihoc, Preasfinţia Sa Vasile, episcop greco-catolic de Maramureş, scriitorul D. Păcuraru
Volumul a fost prezentat de scriitorul George Vulturescu, istoricul dr. Blaga Mihoc, Preasfinţia Sa Vasile, episcop greco-catolic de Maramureş, scriitorul D. Păcuraru

În urmă cu mai bine de un secol şi jumătate, în ţinutul Sătmarului se năştea unul dintre marii bărbaţi ai neamului, despre care învăţăm din cărţile de istorie a României: Vasile Lucaciu. Asupra biografiei marelui patriot s-a aplecat Adriana Zaharia în cartea sa “Dr. Vasile Lucaciu (1852 – 1922), activitatea culturală şi politică”, lansată duminică, 22 ianuarie 2023, la Catedrala Greco-Catolică din Satu Mare.

Volumul, apărut în aceste zile la editura “Solstiţiu”, sub egida “Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti”, pune într-o nouă lumină personalitatea dr. Vasile Lucaciu, om cu bogate preocupări politice, culturale şi ecleziastice.

Participanţi

La manifestare au participat peste 200 de persoane, între care multe personalităţi, reprezentanţi de partide şi instituţii, oameni de cultură şi iubitori de cultură. Enumerăm pe câţiva dintre participanţi: episcopul Greco-Catolic de Maramureş, Vasile, prefectul Radu Roca, subprefectul Romeo Pop, deputatul USR Radu Panait, viceprimarul Adelin Ghiarfaş, a preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor. De asemenea a fost prezent fostul deputat Romeo Nicoară, cel care s-a aflat printre iniţiatorii legii prin care lui Vasile Lucaciu i s-a acordat titlul de Erou al Naţiunii Române. Au fost prezenţi şefii de instituţii culturale: conducerea Muzeului Judeţan Liviu Marta şi Szocs Peter,  Robert Lazlo, directorul Centrului Judeţean de Creaţie, de curând membru al Uniunii Scriitorilor din România,  directorul Direcţiei pentru Cultură, Danciu Zamfirş colegii de la Biblioteca Judeţană, dr. Viorel Câmpean şi dr. Marta Cordea, istoricul dr. Ioan Viman şi Oana Păcurar, artist plastic, realizatoarea unui monument “Poarta Recunoştinţei” dedicat Centenarului dr. Vasile Lucaciu.

Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale
Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale

Au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale

Alocuţiuni

După slujba arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Vasile, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş, protopopul Dumitru Roman, preoţii Andrei Pop şi Eduard Fischer, mai mulţi invitaţi au rostit alocuţiuni. În cele ce urmează, vom extrage şi vom reda câteva dintre ideile vorbitorilor.

Primul dintre ei a fost profesorul dr. Blaga Mihoc, care a subliniat că autoarea a extins “aria de cunoştinţe a fiecărui capitol din viaţa acestui reprezentant al Bisericii Greco-Catolice, o perlă a spiritualităţii noastre româneşti”. A găsit documente interesante despre Vasile Lucaciu, despre familia sa, despre pelerinajul său în Statele Unite ale Americii, despre împrejurările în care a fost ales deputat, despre construirea bisericii din Şişeşti, despre recunoştinţa posterităţii faţă de el, despre statuie. A mai completat documentarea cu relaţiile “destul de ascuţite” dintre acest om de cultură şi episcopul său, care “s-a purtat cu multă cruzime” cu Vasile Lucaciu, traducătorul operei lui Toma d’Aquino. Episcopul Ioan Szabo considera că Lucaciu nu trebuie să facă politică. În final,vorbitorul a recomandat cu căldură cartea “ilustră” a fostei sale studente Adriana Zaharia.

În cuvântul său, Dumitru Păcurar a relevat rolul editurii Solstiţiu în promovarea culturii prin cărţi tipărite având ca autori îndeosebi scriitori sătmăreni şi băimăreni. Potrivit vorbitorului, după o perioadă de întrerupere, volumul Adrianei Zaharia “inaugurează o serie de cărţi care vor urma”. El s-a referit şi la echipa care a realizat mai multe proiecte culturale în judeţ, între care: Castelul din Carei, Casa Memorială Ady Endre, Casa Memorială Vasile Lucaciu din Apa, Muzeul de Artă, partea vizitabilă, albumele despre Aurel Popp, revista Poesis. Au trecut zece ani de când Adriana Zaharia a început să lucreze la această carte. Dumitru Păcurar a anunţat că în urmă cu 6-7 luni, alături de Centrul de Creaţie, a iniţiat un proiect de monument al dr. Vasile Lucaciu, la 100 de ani de la moarte.

La rândul său, poetul George Vulturescu a elogiat eforturile scriitoarei Adriana Zaharia, care coordonează şi activitatea revistei Poesis şi a ziarului Informaţia Zilei. El a spus că originalitatea acestei cărţi constă în curajul de a alege să scrie despre acest simbol – Vasile Lucaciu. “Noi, sătmărenii, avem fericita ocazie de a avea acest simbol care face mai mult decât o armată pe graniţă, care face mai mult decât un zid pe graniţă”. Volumul mai scoate în evidenţă actele şedinţelor oraşului Satu Mare, de unde reiese poziţia comunităţii sătmărene faţă de el, apoi perioada în care a fost persecutat, a închisorilor, drumurile lui Lucaciu la Roma şi în Statele Unite ale Americii. În continuare, a mai amintit de un alt volum al autoarei, în care scrie despre Constantin Lucaciu.

În continuare, a vorbit şi Adriana Zaharia, autoarea volumului, motivând prezentarea în această biserică prin aceea că “Vasile Lucaciu a fost preot şi în această biserică, a fost om de cultură şi apoi şi politician”. În acea vreme, el “a făcut parte din elita transilvană, elită care cuprindea preoţi, învăţători, profesori, avocaţi, scriitori, politicieni, iar Vasile Lucaciu a fost reprezentantul de frunte a acestei elite”. Ea a spus că lucrarea este rodul muncii sale de zece ani şi a mai vorbit despre demersurile în urma cărora Vasile Lucaciu a fost numit în Parlament “Erou al naţiunii române”.

Auditoriului i s-a adresat şi episcopul greco-catolic de Maramureş, Vasile, subliniind că “Vasile Lucaciu ne adună împreună pe noi, pe români, indiferent de confesiune. Se vede că Vasile Lucaciu încă are puterea aceasta (…) de a ţine stindardul viu, de a ţine flacăra aprinsă pe ceea ce înseamnă patriotism luminat”.

Înaltul prelat i-a adus un elogiu autoarei şi a făcut precizări asupra modului în care ne poziţionăm faţă de perioada istorică “complicată” în care a activat Vasile Lucaciu, pe care în prezent o apreciem cu o implicare afectivă, aşadar nu îndeajuns de obiectiv. La microfon s-au mai perindat: Radu Roca, Adelin Ghiarfaş, Radu Panait şi Robert Laszlo. Cu toţii au elogiat calităţile volumului lansat şi eforturile autoarei.

Despre autoare. Considerată de profesorul universitar dr. Toader Nicoară cea mai bună cunoscătoare a vieţii şi activităţii celui supranumit “Leul de la Şişeşti”, dr. Adriana Zaharia descoperă noi faţete ale celei mai proeminente personalităţi istorice din acest colţ al ţării. Doctor în istorie şi jurnalist cu peste 18 ani experienţă, autoarea cărţii este redactor şef la Informaţia Zilei şi secretar de redacţie al revistei Poesis.

Înregistrarea VIDEO şi GALERIE FOTO:

La final, cei prezenţi au aşteptat să primească autografe
La final, cei prezenţi au aşteptat să primească autografe

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with