21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

Careiul este gazda celei de a 112-a Adunări Generale ASTRA

Scris de Sergiu Podina, 13 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Despărţământul ASTRA Carei este gazda unei mari manifestări culturale din judeţul Satu Mare. Evenimentul ce are loc în perioada 13-15 octombrie, reprezintă a 112-a Adunare Generală ASTRA.

În acest context în municipiul Carei au ajuns peste 200 de delegaţi de la toate filialele din România dar şi Basarabia.

Conducerea Academiei Române, acad. Ionel Vlad şi vicepreşedintele  acad. Alexandru Surdu, acad. Emil Burzo, preşedintele filialei Transilvania a Academiei Române, academicieni titulari şi profesori universitari, personalităţi de seamă ale culturii române dar şi din alte domenii poposesc în acest sfârşit de săptămână la Carei.

“Astra Carei s-a reînfiinţat doar acum trei ani de zile, iar acum suntem mândri să găzduim o astfel de manifestare de amploare la care participă preşedinţi şi vicepreşedinţi ai filialelor din toată ţara. Avem şi oaspeţi din Basarabia. Adunarea Generală reprezintă cea mai mare manifestare culturală din judeţul Satu Mare de după anul 1935, când a avut loc la Satu Mare Adunarea generală ASTRA. Este pentru prima dată de la reînfiinţarea Despărţământului ASTRA Carei când beneficiem de susţinere financiară din partea Consilului Judeţean şi al Primăriei Carei”, a declarat Ciută Daniela – preşedinte Despărţământ ASTRA Carei.

Înfrăţire la Carei

Cea de-a 112-a Adunare Generală a ASTRA se bucură de un program diversificat. Oaspeţii au ajuns în judeţul nostru în data de 12 octombrie, iar a doua zi de dimineaţă au avut loc mai multe întâlniri. Începând cu ora 11.00 la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei a fost primită de către conducerea unităţii de învăţământ, o delegaţie din Basarabia însoţit de Areta Moşu – vicepreşedinte al Asociaţiei Astra România. “Am venit cu un grup mare din Republica Moldova pentru că avem şi dincolo de Prut un număr mare de despărţăminte. Despărţământul Carei este unul tânăr ce are o preşedintă deosebită care şi-a luat de această dată un angajament foarte mare, organizând aici Adunarea Generală. La aceste adunări noi discutăm despre activităţile noastre şi despre localitatea în care se desfăşoară, dar şi despre viitor, despre problemele cu care se confruntă filialele noastre”, explică Areta Moşu.

Din partea Basarabeană delegaţia cuprinde 35 de persoane, însă la final de săptămână vor ajunge şi alţii. Printre aceştia s-au numărat profesori dar şi primari a unor localităţăţi din Republica Moldova. Acestora li s-a făcut turul liceului, ca mai apoi, în biroul directorului Micovschi Adrian, să se semneze două protocoale de colaborare. “Este un moment foarte important pentru învăţământul din municipiul Carei să putem semna aceste documente prin care punem bazele unei relaţii, sperăm trainice, cu două licee din Basarabia. Împreună vrem să încercăm să accesăm fonduri prin diferite programe, dar şi să facem schimb de experienţă”, declară directorul Adrian Micovschi.

Prima unitate şcolară care a semnat protocolul a fost Liceul Teoretic “Principesa Natalia Dadiani” din Chişinău, reprezentată de Gîtlan Vasile – director adjunct.

Al doilea protocol a fost semnat cu Liceul Teoretic din Ştefăneşti, reprezentant de Aurica Bodiu – director. “Acordul de colaborare încheiat azi este doar în beneficiu copiilor. Vom avea o permanentă legătură prin intermediul tehnologiei şi de ce nu vom face schimburi de experienţă pentru cadre didactice, elevi, poate şi părinţi. Un scop al meu este să avem o şcoală performantă. Preluând experienţa liceului de aici, vom reuşi să fim un model în regiunea noastră”, spune Aurica Bodiu.

Vizită la Prefectură şi Colegiul Eminescu

În timp ce la Carei avea loc această activitate, în reşedinţa de judeţ Satu Mare, o altă parte însemnată a delegaţiei venite din toate colţurile României era primită la Instituţia Prefectului. Aici au fost rostite discursuri în care se evoca importanţa Asociaţiei Astra în decursul celor 153 de ani de la înfiinţare. “Astra provine de la Asociaţiune şi Trasilvania, o stea frumoasă ivită pe cerul înnorat al românilor din această regiune. A fost înfiinţată în 1861 la Sibiu ca o consecinţă a revoluţiei 1848. Românii de atunci şi-au dat seama că nu pot doar cu arma să obţină drepturi deosebite şi progresul”, declară Dumitru Acu – preşedintele ASTRA România.

De la Prefectură, delegaţia s-a deplasat la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Aici au fost aşteptaţi de profesori şi elevi cu un program artistic ce a cuprins un recital de poezie şi un frumos mini-concert. Mai mult de atât, majoritatea tinerilor au fost îmbrăcaţi în port popular.

Programul Adunării Generale ASTRA cu numărul 112 continuă şi sâmbătă 14 octombrie la Carei cu un superb vernisaj expoziţional, un concert al Ansamblului coral Voci Transilvane din Cluj Napoca, o lansare de carte şi sesiuni de comunicări care au loc la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Carei. La toate acestea se adaugă momentul aşteptat de peste doi ani de zile şi anume dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu, care va avea loc sâmbătă de la ora 12.30 .

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.