Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Numele din capul fiecărei liste electorale este gândit ca un cap de berbec, ca un vârf de lance al celui mai viteaz cavaler ce se aruncă în luptă fără nicio ezitare.

Capul de listă arată strategia fiecărui partid. Pentru prima oară se află în bătălie directă, de la om la om, Victor Ponta şi Traian Băsescu. Fostul preşedinte a adoptat tactica “îmblânzirii scorpiei”, face pe modestul, repetă întruna că are un partid mic, dar curat.

Cel care spunea că nu-l va accepta niciodată pe Victor Ponta ca prim ministru, dar i-a primit jurământul de vreo trei ori. Acum au ocazia să se confrunte direct. Şi să-şi numere fiecare voturile pe care le vor obţine partidele lor. Este un clasament al adevărului.

PNL a recurs la aceeaşi metodă din ultimii 20 de ani. Împrumută conpetitori din altă parte. În anul 2000 l-a achiziţionat pe Thedor Stolojan, apoi l-a susţinut la preşedinţie pe liderul PD, Traian Băsescu, pentru ca în 2014 să apeleze la primarul Klaus Iohannis, căruia i-a pus la dispoziţie partidul cu întreaga lui logistică, maximizată după fuziunea cu PDL.

Pentru euroalegerile din 2019 PNL i-a oferit primul loc unui gazetar. Făcându-se remarcat prin criticile dure la adresa PSD, se înţelege că adversarul direct al lui Rareş Bogdan este cel care ocupă primul loc pe lista PSD. Se întâmplă că este o femeie, Rovana Plumb. Cum nu prea are ce să-i reproşeze în mod personal decât că face parte din PSD, Rareş Bogdan continuă să tragă cu tunurile tot în Liviu Dragnea.

Primul loc pe lista alianţei USR-PLUS este ocupat de Dacian Cioloş. Ca fost premier are un contracandidat natural, direct în Victor Ponta. Dar alianţa care şi-a pus în faţa numelor celor două partide un 2020 are ca adversar direct tot PSD. Rovava Plumb va trebui să facă faţă şi celui de-al doilea adversar având ca ţintă PSD.

Conform cutumei Parlamentului European, primului om de pe listă i se oferă o funcţie. Dintre toţi eurocandidaţii cea mai largă experienţă o are Corina Creţu. Ocupă locul doi pe lista Pro România, dar cum Victor Ponta a declarat că nu va merge la Bruxelles în fapt ocupă primul loc. Traian Băsescu nu a declarat că nu va merge la Bruxelles. Aşa cum nu a făcut-o nici Dacian Cioloş.

Lista ALDE este deschisă de Norica Nicolai, actual europarlamentar. Foarte probabil adversarul direct al partidului lui Tăriceanu va fi USR-PLUS, care, de altfel, doreşte să-i ia locul şi în ALDE european. Din cauza alianţei cu PSD liderul european Guy Verhofstadt intenţionează să excludă ALDE România din grupul democraţilor şi liberalilor europeni.

O altă categorie de eurodeputaţi o reprezintă foşti sau actuali miniştri. De asemenea foşti şi actuali parlamentari, dar şi primari de municipii reşedinţe de judeţ. UDMR îşi păstrează eurodeputaţii.

Se poate spune că pe toate listele se află oameni cu mare experienţă politică. Sunt şi începători, cum este şi cazul capului de listă al PNL.

Merită precizat că în cazul europarlamentarilor nu funcţionează ridicarea susţinerii politice. Odată ales face ce vrea. Aşa cum se întâmplă şi în cazul parlamentarilor români. Pot părăsi partidul declarându-se independenţi. Spre deosebire de consilierii locali şi judeţeni şi de primari. Aceşti aleşi îşi pierd funcţiile dacă îşi dau demisia din partidul pe lista căruia au fost aleşi. Aşadar există două tipuri de aleşi, cei care nu pot fi daţi jos şi cei care sunt legaţi de glia partidului. O democraţie cu dublu standard. Cum de altfel o democraţie cu dublu standard se practică şi în interiorul UE, ceea ce deschide drumul nu doar a unei Europe cu două viteze, ci şi a două tipologii de produse, una de o calitate superioară pentru vest şi alta inferioară pentru est.

Și în Germania se vorbește despre reforme

Întâmplarea face ca în ziua în care premierul Marcel Ciolacu se prezenta în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis să aibă în program o vizită cu barca în Delta Dunării.

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.