Image 1
Image 2

Candidații și modelele lor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Am intrat într-un sistem care inventariază problemele, dar în loc să le rezolve încurajează conflictele. Întreaga campanie electorală nu este altceva decât un șir neîntrerupt de ciocniri între candidați și micile lor echipe. De aceea, populația sătulă de scandaluri, l-a preferat pe un Klaus Iohannis în locul unui tănăr zvăpăiat și mereu pus pe ceartă ca Victor Ponta.

Ales în toamna anului 2014, președintele Iohannis încă face excepție. El este într-adevăr în faza inventarierii problemelor, însă nu încurajează conflictele. Din această cauză lumea pare dezamăgită.Oamenii se așteptau să taie capete, dar în același timp România să devină țara lucrului bine făcut.

Sau poate că lumea se aștepta la altceva din partea lui? De ce se spune că scade încrederea în președinte? Ce ar trebui să facă pentru a se menține la un nivel de încredere de 60%?  Nimeni nu știe și nimeni nu spune ce ar trebui să facă mai bine. Unii cred că ar trebui ca soția lui să nu mai poarte  costume roz și rochii atât de scurte. Alții cred că ar trebui să răspundă la fiecare atac al oricărui politician. Dar, așa cum spuneam, Klaus Iohannis nu dorește să încurajeze conflictele.

Se crede că ar trebui să fie mai apropiat de PNL pentru ca, după exmplul altor președinți, să fie locomotiva unui partid. În sfârșit, se pot spune multe. Facebook-ul suportă orice inepție. Întrebarea este dacă președintele Iohannis este un model pentru un candidat la primărie. A înregistrat rezultate de excepție ca primar al Sibiului. Rezultatele și felul lui de a fi l-au recomandat ca fiind persoana potrivită pentru a candida la funcția supremă în stat.

După succesul ca primar, după rezultatele excepționale obținute într-o campanie electorală din care puțini se aștepau să iasă câștigător, Klaus Iohannis nu se înscrie în prototipul candidatului obișnuit. Fiind o excepție, poate deveni un model. Formula sa de succes poate fi repetată, în anumite condiții. În primul rând trebuie să ai un neamț, nu neapărat din punct de vedere etnic, dispus să aibă o largă deschidere spre spațiul și spiritualitatea românească. În al doilea rând trebuie să nu fie un om al conflictelor, ci unul care inventariază problemele cu o scrupulozitate nemțească.  În sfârșit, în al treilea rând, trbuie să fie convins că urmând modelul Iohannis este pe drumul cel bun.

Ca primar, Klaus Iohannis nu a fost un unicat. Mai sunt destui primari în întreaga țară care sunt buni gospodari, care au transformat radical localitatea pe care au condus-o. Primarul de Baia Mare are certe calități de administrator care îl apropie de fostul primar de Sibiu. Așa cum Iohannis nu avea contracandidat la primăria Sibiu, se pare că nici Cătălin Cherecheș nu are contracandidat la Baia Mare. Există în multe comune și orașe primari care vor câștiga cu peste 50% din voturi într-un singur tur. Necazul este că sunt prea puțini la nivel de țară. Din această cauză unele partide s-au zbătut pentru alegerea primarilor din două tururi. Media susținerii primarilor actuali este cuprinsă între 30% și 40%. Rezultă de aici că cel puțin 60% dintre cetățeni sunt nemulțumiți de prestația celor care gospodăresc comunitățile locale. Există un teren propice pentru “modelul Iohannis” sau “modelul Cherecheș”. Tinerii, strada cum s-a spus după tragedia de la Colectiv, sunt pentru schimbare. De unde să vină schimbarea dacă nu se urmează modele de succes pe care deja le avem? Ar mai fi de discutat și despre modelele de moralitate care trebuie urmate, pomenind aici două nume de mare rezonanță: Corneliu Coposu și Regele Mihai.    

Sigla Informatia Zilei

Lupta pentru propria doctrină

Asculta acest articol Rotativa din luna mai oferă celor două partide ocazia de a-şi prezenta programul general, doctrina care face

Populația așteaptă lideri cu viziune

Mă uit peste câteva sondaje și încerc să înțeleg de ce partidul Dianei Șoșoacă, al cărui program nu-l știu, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europe ar obține un rezultat uluitor de 8%. Cu trei procente peste UDMR.