Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    După ce un partid își desemnează candidatul la președinție, ne-am obișnuit să spunem că respectivul candidat este “oficial”. Oficial poate că este, dar nu este bătut în cuie. El poate fi schimbat oricând, chiar și în ultima clipă. Exemplul devenit clasic, înlocuirea lui Theodor Stolojan cu Traian Băsescu, este încă viu în memoria alegătorilor. Partidele apelează la acest truc pentru a-și proteja adevăratul candidat.

La alegerile din 2014 sunt așteptate astfel de manevre. Dacă se va eroda foarte mult Klaus Iohannis, soluția pentru ACL este înlocuirea lui.
Rezerve sunt mai multe nume, de la Crin Antonescu la Cătălin Predoiu sau Mihai Răzvan Ungureanu. PSD mizează acum pe Victor Ponta, dar la o adică poate fi adus în arenă Sorin Oprescu. Nu ar fi exclusă nici varianta cu Călin Popescu Tăriceanu. Soluții de ultim moment se pot găsi oricând.

Primul partid care dă semne de nervozitate legat de prestația candidatului prezidențial este PMP. Elena Udrea este nemulțumită de evoluția lui Cristian Diaconescu și intenționează să-l înlocuiască. Deloc modestă, crede că ea însăși este soluția. Așadar, după ce la primul congres, în mod oficial, Cristian Diaconescu a fost desemnat candidat la președinție, conducerea partidului vine cu o altă propunere.

Personaj pitoresc, mereu în atenția presei, Elena Udrea va anima campania electorală. Desigur, șansele ei de a ajunge în turul doi sunt ca și inexistente, dar un scor mai bun decât Diaconescu ar putea obține. Pentru fiecare partid mai mic, rezultatele din turul întâi contează foarte mult. De pildă dacă UDMR, prin candidatul Kelemen Hunor, obține un scor egal cu al partidului, înseamnă că liderul este urmat de alegători. Votul de la prezidențiale este un fel de reconfirmare pe funcție. Mai mult, arată legătura dintre partid și electoratul propriu.  În cazul PMP, electoratul propriu se situează la 6%, cât a obținut la europarlamentare.

Un alt partid mai mic, dar cu un bun candidat prezidențial, este Partidul Liberal Reformator. Nu are încă un bazin electoral confirmat, neparticipând în această formulă la niciun scrutin electoral. Călin Popescu Tăriceanu este un nume cu rezonanță și poate aduce voturi. În funcție de aceste voturi, PLR își va asigura un loc între formațiunile politice. Poate oferi surprize uriașe? Depinde de rapiditatea cu care își va realiza structuri în teritoriu. Depinde și de prestația lui Klaus Iohannis. Dacă primarul de Sibiu nu va confirma că este un politician de mare calibru, liberalii se vor îndrepta înspre Tăriceanu și PLR.

Alți candidați de rezervă care pot oferi surprize? De ani de zile cu prilejul prezidențialelor este rostit numele lui Mugur Isărescu. Ar fi potrivit ca președinte, dar are o prestație lamentabilă în campania electorală, ca și candidat. Peste George Maior s-a trecut destul de ușor. Îl mai are PSD în vedere? Dar Monica Macovei poate fi luată în calcul? ACL, ea făcând parte din PDL, nu și-o dorește candidată. La PMP nu este primită, acolo fiind deja în cărți o femeie, Elena Udrea. De fapt, de la ea pornesc  discuțiile despre rotirea candidaților.

Haos generalizat, pigmentat cu alerte teroriste

Peste 300 de alerte teoriste în principalele orașe din Europa. Ciocniri violente la Cairo între poliție și protestanții pro-palestinieni. Țările arabe, Egiptul, Iordania nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza.