Image 1
Image 2

Candidați cu șanse reduse la președinție

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Nu există niciun dubiu că principalii candidați prezidențiali sunt Victor Ponta și Klaus Iohannis. Dar în  spatele lor se află o serie de candidați care își joacă șansele cu hotărâre. Voturile pe care le va obține Călin Popescu Tăriceanu vor fi direcționate în turul doi spre Victor Ponta. Alți candidați încă nu și-au exprimat opțiunea pentru unul sau altul dintre candidații calificați. Dan Diaconescu a intrat cu partidul în coaliția de guvernare, dar cu siguranță își va negocia voturile obținute fără să țină seama de înțelegerea dintre PPDD și PSD.

Fără să existe vreo înțelegere între ACL și PMP, voturile adunate de Cristian Diaconescu se vor îndrepta spre candidatul dreptei. Iată că a apărut o problemă în Mișcarea Populară. Elena Băsescu o acuză pe Elena Udrea că sabotează adunarea de semnături pentru Cristian Diaconescu. Nu este o primă fisură în unitatea PMP. Intelectualii din partid și-au exprimat nemulțumirile față de doamna Udrea încă de la primul congres.

Teodor Baconschi și Marian Papahagi s-au retras din partid. Dar un conflict între Elene întrece orice previziune. Dacă într-adevăr Elena Udrea dorește să candideze, ea va face orice pentru a-l împiedica pe candidatul desemnat oficial să adune numărul de semnături. Probabil că are destulă influență în partid pentru a-și înlătura rivalul. Dar ce va spune președintele?

În Cristian Diaconescu președintele a văzut omul potrivit pentru a-i lua locul. El corespunde portretului-robot al președintelui. Este familiarizat cu politica internațională, are pregătirea necesară pentru a reprezenta România.
Faptul că nu este un amator de jocuri politice îi dă un plus de credibilitate. Este departe de a părea un președinte-jucător. Traian Băsescu a văzut în el tot ceea ce el nu a reușit să fie, un om așezat, echidistant, serios, silitor. Nu numai că este opusul lui Traian Băsescu, dar este și opusul Elenei Udrea.

Nici Diaconescu, nici Elena Udrea nu au șansa de a ajunge în turul doi. Atunci care este miza disputei dintre ei? Pe Traian Băsescu ar trebui să-l scoatem din calcul, pentru că își termină mandatul și, în ciuda speculațiilor, nu va mai avea un rol determinant. Dacă Udrea va fi candidata, ea va negocia cu ACL sau chiar cu PSD. Dacă rămâne candidat Cristian Diaconescu, el va fi cel ce va negocia cu cele două partide mari. Familia Băsescu nu mai intră în această ecuație. Atacurile publice ale Elenei Băsescu nu fac decât să atragă atenția opiniei publice asupra unui partid care părea să nu aibă niciun conflict intern.

Armonia odată pierdută, în PMP se vor auzi tot mai multe voci care își vor clama nemulțumirea. Ca în orice formațiune politică, și în PMP se vor forma două tabere. Traian Băsescu nu va mai fi Zeus, ci un fost președinte, tracasat, hărțuit de adversari. Elena Băsescu nu va mai fi fiica președintelui, ci o simplă membră de partid.
Mai ambițioasă decât Cristian Diaconescu, mai ahtiată de putere, Elenei Udrea i se deschide un drum mai promițător în politică dacă reușește să candideze la președinție. Pe de altă parte, cu Elena Udrea în postura de candidată la președinție, campania electorală va fi mai animată.

Femeile, dacă există o mișcare feministă în România, se vor putea implica mai mult, vor fi mai interesate de politică, vor aduce teme noi. Cristian Diaconescu este de-a dreptul plictisitor în postura de candidat, chiar dacă profilul său se potrivește celui de președinte. Elena Udrea ar fi o catastrofă ca șef de stat, dar va fi o prezență agreabilă, pitorească, în postura de candidată la președinție. De fapt, toți candidații cu șanse reduse la președinție, cu a doua șansă cum s-ar zice, pot duce o campanie prezidențială interesantă.