Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Când toată lumea iese, noi vrem să intrăm

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comisia Europeană ia în calcul desfiinţarea spaţiului Schengen. Câteva ţări au instituit controale la graniţă. Teama de imigranţi se extinde. Criza este atât de acută încât se vorbeşte despre un eşec al proiectului UE.  Cu toate instituţiile sale, Uniunea Europeană nu reuşeşte să se apere în faţa pericolelor care o pândesc. Euroscepticismul atinge cote alarmante. Îşi exprimă rezervele faţă de capacitatea instituţiilor europene de a rezolva crizele până şi lideri din zonele emergente. Pentru prima oară preşedintele României a avut un accent critic la adresa UE.

  După ce am negociat în genunchi, după ce am bătut cu umilinţă pe la toate cancelariile europene cu rugămintea de a ne primi şi pe noi în spaţiul Schengen, pe când să intrăm, este la un pas de desfiinţare. Poate că nu suntem atât de europeni pe cât ne-am crezut. Nici noi, ultimii sosiţi, nici cei care au pus bazele acestei comunităţi comune. Casa comună europeană a fost penetrată de primul val de imigranţi.

Poate o fi avut un calcul chiar Germania? Putea fi doamna Merkel atât de naivă încât să creadă că pot fi primiţi de-a valma sute de mii de refugiaţi din ţările arabe? Poate că Germania s-a săturat să mai fie principalul contributor al Uniunii Europene. Indiferent de intenţii, rezultatele sunt dezamăgitoare. Germania a fost invadată cu voia sa de un milion de cetăţeni arabi. Încercarea sa de a redistribui refugiaţii în toate ţările din Uniune s-a lovit de refuzul acestora. S-ar părea că va rămânea cu ei, urmând să se descurce singură.

Dar o criză a Germaniei înseamnă criza întregului sistem. Fiecare ţară europeană va avea de suferit, mai mult sau mai puţin, în funcţie de propria situaţie internă, de cât de legată este de economia germană. Este o situaţie excepţională, fără precedent. Migraţia necontrolată a prins UE total nepregătită. Oricât de democraţi vor să pară, cetăţenii europeni fac parte din altă lume, au o altă cultură, reprezintă o civilizaţie total diferită faţă de cea a refugiaţilor. Practic se ciocnesc civilizaţiile pe teren european. De fapt, cele două civilizaţii nu se confruntă în planul ideilor. Europenii se simt invadaţi de o populaţie fără mijloace de existenţă, scoasă din elementul său, flămândă, fără adăpost.

Datorită acestei crize ne putem exprima şi noi opiniile mai tranşant. Dacă până acum noi eram populaţia tolerată, a apărut un val de oameni care au şi mai mare nevoie de ajutor decât noi. Vocile din est vor deveni din ce în ce mai puternice. Poate că a sosit momentul să fim trataţi de la egal la egal. Nu pentru că am fi avansat, ci pentru că societatea occidentală dă semne de oboseală.

Nici la răsărit de noi nu domneşte legea şi ordinea. Republica Moldova traversează o criză care o îndepărtează tot mai mult de obiectivele sale europene. Între timp au apărut probleme mai stringente. Moldova nu mai este o prioritate pentru UE. Nici preşedintele Iohannis nu este foarte dispus să sară în ajutorul Chişinăului. Creditele promise de fostul premier Ponta trebuie să aştepte vremuri mai liniştite. România are alte priorităţi. Simte nevoia să ceară prezenţa NATO la Marea Neagră. Lumea este în mişcare. Încotro se îndreaptă încă nu se vede foarte limpede.

Abonează-te acum Online!