Image 1
Image 2

Când toată lumea iese, noi vrem să intrăm

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia Europeană ia în calcul desființarea spațiului Schengen. Câteva țări au instituit controale la graniță. Teama de imigranți se extinde. Criza este atât de acută încât se vorbește despre un eșec al proiectului UE.  Cu toate instituțiile sale, Uniunea Europeană nu reușește să se apere în fața pericolelor care o pândesc. Euroscepticismul atinge cote alarmante. Își exprimă rezervele față de capacitatea instituțiilor europene de a rezolva crizele până și lideri din zonele emergente. Pentru prima oară președintele României a avut un accent critic la adresa UE.

  După ce am negociat în genunchi, după ce am bătut cu umilință pe la toate cancelariile europene cu rugămintea de a ne primi și pe noi în spațiul Schengen, pe când să intrăm, este la un pas de desființare. Poate că nu suntem atât de europeni pe cât ne-am crezut. Nici noi, ultimii sosiți, nici cei care au pus bazele acestei comunități comune. Casa comună europeană a fost penetrată de primul val de imigranți.

Poate o fi avut un calcul chiar Germania? Putea fi doamna Merkel atât de naivă încât să creadă că pot fi primiți de-a valma sute de mii de refugiați din țările arabe? Poate că Germania s-a săturat să mai fie principalul contributor al Uniunii Europene. Indiferent de intenții, rezultatele sunt dezamăgitoare. Germania a fost invadată cu voia sa de un milion de cetățeni arabi. Încercarea sa de a redistribui refugiații în toate țările din Uniune s-a lovit de refuzul acestora. S-ar părea că va rămânea cu ei, urmând să se descurce singură.

Dar o criză a Germaniei înseamnă criza întregului sistem. Fiecare țară europeană va avea de suferit, mai mult sau mai puțin, în funcție de propria situație internă, de cât de legată este de economia germană. Este o situație excepțională, fără precedent. Migrația necontrolată a prins UE total nepregătită. Oricât de democrați vor să pară, cetățenii europeni fac parte din altă lume, au o altă cultură, reprezintă o civilizație total diferită față de cea a refugiaților. Practic se ciocnesc civilizațiile pe teren european. De fapt, cele două civilizații nu se confruntă în planul ideilor. Europenii se simt invadați de o populație fără mijloace de existență, scoasă din elementul său, flămândă, fără adăpost.

Datorită acestei crize ne putem exprima și noi opiniile mai tranșant. Dacă până acum noi eram populația tolerată, a apărut un val de oameni care au și mai mare nevoie de ajutor decât noi. Vocile din est vor deveni din ce în ce mai puternice. Poate că a sosit momentul să fim tratați de la egal la egal. Nu pentru că am fi avansat, ci pentru că societatea occidentală dă semne de oboseală.

Nici la răsărit de noi nu domnește legea și ordinea. Republica Moldova traversează o criză care o îndepărtează tot mai mult de obiectivele sale europene. Între timp au apărut probleme mai stringente. Moldova nu mai este o prioritate pentru UE. Nici președintele Iohannis nu este foarte dispus să sară în ajutorul Chișinăului. Creditele promise de fostul premier Ponta trebuie să aștepte vremuri mai liniștite. România are alte priorități. Simte nevoia să ceară prezența NATO la Marea Neagră. Lumea este în mișcare. Încotro se îndreaptă încă nu se vede foarte limpede.

Sigla Informatia Zilei

Barbaria de la Cluj

Asculta acest articol Puţini şi-ar fi putut imagina că într-un oraş condus de un fost prim ministru, un politician cu