20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Când toată lumea iese, noi vrem să intrăm

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Comisia Europeană ia în calcul desfiinţarea spaţiului Schengen. Câteva ţări au instituit controale la graniţă. Teama de imigranţi se extinde. Criza este atât de acută încât se vorbeşte despre un eşec al proiectului UE.  Cu toate instituţiile sale, Uniunea Europeană nu reuşeşte să se apere în faţa pericolelor care o pândesc. Euroscepticismul atinge cote alarmante. Îşi exprimă rezervele faţă de capacitatea instituţiilor europene de a rezolva crizele până şi lideri din zonele emergente. Pentru prima oară preşedintele României a avut un accent critic la adresa UE.

  După ce am negociat în genunchi, după ce am bătut cu umilinţă pe la toate cancelariile europene cu rugămintea de a ne primi şi pe noi în spaţiul Schengen, pe când să intrăm, este la un pas de desfiinţare. Poate că nu suntem atât de europeni pe cât ne-am crezut. Nici noi, ultimii sosiţi, nici cei care au pus bazele acestei comunităţi comune. Casa comună europeană a fost penetrată de primul val de imigranţi.

Poate o fi avut un calcul chiar Germania? Putea fi doamna Merkel atât de naivă încât să creadă că pot fi primiţi de-a valma sute de mii de refugiaţi din ţările arabe? Poate că Germania s-a săturat să mai fie principalul contributor al Uniunii Europene. Indiferent de intenţii, rezultatele sunt dezamăgitoare. Germania a fost invadată cu voia sa de un milion de cetăţeni arabi. Încercarea sa de a redistribui refugiaţii în toate ţările din Uniune s-a lovit de refuzul acestora. S-ar părea că va rămânea cu ei, urmând să se descurce singură.

Dar o criză a Germaniei înseamnă criza întregului sistem. Fiecare ţară europeană va avea de suferit, mai mult sau mai puţin, în funcţie de propria situaţie internă, de cât de legată este de economia germană. Este o situaţie excepţională, fără precedent. Migraţia necontrolată a prins UE total nepregătită. Oricât de democraţi vor să pară, cetăţenii europeni fac parte din altă lume, au o altă cultură, reprezintă o civilizaţie total diferită faţă de cea a refugiaţilor. Practic se ciocnesc civilizaţiile pe teren european. De fapt, cele două civilizaţii nu se confruntă în planul ideilor. Europenii se simt invadaţi de o populaţie fără mijloace de existenţă, scoasă din elementul său, flămândă, fără adăpost.

Datorită acestei crize ne putem exprima şi noi opiniile mai tranşant. Dacă până acum noi eram populaţia tolerată, a apărut un val de oameni care au şi mai mare nevoie de ajutor decât noi. Vocile din est vor deveni din ce în ce mai puternice. Poate că a sosit momentul să fim trataţi de la egal la egal. Nu pentru că am fi avansat, ci pentru că societatea occidentală dă semne de oboseală.

Nici la răsărit de noi nu domneşte legea şi ordinea. Republica Moldova traversează o criză care o îndepărtează tot mai mult de obiectivele sale europene. Între timp au apărut probleme mai stringente. Moldova nu mai este o prioritate pentru UE. Nici preşedintele Iohannis nu este foarte dispus să sară în ajutorul Chişinăului. Creditele promise de fostul premier Ponta trebuie să aştepte vremuri mai liniştite. România are alte priorităţi. Simte nevoia să ceară prezenţa NATO la Marea Neagră. Lumea este în mişcare. Încotro se îndreaptă încă nu se vede foarte limpede.

Abonează-te acum Online!