Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 02.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga, titlul emisiunii: De ce este importantă consultaţia preventivă? 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Mariana Dragoş, Ramona Paşca, Ovidiu Fărcaş, titlul emisiunii: În dar de Crăciun, facem gesturi mici pentru bucurii mari (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.35 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş, Claudiu Ţinca, titlul emisiunii: Scandal după scandal în parlament (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Viorel Câmpean, Alin Pop, titlul emisiunii: Competiţia carte internet 14.10 Teleshopping 14.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în resprectarea poruncilor dumnezeieşti 15.35 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciudaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.37 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 17.40 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 Colaj de colinde 23.30 Ştiri

Când se vorbeşte mult, nu înseamnă că se face ceva

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nimeni nu se poate plânge că pe marginea fiecărui subiect apărut în spaţiul public, de milioane sau de doi bani, nu se vorbeşte mult. Vestea proastă este că vorba multă nu înseamnă dezbatere.
A trecut mai bine de un sfert de secol de când niciun subiect nu a rămas ascuns cu totul. Presa, aşa cum este ea, a scos foarte multe schelete din dulapurile politicii. Mai devreme sau mai târziu, totul s-a aflat. Este adevărat că şi exagerările au fost pe măsură.

Dar atunci când se priveşte doar prin gaura cheii este normal să compensezi cu imaginaţia părţile care nu se văd.
Este inutil să se caute vinovaţii. Transparenţa nu a fost şi în continuare nu este punctul forte al instituţiilor. Dacă nu se ascunde cu totul, se dau informaţii trunchiate, se omit date esenţiale care ar face mai pe înţelesul tuturor anumite probleme care frământă întreaga societate.

Exemple nu este cazul să dăm. Pentru că aşa se procedează în toate situaţiile în care sunt interese de ordin politic la mijloc. Şi, cu câteva excepţii greu de depistat, în toate cazurile politicul zace ca un vierme într-un măr.
Am fi naivi dacă am crede că ultimele dezbateri pe tema modificărilor la legea Justiţiei sunt curate ca lacrima, pornite din convingeri ferme. Dacă societatea civilă s-a molipsit de boala partidelor împărţindu-se în două tabere, se pare că şi lumea justiţiei s-a divizat.

Unii ţin cu stânga, alţii cu dreapta. Unii sunt de partea preşedintelui Klaus Iohannis, alţii merg pe mâna coaliţiei PSD-ALDE. Armata, pompierii, doctorii, sindicatele şi nu în ultimul rând mass media sunt împărţite pe acelaşi criteriu. Se pare că democraţia nu se poate manifesta decât prin polarizare.
Că există opinii diferite despre acelaşi lucru nu este un rău în sine. Răul cel mai periculos este excesul, fanatismul cu care se apără o poziţie.

O parte a societăţii civile, cea mai activă, care iese în stradă, spune că preşedintele trebuie să numească în funcţii procurorul genral şi procurorul şef al DNA pentru că astfel se asigură independenţa Justiţiei. Dar dacă la viitoarele alegeri prezidenţiale devine Liviu Dragnea preşedintele României? Dacă, dintr-un motiv sau altul, devine preşedinte interimar Călin Popescu Tăriceanu?

Cel mai corect ar fi ca magistraţii, prin CSM, să aleagă cele două funcţii, fără amestecul ministrului Justiţiei, al guvernului, parlamentului sau preşedintelui. Este doar un exemplu de onestitate.

Când se schiţează un proiect de lege, cel care îl face se gândeşte la foloasele pe care le-ar putea trage. Când guvernul Adrian Năstase a modificat Constituţia şi a stabilit că mandatul prezidenţial trebuie prelungit la cinci ani PSD nu se gândea la Traian Băsescu, ci la Adrian Năstase. Nu a fost pentru cine s-a pregătit, ci pentru cine s-a nimerit. În situaţia de faţă, la un moment dat, s-ar putea să se ajungă la acelaşi rezultat.

Preşedintele României nu este ales pe viaţă, iar partidele se perindă pe la guvernare. Alternanţa puterii modifică opţiunile şi oferă nesperate şanse chiar adversarilor. Chiar Traian Băsescu a devenit o victimă a sistemului pe care l-a creat. De când e lumea schimbările bruşte, la fel ca revoluţiile, şi-au mâncat copiii.

Nu există reforme în care cineva să nu piardă şi cineva să aibă impresia că a câştigat. Am trecut prin atâtea reforme de 28 de ani încât cu greu mai poţi crede într-o reformă. Mereu este ceva la mijloc, un interes obscur, o gândire îngustă, care într-un final duce la eşecul respectivei reforme.

Câtă energie nu s-a consumat pe marginea legii “restitutio in integrum”! La ce s-a ajuns? La afaceri oneroase de miliarde de euro. Avem un apetit uriaş pentru democraţie, dreptate socială, justiţie independentă, dar la final o dăm în baltă. Vorbim mult şi facem puţin.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend