Image 1
Image 2

Când rectificările bugetare erau pomeni electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În anii electorali rectificarea din august era mană cerească. Guvernele îşi făceau un ultim aranjament pentru alegerile parlamentare. Primeau bani judeţele conduse de preşedinţi de aceeaşi culoare politică. Mai departe, primeau bani municipiile, oraşele şi comunele cu primari din arcul guvernamental.

Când  la guvernare era PSD, cel ce acuza guvernul că face pomeni electorale era PDL.

Când se afla la guvernare PDL venea rândul PSD să acuze guvernul că dă bani pe criterii politice.

A nu se uita nici PNL. Premierul Tăriceanu a umplut de bani primăriile conduse de liberali. În funcţie de aliat, mai primea şi UDMR câte ceva. La fel partidele mai mici care făceau parte din coaliţia de guvernare.

A venit şi rândul guvernului Cioloş să facă rectificarea din august. A tăiat de la anumite ministere şi a dat la altele. Se pare însă că vremurile frumoase când rectificările bugetare se transformau  în pomeni electorale au trecut.  Miniştrii tehnocraţi în frunte cu premierul, nu se plimbă prin ţară. S-ar zice că nu au niciun fel de contact cu administraţiile locale.

Cu toate că se străduiesc să elaboreze strategii, nu se prea vede că ar avea vreo legătură cu ceva din ţara pe care o conduc. Sunt  printre cei mai şterşi miniştri care s-au perindat prin palatul Victoria. Nu pentru că nu ar fi bine pregătiţi, ci pentru că nu au în spate structuri de partid care să-i ajute să-şi manifeste personalitatea. Poate că este mai bine aşa. Însă nu pe termen lung. Presupunând că va rămâne şi după alegeri acelaşi premier, fără miniştri politici rezultatele vor fi nesatisfăcătoare.

Actul guvernării presupune un efort comun al cel puţin jumătate plus unu din forţele politice. Gratulaţi cu titlul de tehnocraţi, actualii miniştri au rămas simple persoane fizice. Când emit câte o declaraţie inteligentă, rămâne fără ecou, neavând în spate un organism politic care să o multiplice, iar când fac câte o gafă nu au cine să le sară în ajutor.

Rectificarea pe care guvernul a aprobat-o ieri, în mod normal va fi criticată de opoziţie. Trebuie deja să admitem că există opoziţie. PSD, care a anunţat că se gândeşte şi la o moţiune de cenzură, având şi experienţa guvernării, ar putea analiza modul în care s-a făcut rectificarea. Ceea ce nu va putea face este să acuze că s-a făcut după criterii politice.

Sau mai ştii? Poate că pe măsură ce se apropie alegerile, se strânge legătura dintre guvern şi PNL. În cazul unei moţiuni de cenzură  guvernul va fi apărat în primul rând de PNL şi UDMR, şi foarte probabil de PMP. S-a ţinut seama de acest lucru la rectificare? Nu ştim.

Înainte vreme, se întâmpla ca înşişi miniştrii să fie nemulţumiţi de modul în care se făceau rectificările. Până acum nici un ministru actual nu a scos nici un sunet de nemulţumire. Nu le pasă, nu dau seama în faţa nimănui. Şi totuşi, Ministerul Muncii primeşte o sumă foarte mare, de circa două miliarde de lei. Banii merg pentru salariile din sistemul bugetar. Toate eforturile economiei naţionale se îndreaptă înspre sectorul bugetar.

S-a creat o adevărată clasă privilegiată. Salariile de la stat sunt de câteva ori mai mari decât cele din privat. Şi creşterile nu se mai opresc. Sunt luaţi bani de la investiţii şi trecuţi de consum. Până şi PNL, care susţine guvernul, este nemulţumit. De fapt, cum funcţionează o economie? Statul adună taxe şi impozite.

O parte din bani merg spre instituţiile de stat, plata salariilor etc., iar o parte din impozite trebuie să se reîntoarcă în economie, prin investiţii. Statul este cel mai mare investitor tocmai pentru că este cel mai mare colector.

O fi înţeles acest guvern presupus de specialişti cum funcţionează o economie sănătoasă?

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.