Cancerul de sân: Screening-ul este primul pas spre vindecare!

Scris de Mihaela Ghiţă, 22 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După diagnosticarea precoce şi tratamentul adecvat, cancerul de sân are şanse reale de vindecare, cu toate acestea femeile din România nu prea se adresează medicilor pentru consultaţii de prevenţie.

Având în dotare cel mai performant aparat de mamografie cu tomosinteză, în curând va începe screening-ul cancerului de sân în cadrul proiectului cu finanţare europeană ROHU-450 derulat de Asociaţia Surorile de Caritate Sfântul Vincenţiu Satu Mare.
Unitatea de mamografie mobilă poate să ajungă la oricare dintre medicii de familie din judeţ, astfel încât pacientele nu sunt nevoite să se deplaseze pentru mamografia de screening la Satu Mare.
Toate acestea sunt deosebit de importante, deoarece diagnosticul precoce şi începerea unui tratament cât mai rapid duc la procente de vindecare mari în cazul acestei boli.

Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Sănătate Publică, în 2020, în România, 3.535 de femei au murit din cauza cancerului de sân.

Mortalitatea în cazul acestei patologii ocupă locul doi în clasamentul naţional, după cancerul de plămâni şi de gât. Statisticile relevă încă o informaţie surprinzătoare: 5 dintre victimele cancerului de sân încă nu au împlinit vârsta de 30 de ani.

Astfel, cancerul de sân nu apare doar la persoanele care au trecut de 50 de ani. Este adevărat şi faptul că, incidenţa cancerului de sân creşte mult după vârsta de 50 de ani.

S-a demonstrat faptul că, la fel ca în cazul altor maladii tumorale şi cancerul de sân are şanse mai mari de vindecare dacă este diagnosticat în fazele incipiente ale bolii.

Cu toate acestea, potrivit datelor Eurostat, doar 9,2% dintre femeile din România au participat la screening, în ultimii doi ani. Cu asemenea cifre suntem pe ultimul loc în UE. Chiar şi Bulgaria ne depăşeşte în acest sens, unde 35,5% dintre femei au participat la un screening. Ştiţi care este media Uniunii Europene? Vă răspundem: 66%, în timp ce în cazul femeilor din Suedia este de 95%, în Finlanda 92%, în Danemarca 82%, potrivit statisticilor aferente ultimilor doi ani!

În judeţul Satu Mare, raportat la 100.000 de locuitori, avem 31,1 de îmbolnăviri, ceea ce depăşeşte media naţională, care este de 28 de persoane.

Cu ajutorul unităţii de mamografie mobilă, în următorul an vor fi efectuate screening-uri pentru cancerul mamar pentru pacientele provenind din 20 de cabinete de medicină de familie din judeţ, datorită proiectului „Dezvoltarea şi testarea programelor eficiente de screening şi prevenţie ROHU – 450” realizat cu sprijinul Centrului Judeţean de Sănătate Csongrád Hódmezővásárhely-Makó, ca lider de proiect, respectiv cu participarea Asociaţiei Surorile de Caritate Sfântul Vincenţiu, în cadrul Programului 9/a INTERREG V-A România–Ungaria 2014-2020, „dezvoltarea serviciilor de sănătate”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517