Image 1
Image 2

Cancerul de sân este pe primul loc în Satu Mare în rândul bolilor oncologice la femei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luna octombrie, dedicată conștientizării cancerului mamar, a fost marcată la Satu Mare printr-o Campanie de informare organizată de Asociația de Psiho-Oncologie Hathor Maeve Nectarie în colaborare cu Organizația Femeilor Liberale.

Campania va continua în aceste zile cu un screening organizat de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare ce constă în consultații și investigații prin ecografie și mamografie. Ambele acțiuni își propun să ducă la o mai profundă conștientizare a depistării precoce a cancerului de sân, să le determine pe femei să-și acorde atenția cuvenită în privința stării lor de sănătate și să nu rămână indiferente atunci când sesizează modificări anormale la nivelul sânilor.

Ca de fiecare dată Simpozionul a reunit specialiști din Sănătatea sătmăreană, profesioniști în măsură să dea informații de ultimă oră privind cauzele care determină apariția cancerului la sân, dar și metodele de diagnostic și tratament. Au vorbit despre cancerul la sân: dr. Aracs Loredana, medic primar oncolog și medic șef al Secției de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, dr. Adriana Micle – medic specialist obstetrică ginecologie, dr. Marius Roatiș – medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, șeful Secției de Chirurgie plastică și reconstructivă de la SJU Satu Mare, Simona Niste – mastertrainer și educator BodyArt pentru România – și Gabriela Poiană, director zonal Avon.

Cuvântul de bun venit a fost adresat audienței de către președinta asociației, psiho-oncolog Lucreția Kabai, care de altfel a prezentat și câteva date statistice privind incidența cancerului de sân la nivel mondial și național. Președinta Asociației a ținut să își exprime regretul față de doamna fost viceprimar Doina Feher, cea alături de care a organizat edițiile anterioare ale campaniei și care de această dată nu a putut fi prezentă la eveniment. Înainte de a da cuvântul specialiștilor atmosfera a fost animată de mai mulți copii pasionați de dans.

Vârsta de apariție a cancerului, în scădere

Medicul oncolog Loredana Aracs a subliniat printre altele că în județul Satu Mare cancerul la sân a ajuns pe primul loc ca frecvență a bolilor neoplazice în rândul femeilor și ocupă locul trei ca frecvență a tipurilor de cancer. Îngrijorarea medicului este legată în primul rând de faptul că multe din aceste cazuri ajung să fie diagnosticate în stadii avansate ca urmare a tendinței femeilor de a amâna prezența la medic la primele semne ale bolii. Deși este o afecțiune care poate fi tratată atunci când este depistată în stadii incipiente, teama de a se confrunta cu un diagnostic de cancer le determină pe multe dintre femei să nu se prezinte pentru investigații de specialitate chiar și atunci când remarcă modificări la nivelul sânului.

O altă îngrijorare a medicului a fost legată de scăderea vârstei de apariție a bolii. Specialiștii se confruntă tot mai des cu cazuri de cancer la sân diagnosticate la tinere cu vârsta de 20- 21 de ani, fără antecedente familiale.

Evenimentul a dat posibilitatea medicilor de a sublinia metodele de diagnostic și tratament. De asemenea, s-a accentuat importanța autoexaminării lunare a sânilor, metodele de autopalpare, dar și pașii pe care trebuie să îi facă orice femeie, în funcție de vârstă, pentru a preveni boala.

Specialiștii au explicat doamnelor și domnișoarelor prezente ce înseamnă un screening, cum poate fi depistată boala, dar și faptul că este important să-și facă o promisiune de a avea grijă de sănătatea lor. Medicii recomandă participarea la screening începând cu vârsta de 18 ani, ecografia mamară fiind o investigație total neinvazivă.

Datele expuse demonstrează progresul pe care l-a înregistrat medicina în diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân, varietatea metodelor de explorare (ecografie, mamografie, RMN), tratament și recuperare după o intervenție chirurgicală. Toate la un loc reprezintă un semnal pozitiv și dau speranță că boala poate fi învinsă atunci când este depistată în stadii incipiente, că pacientele pot să primească cele mai bune îngrjiri medicale, dar și un suport moral din partea profesioniștilor. Cancerul de sân este una din afecțiunile care reprezintă 23% din totalul cazurilor de cancer și 14% din decesele prin cancer în lume.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns