Cancerul de sân este pe primul loc în Satu Mare în rândul bolilor oncologice la femei | Informaţia Zilei

Cancerul de sân este pe primul loc în Satu Mare în rândul bolilor oncologice la femei

Scris de Mihaela Ghiţă, 12 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Luna octombrie, dedicată conştientizării cancerului mamar, a fost marcată la Satu Mare printr-o Campanie de informare organizată de Asociaţia de Psiho-Oncologie Hathor Maeve Nectarie în colaborare cu Organizaţia Femeilor Liberale.

Campania va continua în aceste zile cu un screening organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare ce constă în consultaţii şi investigaţii prin ecografie şi mamografie. Ambele acţiuni îşi propun să ducă la o mai profundă conştientizare a depistării precoce a cancerului de sân, să le determine pe femei să-şi acorde atenţia cuvenită în privinţa stării lor de sănătate şi să nu rămână indiferente atunci când sesizează modificări anormale la nivelul sânilor.

Ca de fiecare dată Simpozionul a reunit specialişti din Sănătatea sătmăreană, profesionişti în măsură să dea informaţii de ultimă oră privind cauzele care determină apariţia cancerului la sân, dar şi metodele de diagnostic şi tratament. Au vorbit despre cancerul la sân: dr. Aracs Loredana, medic primar oncolog şi medic şef al Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Adriana Micle – medic specialist obstetrică ginecologie, dr. Marius Roatiş – medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, şeful Secţiei de Chirurgie plastică şi reconstructivă de la SJU Satu Mare, Simona Niste – mastertrainer şi educator BodyArt pentru România – şi Gabriela Poiană, director zonal Avon.

Cuvântul de bun venit a fost adresat audienţei de către preşedinta asociaţiei, psiho-oncolog Lucreţia Kabai, care de altfel a prezentat şi câteva date statistice privind incidenţa cancerului de sân la nivel mondial şi naţional. Preşedinta Asociaţiei a ţinut să îşi exprime regretul faţă de doamna fost viceprimar Doina Feher, cea alături de care a organizat ediţiile anterioare ale campaniei şi care de această dată nu a putut fi prezentă la eveniment. Înainte de a da cuvântul specialiştilor atmosfera a fost animată de mai mulţi copii pasionaţi de dans.

Vârsta de apariţie a cancerului, în scădere

Medicul oncolog Loredana Aracs a subliniat printre altele că în judeţul Satu Mare cancerul la sân a ajuns pe primul loc ca frecvenţă a bolilor neoplazice în rândul femeilor şi ocupă locul trei ca frecvenţă a tipurilor de cancer. Îngrijorarea medicului este legată în primul rând de faptul că multe din aceste cazuri ajung să fie diagnosticate în stadii avansate ca urmare a tendinţei femeilor de a amâna prezenţa la medic la primele semne ale bolii. Deşi este o afecţiune care poate fi tratată atunci când este depistată în stadii incipiente, teama de a se confrunta cu un diagnostic de cancer le determină pe multe dintre femei să nu se prezinte pentru investigaţii de specialitate chiar şi atunci când remarcă modificări la nivelul sânului.

O altă îngrijorare a medicului a fost legată de scăderea vârstei de apariţie a bolii. Specialiştii se confruntă tot mai des cu cazuri de cancer la sân diagnosticate la tinere cu vârsta de 20- 21 de ani, fără antecedente familiale.

Evenimentul a dat posibilitatea medicilor de a sublinia metodele de diagnostic şi tratament. De asemenea, s-a accentuat importanţa autoexaminării lunare a sânilor, metodele de autopalpare, dar şi paşii pe care trebuie să îi facă orice femeie, în funcţie de vârstă, pentru a preveni boala.

Specialiştii au explicat doamnelor şi domnişoarelor prezente ce înseamnă un screening, cum poate fi depistată boala, dar şi faptul că este important să-şi facă o promisiune de a avea grijă de sănătatea lor. Medicii recomandă participarea la screening începând cu vârsta de 18 ani, ecografia mamară fiind o investigaţie total neinvazivă.

Datele expuse demonstrează progresul pe care l-a înregistrat medicina în diagnosticarea şi tratamentul cancerului de sân, varietatea metodelor de explorare (ecografie, mamografie, RMN), tratament şi recuperare după o intervenţie chirurgicală. Toate la un loc reprezintă un semnal pozitiv şi dau speranţă că boala poate fi învinsă atunci când este depistată în stadii incipiente, că pacientele pot să primească cele mai bune îngrjiri medicale, dar şi un suport moral din partea profesioniştilor. Cancerul de sân este una din afecţiunile care reprezintă 23% din totalul cazurilor de cancer şi 14% din decesele prin cancer în lume.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345