Image 1
Image 2

“Campionii incluziunii”, proiect pentru creşterea capacităţii şcolii de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fundația Noi Orizonturi împreună cu șase școli gimnaziale din comunele: Calvini (jud. Buzău), Gornești (jud. Mureș), Pișcolt (jud. Satu Mare), Sânmihaiu de Câmpie (jud. Bistrița-Năsăud), Teliu (jud. Brașov) și Viișoara (jud Cluj) lansează proiectul “Campionii incluziunii”.

În aceste școli, peste 30% dintre copii sunt de etnie romă iar provocările din perioada pandemiei au fost mai mari decât oricând.

Județul Satu Mare este reprezentat de Şcoala Gimnazială Pişcolt

“Prin acest proiect, Școala Gimnazială Pişcolt continuă colaborarea cu Fundaţia Noi Orizonturi. În anul 2019 am implementat proiectul „Școala care ne unește”, iniţiat de către Fundația Noi Orizonturi în parteneriat cu Rotary Satu Mare, scopul major al proiectului a fost: întărirea legăturii şcoală-comunitate. Putem afirma că acest proiect a revitalizat activitatea tuturor, instituţia noastră devenind o prezenţă activă în comunitatea locală şi nu numai. Am învăţat că sprijinul comunităţii, cu cât este mai mare, cu atât este mai mare şansa unor efecte pozitive, un câştig real al tuturor celor implicaţi.

Copiii au conştientizat faptul că ei înşişi pot face schimbări, pot lua decizii, fiind o provocare specială, devenind astfel un beneficiu social pentru ei.

Iar prin acest proiect vrem să-i implicăm pe părinţi în educaţia copiilor lor. Părinţii trebuie să conştientizeze că învăţătura, educaţia trebuie continuată şi acasă. Rolul lor e foarte important, ei fac puntea între dascăli şi elevi. De ei depinde cât de rezistent este acest „pod” pentru a avea copii educaţi, pregătiţi, fericiţi”, Erdei Liana, Director Școala Gimnazială Pişcolt.

“Campionii incluziunii” este un proiect care vine cu o abordare nouă, constând în implicarea activă și responsabilă a părinților, romi și ne-romi, în viața școlii cu scopul de a crește capacitatea instituțiilor școlare partenere de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi. Proiectul va avea o durată de implementare de 18 luni și va cuprinde mai multe tipuri de activități:

• formarea profesională a cadrelor didactice în vederea derulării unor activități extracurriculare cu accent pe conștientizarea fenomenului discriminării, a drepturilor și responsabilităților copilului

• formarea colectivului de cadre didactice pentru elaborarea și aplicarea ulterioară a unei strategii de incluziune și de implicare a familiilor în comunitatea școlară

• organizarea unui program complex de educație parentală (“școala părinților”)

• organizarea unui program de activități extracurriculare pentru elevi și participarea la o tabără de dezvoltare socio-emoțională, ceea ce va contribui la formarea lor ca lideri ai incluziunii în rândul colegilor.

Participanții la proiect vor lucra pe un spectru curricular ce presupune interacțiunea permanentă cu familiile, având ca teme principale: Dezvoltarea abilităților de părinte, Comunicarea familie-școală, Voluntariatul, Învățarea acasă, Implicarea părinților în luarea deciziilor și Colaborarea cu comunitatea.

“Pandemia COVID-19 a relevat, mai mult decât oricând, vulnerabilitatea comunităților defavorizate, decalajele existente între copii din diferite familii în termeni de acces la școala online, precum și rolul esențial al colaborării dintre școală și familiile tuturor copiilor. însă acolo unde școlile construiesc în mod strategic relații de încredere și colaborare autentică cu familiile tuturor elevilor s-au găsit soluții împreună pentru a facilita învățarea chiar și în condiții provocatoare” – Alina Boariu, manager proiect, Fundația Noi Orizonturi.

Ca impact al proiectului, ne așteptăm la o creștere a frecvenței copiilor romi la educație și reducerea riscului de părăsire timpurie a școlii. Aflați în centrul atenției proiectului, elevii se vor simți mai apreciați și mai în siguranță la școală, unde sperăm că vor veni cu dorința și interesul pentru a învăța deoarece și părinții lor îi sprijină mai bine în relația cu școala, dar și pentru că vor simți că sunt apreciați de către profesori cărora le pasă de învățarea lor și au așteptări înalte de la ei pentru viitorul lor. Nu în ultimul rând, copiii vor fi mai încrezători în forțele lor, în faptul că părinții și profesorii lor colaborează pentru binele lor.

Proiectul “Campionii incluziunii” este co-finanțat din Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (număr contract 2020-EY-PICR-0001). Sub sloganul “Colaborăm pentru o Europă incluzivă”, proiectul se derulează pe o perioada de 18 luni, începând de la 1 octombrie 2021.

Pentru mai multe informații vă invităm să urmăriți pagina proiectului: https://www.noi-orizonturi.ro/campionii-incluziunii/

Fundația Noi Orizonturi – Alina Boariu, [email protected], tel 0727.301.245

Școala Gimnazială Pişcolt – Erdei Liana, [email protected], tel.: 0751.164.117

1 comentariu

  1. Apreciez pt. includerea scolii dv. in acest proiect si interesul fata de elevii care provin din familii vulnerabile. Felicitari!
    Am aflat despre aceasta activitate, interesandu-ma daca aveti o colega Miorita Moldovan. Daca lucreaza in unitatea dv. as dori sa-mi intermediati legatura cu dansa- nr. de telefon/ adresa virtuala.
    Va multumesc!
    Cu consideratie,
    Lucretia Ardelean( alias Jeni)

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SIGURANȚĂ PE INTERNET

Un ghid se poate folosi la orele de diriginție

Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul Siguranței pe internet ce poate fi accesat de profesori, părinți și elevi. Documentul conține informații pentru profesori cum pot folosi internetul...

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now