“Campionii incluziunii”, proiect pentru creşterea capacităţii şcolii de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi

Scris de I. Z., 10 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fundaţia Noi Orizonturi împreună cu şase şcoli gimnaziale din comunele: Calvini (jud. Buzău), Gorneşti (jud. Mureş), Pişcolt (jud. Satu Mare), Sânmihaiu de Câmpie (jud. Bistriţa-Năsăud), Teliu (jud. Braşov) şi Viişoara (jud Cluj) lansează proiectul “Campionii incluziunii”.

În aceste şcoli, peste 30% dintre copii sunt de etnie romă iar provocările din perioada pandemiei au fost mai mari decât oricând.

Judeţul Satu Mare este reprezentat de Şcoala Gimnazială Pişcolt

“Prin acest proiect, Şcoala Gimnazială Pişcolt continuă colaborarea cu Fundaţia Noi Orizonturi. În anul 2019 am implementat proiectul „Şcoala care ne uneşte”, iniţiat de către Fundaţia Noi Orizonturi în parteneriat cu Rotary Satu Mare, scopul major al proiectului a fost: întărirea legăturii şcoală-comunitate. Putem afirma că acest proiect a revitalizat activitatea tuturor, instituţia noastră devenind o prezenţă activă în comunitatea locală şi nu numai. Am învăţat că sprijinul comunităţii, cu cât este mai mare, cu atât este mai mare şansa unor efecte pozitive, un câştig real al tuturor celor implicaţi.

Copiii au conştientizat faptul că ei înşişi pot face schimbări, pot lua decizii, fiind o provocare specială, devenind astfel un beneficiu social pentru ei.

Iar prin acest proiect vrem să-i implicăm pe părinţi în educaţia copiilor lor. Părinţii trebuie să conştientizeze că învăţătura, educaţia trebuie continuată şi acasă. Rolul lor e foarte important, ei fac puntea între dascăli şi elevi. De ei depinde cât de rezistent este acest „pod” pentru a avea copii educaţi, pregătiţi, fericiţi”, Erdei Liana, Director Şcoala Gimnazială Pişcolt.

“Campionii incluziunii” este un proiect care vine cu o abordare nouă, constând în implicarea activă şi responsabilă a părinţilor, romi şi ne-romi, în viaţa şcolii cu scopul de a creşte capacitatea instituţiilor şcolare partenere de a asigura incluziunea efectivă a copiilor romi. Proiectul va avea o durată de implementare de 18 luni şi va cuprinde mai multe tipuri de activităţi:

• formarea profesională a cadrelor didactice în vederea derulării unor activităţi extracurriculare cu accent pe conştientizarea fenomenului discriminării, a drepturilor şi responsabilităţilor copilului

• formarea colectivului de cadre didactice pentru elaborarea şi aplicarea ulterioară a unei strategii de incluziune şi de implicare a familiilor în comunitatea şcolară

• organizarea unui program complex de educaţie parentală (“şcoala părinţilor”)

• organizarea unui program de activităţi extracurriculare pentru elevi şi participarea la o tabără de dezvoltare socio-emoţională, ceea ce va contribui la formarea lor ca lideri ai incluziunii în rândul colegilor.

Participanţii la proiect vor lucra pe un spectru curricular ce presupune interacţiunea permanentă cu familiile, având ca teme principale: Dezvoltarea abilităţilor de părinte, Comunicarea familie-şcoală, Voluntariatul, Învăţarea acasă, Implicarea părinţilor în luarea deciziilor şi Colaborarea cu comunitatea.

“Pandemia COVID-19 a relevat, mai mult decât oricând, vulnerabilitatea comunităţilor defavorizate, decalajele existente între copii din diferite familii în termeni de acces la şcoala online, precum şi rolul esenţial al colaborării dintre şcoală şi familiile tuturor copiilor. însă acolo unde şcolile construiesc în mod strategic relaţii de încredere şi colaborare autentică cu familiile tuturor elevilor s-au găsit soluţii împreună pentru a facilita învăţarea chiar şi în condiţii provocatoare” – Alina Boariu, manager proiect, Fundaţia Noi Orizonturi.

Ca impact al proiectului, ne aşteptăm la o creştere a frecvenţei copiilor romi la educaţie şi reducerea riscului de părăsire timpurie a şcolii. Aflaţi în centrul atenţiei proiectului, elevii se vor simţi mai apreciaţi şi mai în siguranţă la şcoală, unde sperăm că vor veni cu dorinţa şi interesul pentru a învăţa deoarece şi părinţii lor îi sprijină mai bine în relaţia cu şcoala, dar şi pentru că vor simţi că sunt apreciaţi de către profesori cărora le pasă de învăţarea lor şi au aşteptări înalte de la ei pentru viitorul lor. Nu în ultimul rând, copiii vor fi mai încrezători în forţele lor, în faptul că părinţii şi profesorii lor colaborează pentru binele lor.

Proiectul “Campionii incluziunii” este co-finanţat din Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor în România, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (număr contract 2020-EY-PICR-0001). Sub sloganul “Colaborăm pentru o Europă incluzivă”, proiectul se derulează pe o perioada de 18 luni, începând de la 1 octombrie 2021.

Pentru mai multe informaţii vă invităm să urmăriţi pagina proiectului: https://www.noi-orizonturi.ro/campionii-incluziunii/

Fundaţia Noi Orizonturi – Alina Boariu, alina_boariu@noi-orizonturi.ro, tel 0727.301.245

Şcoala Gimnazială Pişcolt – Erdei Liana, erdei_liana@yahoo.co.uk, tel.: 0751.164.117

Abonează-te acum Online!
 1. Lucretia Ardelean a spus: 16 ianuarie 2022, ora 09:26

  Apreciez pt. includerea scolii dv. in acest proiect si interesul fata de elevii care provin din familii vulnerabile. Felicitari!
  Am aflat despre aceasta activitate, interesandu-ma daca aveti o colega Miorita Moldovan. Daca lucreaza in unitatea dv. as dori sa-mi intermediati legatura cu dansa- nr. de telefon/ adresa virtuala.
  Va multumesc!
  Cu consideratie,
  Lucretia Ardelean( alias Jeni)

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517