Image 1
Image 2

Campania s-a terminat. Începe campania

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Politicienilor le place să spună că imediat ce se termină alegerile începe campania electorală pentru următoarele alegeri. Spun acest lucru, dar nu îl respectă. De asemenea le place să repete “niciodată să nu spui niciodată”.  Este o scuză generală pentru compromisurile pe care le practică în mod curent.

După ce se ceartă ca la ușa cortului, se împacă, invocând interesul partidului,  deseori în realitate având și un interes personal.

“Politica este arta compromisului”. Politicienilor le place la nebunie această definiție machiavelică. Ea le permite să-și încalce cuvântul față de toată lumea, inclusiv față de alegători, le permite să-și satisfacă interesele fără să aibă nici urmă de remușcări.

Că politica nu se poate practica fără compromis le va fi dat alegătorilor să vadă chiar în aceste zile. Liderii partidelor care au câștigat mandate de consilieri se vor așeza la masă și vor negocia funcțiile care rezultă în urma alegerilor. Se alege în primul rând președintele consiliului județean.

Apoi se aleg cei doi vicepreședinți. Tot a funcție politică este și cea de manager județean. Se aleg la nivel local funcțiile de viceprimari și city manager. Urmează negocierile pentru alte funcții, dar în lipsa unui cadru legal foarte clar acestea sunt făcute oarecum pe ascuns.

Este vorba despre veșnica poveste a “epurărilor” politice, criticate de toate partidele, dar practicate de toate. Se invoca faptul că nu se poate lucra cu oamenii puși pe funcții de  adversari. În alte țări există o listă clară cu oamenii care pleacă odată cu cei care au pierdut alegerile. La noi se știu aceste funcții, dar nu se recunoaște în mod deschis.

De ce se recurge la practica schimbării oamenilor din funcții? În primul rând pentru că nu s-ar implica nimeni într-o campanie electorală dacă nu ar exista un sistem de recompense sociale. În al doilea rând, pentru că noul ales nu-și poate pune în practică programul decât cu oameni care au lucrat în echipa lui în timpul campaniei. Așadar, “epurarea” trebuie acceptată ca pe un lucru ce decurge din alegerile democratice.

Lucrurile trebuie grăbite, pentru că nici nu s-a terminat bine o campanie, că începe alta. Liviu Dragnea a spus clar. Nimeni de la PSD nu pleacă în concediu, pentru că începe campania electorală pentru parlamentare. Dinspre PNL nu s-a auzit un astfel de ordin. De altfel PNL a intrat și în campania pentru locale total nepregătit. A bâjbâit până în ultima clipă căutând candidați.

Consecințele nu au întârziat să apară. PNL a pierdut o bătălie care l-ar fi putut transforma în primul partid de pe scena politică. A rămas numărul doi în țară, și numărul trei în Capitală. Pentru o forță politică ce se prefigura ca alternativă la guvernarea de stânga este un scor prea mic pentru a mai da speranțe la toamnă. Dar nu se știe niciodată. Campania pentru locale a luat sfârșit. PSD a anunțat că intră fără nicio pauză în următoarea campanie. PNL probabil intră întâi în concediu.

Primii pași spre un nou USL

Deocamdată negocierile pe comasarea alegerilor s-au întrerupt fără ca PSD și PNL să cadă de acord asupra unei soluții. Discuțiile se pare că au alunecat spre punctul fierbinte: cine va fi candidatul susținut de ambele partide la funcția supremă în stat?