Image 1
Image 2

Campania prezidențială nu se împiedică de o criză

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După ce a lăsat PSD-ul să fiarbă în suc propriu președintele a ieșit la declarații a treia zi, spre seară. Înainte de orice, Klaus Iohannis pare să fi vorbit mai degrabă ca un candidat preocupat de propria campanie decât ca un șef de stat îngrijorat de criza politică apărută prin ieșirea de la guvernare a ALDE.

Înainte de a anunța deciziile pe care le-a luat a făcut un lung ocol prin istoria ultimelor evenimente, scoțând în evidență rolul său în alegerile din 26 mai, prin organizarea referendumului.

A reiterat rolul său privind drumul european al României, parteneriatul cu NATO, dar și efortul pe care l-a făcut pentru menținerea țării în limitele democrației.

Nu a omis să-i tragă un perdaf lui Tăriceanu, acuzând ALDE că a susținut un guvern corupt. Realitatea este că ALDE are meritul de a fi pus sub semnul întrebării calitatea guvernului Dăncilă. Nu merită laude excesive, dar nici nu poate fi trecut cu vederea rolul său în punerea PSD în situația de a pierde guvernarea de care, iată, ține cu dinții.

Dincolo de accentele electorale președintele și-a expus punctul de vedere tranșant. Nu va accepta propunerile de miniștri și trimite guvernul la parlament pentru un vot de încredere.

Unii constituționaliști, printre care Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, și Radu Carp, profesor de Drept Constituțional, sunt de părere că președintele nu ar avea dreptul să respingă propunerile venite de la guvern. Prin urmare, președintele va fi obligat de CCR să învestească miniștri, cu excepția celor care nu îndeplinesc condițiile legale.

Mult mai simplu era dacă trimitea guvernul în fața parlamentului, dat fiind faptul că s-a schimbat configurația politică a guvernului, fără să anunțe că nu va accepta remanierea.

Declarația președintelui prin care anunță că respinge validarea miniștrilor aprofundează criza politică. Totuși, PSD are datoria de a-și verifica susținerea în parlament. La vot se va vedea dacă parlamentarii ALDE și Pro România sunt cu adevărat în opoziție și nu mai susțin PSD-ul, prin spate.

Indiferent de poziția partizană a președintelui, PSD trebuie să fie conștient de criza prin care trece. Nu doar că a pierdut majoritatea parlamentară, dar este pe cale de a deveni un partid izolat, nefrecventabil. Din cele cinci partide din parlament, plus Minoritățile, nu-și găsește niciun susținător. Coaliția PSD-ALDE avea un parteneriat de susținere parlamentară cu UDMR. De câteva luni Kelemen Hunor a anunțat că a rupt înțelegerea cu cele două partide.

Într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, guvernul Dăncilă va ajunge în fața parlamentului. Dacă nu se va prezenta pentru validarea cabinetului, va da piept cu moțiunea de cenzură pe care o inițiază PNL, Ludovic Orban fiind nerăbdător să ajungă prim ministru. Deocamdată se adună semnături. Cum liderii ALDE și Pro România au anunțat că vor vota o moțiune de cenzură, cu certitudine guvernul va cădea.

Guvernul cade și dacă merge în fața parlamentului pentru reconfirmare, pentru că prin plecarea ALDE are o nouă configurație politică. Asta a propus și președintele Iohannis. Dar acest lucru se poate întâmpla și după învestirea miniștrilor. Prin urmare, nu este exclusă o accentuare a crizei. Iohannis va refuza remanierea, Dăncilă va merge la CCR. Pare timp pierdut, dar în același timp oferă șanse reale pentru candidații prezidențiali de a-și intensifica la maxim campania electorală.

Partidele și candidații nu se împiedică de o criză politică. Mai degrabă profită.

Este posibil să mai crească AUR?

O veste deloc bună vine din Germania. Conform unui sondaj Infratestdimap (MDR), publicat de ziarele germane în această săptămână dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri AfD, partidul extremist, ar câștiga în Saxonia 35%, devansând CDU (30%) și SPD și Verzii, la egalitate cu doar 7% fiecare.

Sigla Informatia Zilei

Martiri fără voie

Asculta acest articol Oraş destul de neînsemnat în primele zile ale revoltelor din decembrie 1989, fără victime locale, fără incidente,