Image 1
Image 2

Campania împotriva ministrului Dîncu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din când în când mass media se aruncă aproape in corpore împotriva unui personaj foarte cunoscut sau aproape necunoscut, dar care ocupă o funcție importantă.

De curând a fost terfelit în fel și chip un deputat PSD acuzat că a avut relații nefirești cu o persoană de același sex cu el.
Conducerea PSD a reacționat prompt și l-a dat afară din partid. În schimb deputatul Bălășoiu a refuzat să-și dea demisia din parlament.

Legislația nepermițând excluderea unui parlamentar, celui ce greșește i se poate cere doar să-și dea demisia. Dacă refuză, devine deputat sau senator independent. De-a lungul anilor s-au adunat sute de cazuri. Grupuri întregi au fost excluse dintr-un partid după ce au anunțat că își formează un partid nou. UNPR, ALDE, Pro România, recent Forța Dreptei, sunt doar câteva din partidele desprinse din partidul-mamă. În continuare se așteaptă marea ruptură a PNL, prin desprinderea foștilor PDL-iști. Se va produce marea ruptură după marea fuziune? Nu se știe niciodată.
Cazurile izolate apar în urma unor incidente, gen Aurel Bălășoiu, exclus din partid. În alt caz recent, al ministrului Educației, acesta și-a dat singur demisia din funcția de ministru, în timp ce partidul l-a rugat să nu facă acest gest. Sorin Câmpeanu rămâne în PNL, deși motivul demisiei este plagiatul. Deci unul serios.

Amintind în fugă campania furibundă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, ajungem la ultimul caz, al ministrului Apărării.

Om politic de mare notorietate, Vasile Dîncu a fost ministru în guvernul Adrian Năstase, apoi viceprim-ministru în guvernul Dacian Cioloș, iar odată cu intrarea PSD la guvernare i se încredințează conducerea ministerului Apărării. Afirmat ca sociolog, bun comunicator, având o lungă experiență și ca sfătuitor, ministrului Dîncu i se reproșează exact ceva în care este specialist de mare clasă: comunicarea.

În urmă cu câteva zile ministrul celui mai important minister al momentului și-a exprimat opinia că ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia, ca soluție de oprire a războiului. Toată scena politică a luat foc. Semnalul este posibil să fi pornit chiar din anturajul președintelui Iohannis.

Pe de altă parte, se spune că Vasile Dîncu nu ar avea o relație foarte bună nici cu Marcel Ciolacu. În urmă cu vreo săptămână, același Vasile Dîncu își exprima opinia că este obligatoriu ca președintele partidului să fie candidatul prezidențial. Această afirmație venea în contradicție cu o propunere avansată de Marcel Ciolacu potrivit căreia PSD ar trebui să găsească un prezidențiabil înafara partidului. Ciolacu avansa un motiv temeinic: toți candidații PSD, cu excepția lui Ion Iliescu, au pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatului dreptei. În consecință, trebuie căutat un prezidențiabil capabil să câștige alegerile prezidențiale susținut de PSD.

Practic, Vasile Dîncu îi transmitea în mod public lui Marcel Ciolacu să-și asume candidatura la prezidențiale. Lucru ușor de interpretat ca o invitație de intrare într-o luptă ca și pierdută.

Declanșarea campaniei împotriva lui Vasile Dîncu este foarte posibil să fi avut două puncte de plecare, unul venit dinspre Cotroceni, altul de la vârful PSD. Pe de altă parte, USR cere demiterea ministrului Apărării. Tocmai acest amestec al USR-ului s-ar putea să-l salveze pe Vasile Dîncu. PSD nu va accepta niciodată să facă jocul celor de la USR. Ce ar câștiga PSD dacă îl va înlocui pe Vasile Dîncu? Partidul nimic, dar liderul partidului ar scăpa de o voce cu autoritate.

Culmea este că au început negocieri pentru oprirea războiului. Numai că ele se poartă între Putin și Erdogan. Pot fi aceste negocieri un prim pas spre pace? Vom vedea.

Câteva posibile teme pentru europarlamentare

Campania electorală, pentru comasatele europarlamentare cu localele, va fi ca în ghicitoarea cu lupul capra și varza care trebuie trecute o punte. Cum treci puntea când ai un lup, o capră și o varză?

Reforma începe să semene a reformă

Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.