21.11.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Importanţa preluării si conservării probelor în cazul unei infracţiunii. 05.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 05.30 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean, invitati: Dorel Simion, Daniel Ion, Florin Mulcuţan.Titlul emisiuni: Starea boxului românesc dezbatută la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 10.00 Religie (limba maghiară) cu Eva Laczko, invitat: Racz Ervin. Titlul emisiunii: Ce este după moarte? 10.45 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Liviu Marta, Kereskenyi Sandor. Titlul emisiunii: Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Opinii ale scriitorilor pe marginea concursului de pălincă de la Poesis 17.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Campania electorală ar fi trebuit să înceapă aşa cum se termină

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Spoturi, scurte discursuri, îndemnuri, mici perle sau sclipiri de inteligenţă au putut fi văzute pe ecranele televizoarelor în ultimele zile ale campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui. Campania electorală ar fi trebuit să înceapă aşa cum se termină, într-un ton optimist, fiecare candidat prezentându-şi propria ofertă, nu atacându-şi adversarii.

Din lipsă de fonduri, din neglijenţă sau pentru că pur şi simplu nu erau pregătiţi pentru o campanie electorală profesionistă, candidaţii prezidenţiali au rămas după cele 30 de zile în care îşi puteau prezenta ofertele într-un stadiu incipient, de amatori.

Iată însă că în ultimele două zile lucrurile s-au schimbat. Un candidat se plimbă prin păduri într-o frumoasă zi de toamnă, atrăgând atenţia că aceste minuni ale naturii nu mai trebuie defrişate. Cum să nu votezi un candidat care ne convinge că numai munca ne poate scoate la liman!

Un alt candidat, mişcându-se lent, profesionist filmată, iradiind din toată fiinţa ei strălucire şi bunătate ca sfânta duminică, ne îndeamnă să ne iubim ţara, să muncim şi să ne implicăm pentru ca tuturor să ne fie bine. Cum să nu votezi un asemenea candidat!

Un alt candidat, simbol al tinereţii, ne spune că a sosit vremea schimbării de gardă. Cei îmbătrâniţi în rele trebuie să facă loc tinerei generaţii. Cum să nu votezi pentru schimbare, pentru tinereţe!

Nu mai vorbim despre recursul la normalitate. Cine nu şi-ar dori să trăiască într-o ţară normală? Votăm şi pentru normalitate! Ne-a ajuns anormalitatea. Ce este normal şi ce este anormal? Din păcate nu vom afla prea curând.

Dar ce se află dincolo de slogane? Ce se află dincolo de normalitatea şi anormalitatea văzută de politicieni? Demagogie? Promisiuni deşarte? Populism, amatorism sau pur şi simplu manipulare? Câte puţin din toate.

Duminică se încheie una dintre cele mai tensionate perioade din istoria recentă a României. Lupta politică s-a dat de la om la om. Căderea unui guvern în toiul unei campanii electorale este un lucru extrem de rar. De regulă un guvern cade după alegeri, nu înainte de alegeri. Dacă, de exemplu, un partid pierde alegerile locale se pregăteşte să demisioneze pentru că ştie că le va pierde şi pe cele parlamentare.

În România semnalul a fost dat la euroalegeri. PSD a obţinut în luna mai 2019 un rezultat cu 50% mai mic decât la alegerile parlamentare din 2016. Viorica Dăncilă a refuzat să ia act de realitate şi s-a încăpăţânat să rămână la guvernare agăţându-se de majoritatea parlamentară obţinută în 2016. Partidele parlamentare s-au repliat şi printr-o moţiune de cenzură au dărâmat guvernul. Nici în faţa acestei situaţii noi primul ministru nu şi-a dat demisia. De aici au apărut tensiunile din ultimele două săptămâni de pe scena politică, deturnând atenţia de la campania electorală.

Rezultatele alegerilor de duminică vor reflecta în bună parte modul în care a acţionat fiecare partid în timpul crizei guvernamentale declanşate după moţiunea de cenzură.

Scena politică a fost dominată de Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă. Atacurile reciproce s-au derulat cu aceeaşi intensitate din ambele părţi. S-au spus lucruri atât de urâte încât face imposibilă o colaborare între partidele cele mai importante. Abia acum se poate spune că PSD şi PNL sunt două forţe politice ireconciliabile, fiind pe punctul de a deveni adversari tradiţionali, aşa cum se întâmplă în democraţiile consacrate. Despre dispariţia PSD nici nu poate fi vorba. Este o naivitate.

Urmează procesul de polarizare reală a electoratului, după principiul stânga/dreapta.

Aceste alegeri prezidenţiale le va câştiga PNL, dar adevărata bătălie abia începe. Testul adevărului sunt alegerile de anul viitor, întâi la locale apoi la parlamentare.

Declanşarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi de natură să deturneze din nou atenţia alegătorilor, constituindu-se într-un nou dezastru pentru PSD.

Abonează-te acum Online!